L’Air Du Temps – Liernu / Eghezée

L’Air Du Temps: “A new location with refined terroir art!”

 Online Reserveren
 Rue de la Croix Monet, 2, 5310 Liernu-Eghezée 
 0032 81 81 30 48
 www.airdutemps.be

Maandag & Dinsdag gesloten

Chef: Sang-Hoon Degeimbre

Restaurant L’Air Du Temps stond al lang te pronken op mijn wish-list en de recente verhuizing naar een afgelegen vierkantshoeve gaf gelukkig die extra stimulans. Een bezoek dat we ons op geen enkel moment beklaagd hebben want met deze nieuwe locatie geven Sang-Hoon Degeimbre en Carine Nosal een verlengstuk aan hun culinaire visie. L’Air du temps, ook de naam bekrachtigd het verhaal. In de open ruimte creëert men kunst die gedreven wordt door de hedendaagse roep naar terroir-food. De verhuis van de statige dorpswoning naar deze gastronomische hoeve mag gezien worden en er werd kost noch moeite gespaard om deze hoeve stijlvol te laten schitteren. Het aanpalende domein omtrekt maar liefst 4ha moestuin met serre. Het is vandaag helemaal in en ook L’Air du Temps volgt de trend van ‘eigen kweek’ producten, de velden van de Hesbaye fungeren dagelijks als inspiratiebron voor een grootse keuken.

L'Air Du Temps

L’Air Du Temps

Chef Sang-Hoon is van Koreaanse afkomst maar noemt zich vooral een ‘citizen of the world’. Zijn horeca roots lagen eerst nochtans bij de wijn met passages bij meerdere gerenommeerde huizen zoals Bruneau, La Truffe Noir en L’Eau Vive, maar vooral zijn persoonlijke zoektocht naar ultieme food & wine sensaties, stond borg voor zijn eigen ‘keuken-stijl’. Op een uiterst getalenteerde manier serveert hij een mix van gerechten & wijnen, nobele producten en texturen, kruiden en specerijen. Zijn visie reikt duidelijk verder dan de klassieke kookkunst, voortdurend denkt en creëert hij: ‘Le Createur du terroir cuisine moderne’.

De witte hoeve werd modern gerenoveerd en het restaurant bevindt zich in het midden van het woongebouw. Een lange gang met country-view is de connectie tussen de keuken en de 4 compartimenten. De blauw-grijs gepolierde betonvloer en doorschijnende scheidingswanden in licht hout zijn enorm geslaagd. De muren missen nog aankleding maar men weet ons te vertellen dat passende kunst onderweg is…we zijn benieuwd. Voor speciale events kan je ook dineren in de ‘wine cellar room’ of in de mooie ruimte net achter de keuken. Of beter nog midden in de keuken aan de 2-seat chef’s table. In de Lente worden er nog 5 gastenkamers, een sauna en een seminariezaal geopend terwijl er nu al kooklessen en evenementen in de orangerie georganiseerd worden. Het zomerterras belooft een verademingsplek van L’Air du temps te worden met een schitterend zicht over de velden. Het verhaal is duidelijk, ook L’Air du temps wordt zoals ‘In de Wulf’ een garantie voor Belgisch Culi-toerisme op top-niveau!

L'Air Du Temps

L’Air Du Temps

Er wordt een zeer beperkte à la carte aangeboden met 3 voorgerechten en 3 hoofdgerechten, een greep uit de memoires van de laatste 15 jaar L’Air du temps. De focus ligt duidelijk op zijn menu’s met het menu Génèses @ 95€ of menu terroir Contemporain @ 130€. Voor de lunch serveert Sang-Hoon het kommetjes menu of Menu Bols, waar er 5 of 7 lichte gerechten op een snelle manier gebracht worden (55€/65€).

We kozen voor het menu ‘Terroir Contemporain’ met aangepaste wijnen (185€). Een alcoholvrij sapjes alternatief is à la Noma ook mogelijk. We laten ons vertellen door collega Gourmand Belge die hier net Valentijn vierde, dat sommige waters complex gebrouwen werden, een aanrader. Vergiffenis dat we niet alle gerechten individueel bespreken en beoordelen maar het feit dat we alvast een nieuwe reservatie maakten spreekt boekdelen! Alvorens we de amuse-dans starten, worden we verfrist met een glaasje water van Douglasspar (den) met een pompelmoes en passievrucht aroma.

Krokant brood met ui en granen

Krokant brood

Krokant brood

Koolrabi, verse kaas, quinoa & yuzu

Koolrabi & verse kaas

Koolrabi & verse kaas

Tartaar van zalm, raap, soya, mosterd en hondsdraf

Wortelen, vanille & mandarijn

Wortelen & mandarijn

Wortelen & mandarijn

Moules Frites: zwarte aardappelchips in mosselschelp-vorm met een mossel, aardappelcrème & mayonaise

Moules frites

Moules frites

‘Ki-huître’: een kiwi & oester praline

Ki-huître

Ki-huître

Butternut pompoen, jus van oude gouda & cameline kruid

Butternut & Gouda

Butternut & Gouda

Tartare van kalfsvlees met scheermesjes, uitjes & bergamot. Het kalfsvlees was zeer zacht en goed van smaak, de scheermesjes perfect gegaard. 

Kalfsvlees & scheermesjes

Kalfsvlees & scheermesjes

Gelakte Paling, aubergine, jus van schaaldieren, ananas. Subliem in eenvoud en rijkelijk in smaak.

Gelakte paling & aubergine

Gelakte paling & aubergine

Makreel, geroosterde kool, witte kimchi (koolsoort) & gember.

Makreel & kimchi

Makreel & kimchi

Eitje omega3, 63°, kool & yuzu. Een eitje perfect gegaard maar het gerecht miste een beetje diepgang.

Eitje op 63°

Eitje op 63°

Venkel met paprika’s, wortel, dille, jus van basilicum & wei. Om in een gerecht zonder vlees of vis zoveel pit en body te kunnen brengen is top. Lekker gekruid en een mooie balans in de smaken.

Venkel & wei

Venkel & wei

Lam (Limousin), rapen, munt, gekonfijte citroen & ras el hanout. Comme il faut, délicieux!

Limousin lam & rapen

Limousin lam & rapen

Peer, gorgonzola, mascarpone en uien. Sang-Hoon brengt hier een zeer creatieve combinatie van stukjes peer met lenteui en de diepere smaak van gorgonzola, verrassend en zeer verfijnd.

Peer, lente ui & gorgonzola

Peer, lente ui & gorgonzola

Chocolade, sake, clementine, yuzu en meringue. We hebben iets te vieren en dat viert L’Air du Temps graag mee. De dessert-chef komt aan tafel een kunstwerk maken met een chocolade ganache, sake bol, clementine crème, yuzu crème, citroenzalf & meringue. Nadien wordt er over de ganse tafel een wolk gemaakt van vloeibare stikstof. Niet alleen een lust voor het oog maar ook een kunstwerk vol smaakbommetjes die vol samenhang de avond doen ontploffen.

Feelgood Dessert

Chocolade, sake, yuzu, clementine, citroen & meringue

Liquid Nitrogen

Liquid Nitrogen

Feelgood Dessert

Feelgood Dessert

Sommelier Maxim de Muynck zorgt voor de wijnbegeleiding bij deze gastronomische explosies. Vooral met zijn Chardonnay ‘Les Comperes’ uit de Arbois-Jura streek bij het eitje kan hij mij enorm bekoren. Een wijntje dat we ook al eens bij Neptune en La Buvette in Brussel mochten degusteren. De jonge en dynamische brigade onder leiding van gastvrouw Carine Nosal staat dan weer garant voor een geolied geheel met oog voor detail. Wanneer de Vlaamse touch, Olivier Deschieter (Relations Publiques), ons een rondleiding in de keuken geeft kan onze avond helemaal niet meer stuk. Mijn oog valt op het keukenbord waar per tafel en bij elk gerecht de tijd genoteerd wordt om zo een perfecte ‘20min’ (per gerecht) timing te bekomen. Tja en die Chef’s Table als dat niet inspireert!

Om dit jaar ook nog eens de 15e verjaardag te vieren organiseert Sang-Hoon een reeks ontmoetingen met getalenteerde internationale chefs. We komen later zeker terug op deze ‘menu à 4 mains’ feestelijkheden!

Tijdens de korte terugrit naar onze B&B genieten we nog even na van het nieuwe L’Air Du Temps. Ingrediënten met een verhaal, terroir gedreven elementen, een keuken vol smaakexplosies, verfijnde presentaties en de perfecte omkadering. Ze dragen allemaal bij tot een geheel dat meer brengt dan alleen maar dineren. Het L’Air Du Temps op deze nieuwe locatie verdient het om (her)ontdekt te worden en komt dan ook overduidelijk mijn Belgische top 3 binnen! A la Prochaine,

Be-Gusto

L’Air du Temps
Rue de la Croix Monet, 2, 5310 Liernu-Eghezée
TEl: +32 81 81 30 48
www.airdutemps.be
Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 18/20
 
 
Comments
5 Responses to “L’Air Du Temps – Liernu / Eghezée”
 1. Peter Bollinger says:

  Jammer dat Maxime geen Nederlands of Engels spreekt. Hij is ongetwijfeld 1 van de beste Sommeliers van België, en zou dan 2 jaar geleden ongetwijfeld de gelijknamige titel gewonnnen. Ongelofelijk welk parcours San afgelegd heeft!

 2. Hij deed nochtans erg zijn best toen wij er waren!

  Toprecensie voor een absolute topper in België.

 3. Carla says:

  Klinkt fantastisch dit zeg! En de perfecte 20 minuten: een restaurant naar mijn hart zo te lezen. Komt hoog op de lijst, met dank!

 4. Carla says:

  Zaterdag mogen we, ik ben zo ontzettend benieuwd!

 5. begusto says:

  Geniet ervan! Zal zeker super worden:)