Hertog Jan – Brugge

Hertog Jan ‘in full action’

Chef: Gert De Mangeleer &  Sommelier – gastheer: Joachim Boudens     

 

Lees zeker ook over ons bezoek aan de nieuwe HERTOG JAN in ZEDELGEM!

Hertog Jan Online ReserverenBistro L.E.S.S. Online Reserveren

Innoveren, ontwikkelen en vernieuwen het zijn woorden die perfect bij het team van restaurant Hertog Jan passen. Op korte tijd werden Gert De Mangeleer & Joachim Boudens boegbeelden van onze Belgische gastronomie. Dat het pand aan de Torhoutsesteenweg niet meer de juiste partner is voor de belevingstheorie en het culinaire vernuft van Gert, werd al eerder aangekondigd. Vandaag is het dan zover. Hertog Jan verhuist naar Zedelgem, het pand in Sint Michiels Brugge wordt een eigentijdse bistro en tijdens deze metamorfoses openen Gert en Joachim een pop-up restaurant in Brugge centrum.12739954005_642260f40f

Op de nieuwe locatie van Restaurant Hertog Jan verwachten we alvast een vervolg op de innovatieve stijl die Gert etaleert. Een keuken waar enkel de best passende hedendaagse technieken gebruikt worden en waar tegenwoordig meer aandacht gaat naar de kern van het product, de herkomst met een terroir-gedreven filosofie en de creativiteit met groenten & kruiden. De hoeve met 1,5ha moestuin moet vanaf 15 juli het toneel vormen voor Hertog Jan next generation. Voorlopig staan de reservaties open vanaf midden September.12740099803_916d566b88

In het huidige pand wordt verwacht om vanaf midden juni te starten met een eigentijdse bistro waar de kwaliteit primeert. Hier kan het team de creativiteit tonen die niet past bij het huidige Hertog Jan maar wel zorgt voor smaakvolle gerechten in een meer ongedwongen kader.

Alsof dit alles nog niet genoeg is openen de heren vanaf 28 februari ook nog het pop-up restaurant Yellow. In het kanteljaar moet Yellow zorgen voor de werkgelegenheid tijdens de verbouwingen. Yellow is een samenwerking met meerdere partners en zal 3 maanden lang, dagelijks geopend zijn in een historisch pand in het centrum van Brugge. Een bezoek aan Yellow spreekt uiteraard voor zich en je kan gemakkelijk online reserveren.

Tijdens deze aanloop van deze wijzigingen werden we enkele maanden terug verrast met een zeer aanlokkelijke restodays actie voor één week. Een menu van hapjes plus driegangen voor 77€. Onze boeking was direct een feit maar werd door een systeemfout – lees open zetten van teveel couverts door restodays – prompt geannuleerd. Het siert de heren Gert en Joachim wel dat zij niet konden leven met een reeks ontevreden klanten en iedereen kreeg een mail waarin ze toch nog konden genieten van dezelfde voorwaarden indien men boekte binnen de 3 maanden. Een voorbeeld van hoe public relations & guest satisfaction moet en ons geluk kon niet op! De combinatie met een charmante overnachting in het vakantiehuisje in Damme gaf de finishing touch.

Er wordt gestart met een glaasje rosé champagne van André Clouet maar zelf kies ik voor de Spring gin Gentleman’s cut.Hertog Jan & Yellow Brugge

Toast met verse kaas & koolrabiHertog Jan & Yellow Brugge

Chili con carneHertog Jan & Yellow Brugge

Kipkrokant met pinda en rijst12723188704_0a4c03f902

Meringue met ganzenlever & passievrucht, zoethout en een krokantje van colaHertog Jan & Yellow Brugge

Avocado met poeder van tomaat en olijfolie12723177104_3ce0f3a83e

Zalm met komkommer, jus van kokkels, gerookte haringeitjes en combavaHertog Jan & Yellow Brugge

Canneloni van ganzenlever met structuren van lychee en rozen12723186454_2f48ded4f4

Crème van polderaardappel, vanille, koffie en mimolette kaas Hertog Jan & Yellow Brugge

De eerste 4 amuses zorgen voor de opwarming waarbij vooral de gekende creatieveling in de vorm van ganzenlever-passievrucht-cola serieus weet te scoren. Een gedurfde combinatie die atypische smaken perfect samenbrengt tot een subliem hapje. Nadien worden de porties iets groter waardoor de hapjes al bijna een gerecht op zich vormen. Het avocado plaatje met poeder van tomaat is niet alleen knap in presentatie maar ook super qua smaak. Een absolute topper is verder de canneloni van ganzenlever die gecombineerd wordt met structuren van lychee en rozen. Al van bij de amuses kan het niet meer stuk en weet Gert ons volledig te overtuigen.

Als voorgerecht serveert men vandaag gelakte Oosterscheldepaling met venkel, groene kruiden, foie gras en een jus van knolselder. In het glas komt de Wild boy 2011, een chardonnay uit Santa Barbara – Californië. Opmerkelijk hoe de krachtige jus van knolselder het gerecht perfect in balans brengt. Over het uitstekend stukje paling is iedereen het eens.Hertog Jan & Yellow Brugge

Ook bij het hoofdgerecht een serieus tromgeroffel wanneer het gegrilde en lichtgerookte Wagyu beef nr10 aan tafel gebracht wordt. Het rundsvlees is perfect gebakken en boterzacht. Hierbij komen nog gelakte aubergines met sesam en apart een smeuïge aardappelpuree. Een perfecte combinatie trouwens met de tempranillo van Tim Adams uit Clare Valley – Australië.Hertog Jan & Yellow Brugge Hertog Jan & Yellow Brugge

Vanuit onze gezellige zitplaats in het terrasgedeelte hebben we niet alleen zicht op de geoliede organisatie in de keuken maar ook is er de kaas chariot die van ver al enkele knipogen gaf. Comté-Salers-gerijpte gouda en cremeux Mont St Michel zijn onder andere deel van mijn kaas intermezzo.Hertog Jan & Yellow Brugge 12723182094_e41f0183a5

Met het eerste dessert tovert Gert dan weer met structuren van matcha, pistache, appel, basilicum en een siroop van basilicum. Hierbij genieten we van een mooie riesling Wittmann uit Rheinhessen.Hertog Jan & Yellow Brugge

Hertog Jan bouwde een stevige reputatie uit wat desserts betreft en de verfijnde combinatie van koffie met bergamot en amandel bevestigt dit.Hertog Jan & Yellow Brugge

We sluiten een wel zeer geslaagde avond af met enkele van de gekende huisgemaakte mignardises.Hertog Jan & Yellow Brugge Hertog Jan & Yellow Brugge Hertog Jan & Yellow Brugge Hertog Jan & Yellow Brugge Hertog Jan & Yellow Brugge

Dit was even een terugblik op een schitterend bezoek aan restaurant Hertog Jan. Vorige maand werd Gert De Mangeleer op het gastronomische evenement ‘Madrid Fusion’ nog uitgeroepen tot Europese Chef van het jaar. Wel 2014 wordt zeker een historisch jaar voor team Hertog Jan. We kijken al uit naar het pop-up verhaal onder de noemer van Yellow en naar het resultaat van de transformatie van een geklasseerde boerderij in Zedelgem. Iets zegt ons dat er daar wel eens een schitterend nieuw gastronomisch verhaal geschreven gaat worden. CY Soon

Be-Gusto

Hertog Jan
Direct Online Reserveren 
TEl: +32 50.67.34.46
www.hertog-jan.com
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 18/20
 
Pop Up Yellow
Direct Online Reserveren 
Braambergstraat 10, 8000 Brugge (parking Pandreitje)
www.yellowbrugge.be
Alle dagen open van 12u tot 15u & van 18u tot 22u 
 
Comments
3 Responses to “Hertog Jan – Brugge”
  1. Och, nu ben ik jaloers ! Wij waren er vorige week donderdagavond maar moesten helaas door ziekte onze menu stoppen na de 2de gang 🙁 Als ik dit nu zie, besef ik weer wat we gemist hebben en hoe erg het was dat dat virus geen dagje kon wachten om uit te breken. In ieder geval, wat we gehad hebben was subliem lekker en we gaan zeker terug, voor de volledige menu dan wel !

  2. Carla says:

    Geen kritiek maar ik zie in ieder geval al veel amuses die ik van Hertog Jan ken en die zijn niet te versmaden. Ik wacht op de hoeve!

  3. Jean says:

    Gisteren naar Yellow geweest en het was een grote teleurstelling… De hoofgerechten vielen bij iedereen niet in de smaak, het vlees (45€ pp!) was zelfs aangebrand. Jammer want het concept is tof. Voorgerechten waren wel ok.