Hertog Jan – Zedelgem / Brugge

Hertog jan: Een exclusieve hoeve

Chef: Gert De Mangeleer & Gastheer – Sommelier: Joachim Boudens           

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Eén van de meest besproken restaurant lanceringen van het jaar is zonder twijfel Hertog Jan in Zedelgem. Begin van deze zomer sijpelde het nieuws per mail binnen. De nieuwe Hertog Jan is klaar om ontdekt te worden! Een prikkeling die we niet lang ongemoeid lieten.

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

Op korte tijd werden Gert De Mangeleer & Joachim Boudens boegbeelden van onze Belgische gastronomie. Het pand aan de Torhoutsesteenweg, waar ze voorheen een bistro lieten evolueren naar een driesterrenrestaurant, kon de ideeën van Gert en Joachim niet meer volgen. Er werd jarenlang hard gewerkt aan een nieuwe conceptuele invulling op een door natuur omgeven locatie. Restaurant Hertog Jan verhuisde recent naar de Loppemsestraat in Zedelgem en het vorige pand in Sint-Michiels Brugge werd omgedoopt tot Bistro ‘LESS’. Tijdens deze metamorfoses kon het team van Hertog Jan tijdelijk zijn energie kwijt in het pop-up restaurant ‘Yellow’ in Brugge centrum.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

Het is duidelijk dat 2014 als een memorabel jaar de geschiedenis van Hertog Jan zal ingaan. Kosten noch moeite werden gespaard om de voormalige hoeve ‘Hof De Pleyne’ met een moestuin van 1,5ha om te vormen tot een nieuw gastronomisch mekka. De restauratie van de uit 1834 daterende en beschermde landbouwschuur werd uitgetekend door architect Dries Bonamie en getuigt van pure klasse. Knap te zien hoe er een dialoog ontstaat tussen de eeuwenoude boerderij en de strakke moderne aanbouw. In de geklasseerde landbouwschuur werd er gestreefd naar een maximale zichtbaarheid van de monumentale kapconstructie. Vandaag vormt dit geheel misschien wel de meest impressionante restaurantkeuken die ons land kent. De strakke aanbouw achteraan is het restaurant zelf. De sobere vormgeving en de tijdloze keuze van kleuren en texturen geven aan de nieuwe uitbreiding de nodige kracht om in alle eenvoud de pure uitstraling van de schuur te respecteren. De voormalige aardappelkelder werd dan weer herdoopt tot wijnkelder.

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

We starten onze kennismaking met een wandeling doorheen de tuin met groenten, diverse kruiden, serres en fruitbomen. Hierbij degusteren we een verfrissend sapje van komkommer, venkel en groene kruiden. Vanuit de tuin is mooi zichtbaar hoe de immense glaspartij van het restaurant iedereen ten volle laat genieten van het puur natuur concept.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Wanneer we plaatsnemen aan tafel is de harmonie tussen oud en nieuw duidelijk zichtbaar. Er werd overal voor ronde tafels gekozen en bij een tweepersoons tafel geeft de zij aan zij seating met zicht op de vijver, het terras en de tuin een luxueus gevoel. Zowel de stoelen als de stootkarren, voor aperitief – kaas en mignardises, werden door designer Stefan Schöning ontworpen.

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

Geniet even mee van de ‘new Hertog Jan’ in 75 seconden.

http://vimeo.com/101376548

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

Terwijl we nog nagenieten van de eerste impressies arriveert er een boerenkar met Champagnes van André Clouet. Ik proef de André Clouet silver brut nature. De wandeling door de tuin van de hoeve wordt verdergezet aan tafel met een ‘Boerenmaaltijd’ in amuse vorm.

Boerenplank met toastje met radijs & verse kaas, een gevulde radijs en tête pressée met linzen crèmeHertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Spek & eieren: zacht gekookt eitje met crumble en crème van spekHertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Krokant buikspek met augurkHertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Hertog Jan kiest voor een kwalitatieve maar minder uitgebreide hapjes kermis. We worden nog niet van onze sokken geblazen maar de richting van het nieuwe concept wordt duidelijk. Binnen enkele weken start ook de à la carte en vandaag kan er gekozen worden tussen het menu ‘intense beleving’ aan 195€ of de ‘uitgebreide ontdekking’ aan 245€. Tijdens de weekavonden en lunches is er ook een ‘korte ontmoeting’ mogelijk aan 115€ of 180€ all-inn.

We starten onze ontdekkingstocht met een signatuur van Gert. Zijn creatie rond avocado, tomatenpoeder en grof zout wordt wereldwijd geprezen. Het geheel wordt overgoten met de Hertog Jan olijfolie van arbequina en morut olijven. In het glas komt een aangename full bodied Assyrtiko 2013 van het domein Sigalas uit Santorini – Griekenland.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Dan acht Gert de tijd rijp voor het spektakel met zijn ‘collectie tomaat 2014’. In de tuin staan er tegenwoordig al een 75 verschillende soorten tomaat en het assortiment groeit nog steeds. Vandaag tovert de chef met een selectie tomaten met geitenkaas, citrus, kardemom, kruiden en bloemen. Dit bord bevat een zodanige explosie aan smaken dat je bijna in extase gaat. Een smaaksensatie wordt hier geserveerd door de juiste toetsen zoet, zuur, kruiding en pit.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Een volgende handtekening plaatst hij met zijn puntpaprika die vandaag gevuld is met snijboontjes en Iberico en een rijke jus van specerijen als afwerking krijgt. Joachim is natuurlijk ook Bier ambassadeur en selecteerde hierbij een blond bier van hoge gisting, Keyte de Oostendse tripel van brouwerij Stubbe.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Subliem gegaarde stukjes kreeft worden bijgestaan door gele biet, tonka, een crème van duindoornbes en een jus van kreeft. Bij het menu is er geen vast pakket van aangepaste wijnen maar Joachim en sommelier Dries Corneille selecteren graag een pallet aan wijnen per glas volgens persoonlijke voorkeuren. De Bourgogne Blanc 2010 van Bernard Boisson-Vadot is Meurseult styled en zorgt bij dit gerecht voor de juiste balans.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Een ‘Wandeling door de tuin’ maar dan aan tafel met groenten, bloemen en kruiden. Geïnspireerd op de klassieker gargouillou van Michel Bras. Perfect gegaarde ingrediënten uit de tuin zoals radijs, bieten, wortelsoorten, bloemkool, venkel, romanesco. Afzonderlijk tot in perfectie gegaard, afgekruid en afgewerkt met crèmes van groene kruiden en aubergine. Criticasters zullen beweren dat er een edel product ontbreekt maar waarom is dit nodig als een bord plezier uit de tuin zoveel beter smaakt en zeker langer bijblijft. Het effect is dan ook overweldigend, het is de verscheidenheid en versheid van scheuten, groenten, knollen en kruiden die de zomer in ons bord brengt.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Van aanpassen en een inloopperiode is in de zaal geen sprake. Het lijkt alsof de bediening die trouwens casual gerestyled werd met een lederen short al jaren de kar trekt in Zedelgem. Het keukenteam lijkt in een groen leger uniform in het gelid te lopen maar eigenlijk is dit een copie van het oude uniform dat op de boerderij gedragen werd.

In een strak tempo blijft Hertog Jan op hoog niveau presteren. Wagyu beef wordt op steen geserveerd. Apart in het bord komt een compositie met erwtjes, tuinbonen, jonge ui, crème van zwarte look, rundermerg, piment en een crème van paprika. De combinatie rundermerg met de groenten is op zich al een bom maar de smaak en kwaliteit van de Wagyu zorgt voor de essentie. Onder een perfecte kruiding vraag ik mij af of dit nu de omschrijving van culinaire perfectie evenaart. Ik drink hierbij een glas Paliokalias 2008 van Dalamara. Een rode wijn van de plaatselijke xinomavro druif uit Naoussa Griekenland met mooi verweven tannine, aroma’s van zwart fruit en aardse toetsen.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Op een boerderij gaat het er vaak heftig aan toe en in een leeg bord wordt prompt een dessert bal geworpen. Deze uitspatting van groene appel, zure kruiden en zuring wordt verfijnd met een siroop van vlierbloesem. Het knetteren en bruisen van sublimiteit drinken we weg met een Duitse Riesling Auslese 2013 van Philipp Wittmann uit Rheinhessen.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Er komt nog een taartje met speculoos, platte kaas, bosaardbei, bloemen en ijsbonbons van rode vruchten. Hierbij komt een parelende Gamay van Jean-Paul Thévenet. De On pète la soif uit Fleurie, Beujolais is een uitstekende afsluiter en begeleiding met zijn fruitaroma’s.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Dan passeert de stootkar nog een laatste keer aan tafel, ditmaal volgeladen met mignardises. Terwijl we genieten van de Hertog Jan thee, een blend uit eigen tuin natuurlijk met 12 kruiden volgt ook nog een zaligmakende praline met passievruchtHertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

Finaal komen de verse smoutebollen een laatste zonde veroorzaken.Hertog Jan Zedelgem - Gert De Mangeleer

De beoordeling wat de juiste prijs mag zijn voor deze unieke ervaring en explosie aan smaken is persoonlijk en daar laten we iedereen zelf over beslissen. Het spreekt voor zich dat een bezoek aan het 30 koppig Hertog Jan team geen dagelijkse kost is, maar bewaard blijft voor uitzonderlijke momenten. Hertog Jan serveert meer dan enkel een menu, het is een gastronomische totaalbeleving waar de producten die in huis geteeld worden op ingenieuze manier verwerkt worden tot smaakbommen. Een plek waar de intensiteit in het bord op een natuurlijke manier tot een waar kunstwerk verheven wordt. Voor speciale gelegenheden wordt deze beschermde hoeve dan ook de ‘place to be’. Ben ik blij dat ik dit jaar enkele dagen minder op vakantie ging en een ontspannende periode afsloot in Zedelgemse natuur.

Be-Gusto

Hertog Jan
Direct Online Reserveren
Loppemsestraat 52, 8210 Zedelgem
TEL: +32 50 67 34 46
www.hertog-jan.com
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 18,5/20

©Kristof Vrancken

©Kristof Vrancken

Comments
4 Responses to “Hertog Jan – Zedelgem / Brugge”
 1. Kristof says:

  Wow, ziet er geweldig uit. Niet goedkoop, maar misschien toch te overwegen voor speciale gelegenheden 🙂

  Leuk verslag!

 2. Carla says:

  Oef, ik heb mijn reservering afgezegd, maar na dit gelezen te hebben moet ik er absoluut heen!

 3. vleugels says:

  Van begin tot einde perfect. Een perfecte timing en wat een smaken! Zeer mooie ligging. Elke gast heeft goed zicht in de zaal of naar de tuin. Iedereen is op mekaar ingespeeld. Het was een bijzondere ervaring.

Trackbacks
Check out what others are saying...