The Jane – Antwerpen

 ONLINE RESERVEREN,

UPPERROOMBAR RESERVEREN

 ‘t Groen Kwartier, Paradeplein 1
Hoek Marialei & Boomgaardstraat – Antwerpen
0032 3 808 44 65
www.thejaneantwerp.com
Zondag & Maandag gesloten
 
Chef: Nick BrilInspired by: Sergio Herman

Review Januari 2015

Een nieuw jaar, dat moet gevierd worden. En hoe doen we dat beter dan een avondje met vrienden in een toprestaurant? The Jane, nog steeds gevestigd op de site ’t Groen Kwartier in Berchem, een sterk opkomende buurt aan de rand van Antwerpen, vormt het decor voor onze feestavond.

The Jane AntwerpenHet restaurant in de kapel van het voormalige militaire ziekenhuis imponeert net zoveel als bij ons vorig bezoeken. Reeds bij de eerste aanblik van de kapel en het wandelpad naar de ingang, krijgen we het gevoel van een bijzondere ervaring. We worden persoonlijk en vriendelijk onthaald, de mantels worden aangenomen, en we worden onmiddellijk naar de tafel geleid.

Het interieur van The Jane is uniek en ondertussen wereldberoemd. Piet Boon stond in voor de transformatie van een oude kapel tot een hedendaags restaurant, en is hier met glans in geslaagd. De kapel is prachtig gerenoveerd met exclusieve, moderne materialen. De gigantische kroonluchter en de oplichtende schedel trekken onmiddellijk de aandacht en zetten de trend voor de exclusiviteit van het geheel. Gasten nemen plaats aan lage tafels met dito stoelen, of hogere grote tafels. Donkere interieurelementen worden afgewisseld met een massieve houten vloer, grote witte muren en een ruw, onafgewerkt plafond. De sfeer is trendy, modern, kosmopolitisch en vooral uniek.

Picture by EBK

Picture by EBK

Boven is er niet alleen de DJ boot maar ook een gigantische bar, The Upper RoomBar. Met plaats voor nog eens 40 personen waarbij gasten kunnen genieten van Cocktails en food in de vorm van een tasting menu en individuele gerechten. Hier is Paul Morel, vroeger Pure C, de gastheer en entertainer. Een apart keukenteam zorgt voor toegankelijke gerechten op het getatoeëerde kookfornuis met teppanyaki in het midden van de toog. De Upper Roombar is een apart concept dat zeker ook de moeite is voor een bezoek want je kan er ongedwongen genieten in een trendy sfeer met high class drinks en food.The Jane Antwerp

Inspirator Sergio Herman en Chef Nick Bril moeten niet meer voorgesteld worden. Deze Zeeuwse tandem palmde meteen Vlaanderen in en het restaurant was al snel de hype in ons culinair landschap. Gault&Millau katapulteerde The Jane meteen als hoogste nieuwkomer naar een 16 op 20 en het behalen van de eerste Michelin ster is meer een evidentie dan verrassing. De vibes zitten niet alleen in de muziek maar vooral in het dynamische team dat Nick & Sergio wisten te verzamelen. Sommeliers Gianluca di Taranto en assistent Simon Witmaar imponeren niet alleen met vakkennis maar ook de passie die ze overbrengen is bewonderenswaardig. De bediening is niet stijf en statig maar toont schwung en beleving. Het voorbereidende werk met betrekking tot de persoonlijke voorkeuren, allergieën en het aanbieden van alternatieven is van een niveau waar vele 3sterrenzaken nog van kunnen leren.The Jane Antwerpen

Momenteel wordt er in het restaurant een lunchmenu geserveerd (60€) of een tasting menu met 7 gerechten (75€) of 8 gerechten (90€). De voorgerechten worden per twee geserveerd en bij elke etappe is er keuze tussen een drietal aangepaste wijnen of bieren (6€-12,5€).

Starten doen we vanavond met een gin tonic uit Wilderen: Double You (12€). De gin wordt aangevuld met Fever Tree tonic, een mooi kruidenboeket en ijsrotsen. Andere tafelgenoten kiezen voor de huischampagne (17,5€) of de huiscocktail (12,5€): een uitzonderlijke mix van jonge jenever, mandarijn, Indische kruiden, szechuan en kardemom. Paul Morel komt hiervoor speciaal naar beneden en bewijst wederom dat hij cocktails kan mixen van het allerhoogste niveau.The Jane Antwerp

Er volgen 4 mooie amuses en het brood wordt geserveerd met opgeklopte boter, peper en zout.

Zeer frisse start met amuse van geitenyoghurt met bietjes, den en granité van wortelloofThe Jane Antwerp
Spelt cracker, prei, harissa en pompoen The Jane Antwerp
Amuse met tofu, miso, limoen en boontjes in de typische ‘samengeknepen kommetjes’
Amuse met avocado en rode linzenThe Jane Antwerp

Zeebaars werd lichtjes gepekeld en gebrand om nadien harmonieus te combineren met venkel, dille, sneeuw van mierikswortel en een jus van venkel. De muscadet sevre et maine Granite 2013 van het Domaine de l’Ecu zorgt voor een aangename begeleiding met opvallend meer body en minder mineraliteit dan je zou verwachten.The Jane Antwerp

Een vegetarisch intermezzo komt met romanesco bloemkool, spelt, kalamansi, paddenstoel, bulgur, vinaigrette van waterkers en een gepocheerde eidooier. De kalamansi zorgt samen met de waterkers vinaigrette voor de juiste fraîcheur in deze smeuïge combinatie.The Jane Antwerp

Noordzeegarnaaltjes worden geserveerd met krielaardappeltjes, boerenkool, gesmolten lardo en anjerbloem. Het anjer bloempje geeft minder meerwaarde en hier is het de Nuvols, een witte wijn van de Xarel lo druif uit Penedes, ten Zuiden van Barcelona, die de hoofdrol speelt. Het etiket spreekt voor zich: you will find a nimble, smooth and subtile wine, just like the clouds in a blue Barcelona sky.The Jane Antwerp

Een Coquille werd in de schelp gegaard en aan één zijde gegrild. Dit wordt mooie afgewerkt met structuren van aardpeer, een emulsie van foie gras, jus en gelei van truffel. De coquille wordt getransformeerd tot smaakbom door de jus van truffel en foie gras. The Jane Antwerp

Vissoep ‘Oud Sluis’: de basis voor deze vissoep is de bouillabaisse volgens het gerecht van Sergio’s vader. Het gerecht wordt geserveerd in een kommetje met scheermessen, zeewolf, wortel en mosseltjes. Het is niet door het woord Oud Sluis maar door overheerlijke intense smaak van de bouillabaisse dat we bijna in extase geraken. De Bouillabaisse is uitzonderlijk vol van smaak, dit is een zalig gerecht met de klassieke smaken zoals het hoort. Als bijgerecht krijgen we nog een een toast met een crème van gruyère. Gianluca adviseert ons de natuurlijke Chenin Blanc, Anjou Blanc 2013, van Angnès en René Mosse.The Jane AntwerpThe Jane Antwerp

Gelakt buikspek komt met een crème van pinda, wortel, Chinese 1000 jaren bouillon, crosnes, Enoki paddenstoelen en een vinaigrette van koriander.The Jane Antwerp

Een mooi stukje Hertenkalf wordt gecombineerd met knolselder, kweepeer, bospaddenstoel, saus van hertenkalf. Als side dish komt nog een stevige stoverij van hertenkalf. In het glas laten we ons bijstaan met een volle Quinta de Saes 2011 uit Dao Portugal. Deze assemblage van Tinta Roriz, Jaen, Touriga Nacional en Alfrocheiro biedt naast body ook de nodige fruit aroma’s en elegantie.The Jane Antwerp

Ook het dessert krijgt bij The Jane voldoende aandacht. Vandaag geven we dan ook graag onze lofzang aan de patissier Jaclyn Kong uit Singapore. Met een volledig eigen creatie gaven Nick en Sergio haar de vrijheid om een uitzonderlijk lekker nagerecht te creëren. De synergie die ze brengt met chocolade, bloedsinaasappel en zoethout is delicieus. Een prachtig dessert, met een uitzonderlijk samenspel van smaken. De toets van het zoethout gaat fantastisch samen met het zoet en het bittere van de chocolade, en het fris-zure van de bloedsinaasappel. Een uniek texturenspel met het smeuïge van de chocolade, het krokantje van zoethout, en de ijspastille van bloedsinaasappel. The Jane Antwerp

Ook de mignardises laten een indruk na met onder meer een heerlijke macaron met truffel.The Jane Antwerp

The Jane bevestigde tijdens ons diner haar positie als één van de meest opkomende en exclusieve restaurants in België. Nick Bril en team weten de meest veeleisende fijnproevers te verrassen met frisse, smaakvolle bereidingen; een prachtig interieur; en een top team. Evolutie is uiteraard altijd mogelijk maar The Jane acteert nu al op topniveau. Dit is de nieuwe manier van gastronomisch genieten en uitgaan op restaurant. Een mix die vrijwel alles biedt wat we zoeken in een avond plezier met culinaire beleving. De hoogwaardige cocktails van Paul Morel bieden een extra troef. Reserveren is bijna één jaar na opening nog altijd niet gemakkelijk maar elke dag kan je weer bijboeken voor een nieuwe dag dus ik zou zeggen blijven proberen want het is de moeite! Ook in de Uper Room Bar zijn er regelmatig plaatsen beschikbaar.

Be-Gusto

Be-Gusto score:                             17/20
Be-Gusto prijs/kwaliteit score: 17,5/20
 
The Jane Antwerpen
ONLINE RESERVEREN
’t Groen Kwartier – Marialei, 2018 Antwerpen
Tel. 03 808 44 65
www. thejaneantwerp.com
Zondag & Maandag gesloten

 

Review Maart 2014

Dat Sergio Herman en Nick Bril met hun project ‘The Jane’ verrassend uit de hoek gingen komen hadden we wel verwacht. Dat de sfeer en het kader tijdens ‘a preview of Jane’ al zo zou imponeren tart alle verbeelding. Vergelijkingen maken voor restaurant The Jane is moeilijk, ongezien conceptueel sterk en een must visit voor als je van culinaire belevingen en avontuur houdt.

Het interieur imponeert en dat is niet alleen door het authentieke karakter van de kerk. Het design van de hand van Piet Boon is knap en we herkennen duidelijk zijn stijl in de zitgedeeltes, hoge plinten, deurklinken en warme kleuren. Het torenhoge plafond kreeg een kroonluchter van 800kg uit Beiroet die 10m breed is en 150 lichtpunten heeft. Deze komt tot laag over het zitgedeelte waardoor je ondanks de hoge plafonds toch een intieme sfeer hebt. Opvallend is ook de goede akoestiek door de doeken tegen de wanden. De keuken is volledig zichtbaar achter glas en fungeert als een soort van podium. Boven het indrukwekkende keukengedeelte hangt een neon schedel. Het restaurant gedeelte heeft net zoals Pure C verschillende zitmogelijkheden, van hoge tafels tot regular dining en gezellige zetelhoekjes. In totaal zijn er maar liefst 80 zitplaatsen. De grote kerkramen werden trouwens door Studio Job vervangen door gebrandschilderd glas met verschillende motieven en boodschappen. The Jane ontwaakt als een waar kunstwerk in deze kapel.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen

Boven is er niet alleen de DJ boot maar ook een gigantische bar, The Upper RoomBar. Met plaats voor nog eens 40 personen waarbij gasten kunnen genieten van Cocktails en food in de vorm van een tasting menu en individuele gerechten. Hier is Paul Morel, vroeger Pure C, de gastheer en entertainer. Een apart keukenteam zorgt voor toegankelijke gerechten op het getatoeëerde kookfornuis met teppanyaki in het midden van de toog. Op de -1 is er vlak naast de voorbereidingskeuken ook nog een private dining voor 12 gasten. Iets zegt mij dat we daarvoor nog wel eens terugkeren.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen

Bij binnenkomst voel je direct de speciale sfeer die er gecreëerd werd. Ook de beat van DJ X-Ian is speciaal en verklapt het concept. Kosmopolitisch en trendy genieten op een ongedwongen manier. Tijdens deze preview week wordt er één menu geserveerd met verschillende gangen die telkens bestaan uit meerdere bordjes en gerechten. Vanaf de officiële kick off volgende week wordt er ook een à la carte geserveerd en een Jane tasting menu van 55€ voor 3-gangen, 70€ voor 5 gangen en 85€ voor 7 gangen. In the Upper RoomBar zijn er meer laagdrempelig gerechten te verkrijgen vanaf 8€ en een menu aan 39€ (3gerechten) of 59€ (5 gerechten). Wij starten met een huis aperitief in de vorm van kalamansi granité met kruiden dat overgoten wordt met Champagne Dehours magnum. Een begin dat kan tellen met voor mij één van de betere apero’s ooit gedronken.

Zoals beloofd is The Jane minder stijf en amuses worden dan ook op één bord samen ingezet. We degusteren eerste een vitamine shot van appel, gember en selder. Nadien prei in een Catalaanse krant met peperoni, knoflook en noten. Dan volgen structuren van peterseliewortel met tijm en rozemarijn en nog een krokant van olijf.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen

Even later volgt de 6 gangen degustatie met vaak verschillende gerechtjes die regelmatig bijgezet worden.

Makreel, gelei van oester, ceviche duindoornbes: dit gerecht waar we qua smaken in de stijl van Oud Sluis zitten staat er al volledig. Knappe balans tussen zuur, zilt, vet en een mooie fraîcheur. De gelei van oester wordt als schelpje gepresenteerd en de ceviche is top. Per gang zijn er een aantal veelbelovende wijnsuggesties per glas, ik kies hierbij een Pouilly Fumé 2012 van Serge Dagueneau uit de Loire.The Jane Antwerpen

Artisjok, coquille, avocado: een taartje dat aan tafel gedeeld wordt.The Jane Antwerpen

Arabische smaken: een samenspel van falafel, pompoen en harissa.The Jane Antwerpen

Cannelloni, spinazie, olijf en tomaat. Iets minder mijn meug maar dat komt door de spinazie.The Jane Antwerpen

’t Hof Welgelegen: aardpeer, spruitjes, een bouillon van aardpeer en de gekende dragonolie van Sergio.The Jane Antwerpen

Leuk ook om te zien hoe geconcentreerd en in full action het keukenteam bezig is. Pitbull Nick vliegt als het ware over zijn altaar om controle te houden en perfecte gaartijden te garanderen.

Inktvis, chorizo, witte boontjes, tomaten vinaigrette en krokant in kruidenboter: de perfectie! Een super combinatie met diepe smaken, perfecte kruiding en afwisselende texturen. In het glas komt een Altesse 2010 uit de Savoie van het domein Dupasquier Rousette de Savoie.The Jane Antwerpen

Lamscurry met komkommer, wortel en koriander vinaigrette. Apart een salade van linzen met yoghurt, mango chutney en crème van basilicum & koriander. De salade is vrij pittig en blijft minuten hangen.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen

Duifje Retour! Het verhaal bij Oud Sluis werd afgesloten met duif op het menu en de duif die letterlijk vrijgelaten werd. Vandaag is hij terug ‘retour’, welcome in Antwerp! Perfect gegaarde filet van duif met een brioche van kippenlever en bloedworst, rode biet structuren, knolselder, crème van knolselder en een jus nature. Ik drink hierbij een glas Matin Calme natuurwijn uit de Languedoc van de grenache druif. Die mega coole messen van Tomer Botner van Florentine Kitchen Knives zijn jammer genoeg niet om mee naar huis te nemen.The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen The Jane Antwerpen

Vika: een dessert dat de naam draagt van Nick’s eerste en pasgeboren dochter Vika. Een heerlijke combinatie van framboos, roos, verveine, yoghurt, violet en witte chocolade. Dit gerecht is het beste van de dag, lekker fris, felle smaken die mooi in balans zijn. Als dit de inspiratie van Nick’s vaderschap is dan hoop ik dat hij nog vaak papa mag worden.The Jane Antwerpen

Het afsluitend dessert is een geheel van koffie met pecan, karamel, hazelnoot en een pikante toets van mierikswortel. Ook dit dessert is top.The Jane Antwerpen

The Jane is nog maar toe aan dag twee en levert al meteen een hoogstaand resultaat. Ook de bediening aan onze tafel van Simon en Carl is professioneel en vlot. Iedereen zoekt nog een beetje zijn weg in dit nieuwe walhalla maar daar merk je weinig van. Benieuwd zijn we naar de sfeer vanaf volgende week wanneer ze full house gaan. Na de koffie, ik kies voor de Noorse koffie van Solberg & Hansen, kan je nog gaan genieten van één van Paul Morel zijn cocktails in de Upper RoomBar.The Jane Antwerpen

De kookstijl van The Jane verschilt zeker van Oud Sluis en Pure C door meer gebruik te maken van Mediterrane, Arabische en Aziatische toetsen. We zijn benieuwd naar de samenstelling van de à la carte. Met The Jane heeft Antwerpen er een extra ‘place to be’ bij. Een totaal concept dat qua beleving op het hoogste niveau speelt en waarvoor er nog vele citytrips gemaakt zullen worden. CY Soon,

Be-Gusto

The Jane
ONLINE RESERVEREN
’t Groen Kwartier – Marialei, 2018 Antwerpen
www.thejaneantwerp.com
Zondag & Maandag gesloten
 
Comments
25 Responses to “The Jane – Antwerpen”
 1. Carla says:

  Fantastisch! Begrijp ik het goed dat je zelf per gang een wijn uit aangeboden wijnen kunt kiezen? Lijkt me in ieder geval zeer bijzonder. De gerechten spreken me zeer aan, ik ben blij dat er al gereserveerd is dus. Met dank 😉

 2. Sonja says:

  Feeling @ home in THE Jane ! Very surprised about interior and Food !
  We are loving it !!!

 3. begusto says:

  Beste Carla, Per gang worden er inderdaad een aantal suggestie wijnen per glas geserveerd. Mooie variatie. De details heb ik per mail gestuurd:)
  Culinaire groeten

 4. Sandra says:

  Kunnen we ook een cadeaubon aankopen bij the jane? Leuk geschenk voor speciale vrienden.

 5. Rigolle says:

  We zijn woensdagmiddag 26/3 gaan eten in The Jane,we hebben uitzonderlijk genoten van de verschillende gerechten.De toetsen van Oud Sluis zitten er zeker nog in,doch ook heel andere smaaktoetsen zijn verwerkt in de gerechten.Hier gaan inderdaad nog straffe toeren gebeuren,de Michelin sterren en andere Gault Milliau prijzen zullen niet lang uitblijven,hebben trouwens een zeer leuke babbel gehad met Jeroen Meus en zijn echtgenote deze waren ons tafelburen,zeer sympatieke mensen.Op 23 April hebben we onze volgende afspraak in The Jane,we zien er nu al heel erg naar uit.Dikke pluim voor Sergio en Nick en hun team.

 6. Lionel says:

  Prachtige recensie met fantastische foto’s! Het lezen en wegkwijnen bij de foto’s maakt dat ik niet kan wachten tot de lunch volgende week zaterdag!!

 7. els says:

  Na Oud SLuis dachten wij niet meer verrast te kunnen worden en OMG !
  Wat een hemelse culinaire belefenis was dit !
  Hier bestaan geen genoeg sterren voor.
  Alsook is het interieur met de aangename beats een voltreffer !
  Dit zal de nr 1 van Antwerpen , zelfs van Belgie en omstreken worden
  We kijken uit naar de volgende keer

 8. peter dujardin says:

  Op 02/05/0214 gaan eten in The Jane…een absolute voltreffer.
  Gewoon fantastisch op elk gebied…en dit alles aan heel schappelijke prijzen…

 9. sibel says:

  Kan iemand laten weten wat de prijs van een menu is??

 10. begusto says:

  een Jane tasting menu van 55€ voor 3-gangen, 70€ voor 5 gangen en 85€ voor 7 gangen

 11. gerrit &monique says:

  ik kijk nu al 3 maand om te kunnen reserveren op een donderdagmiddag en je kan tot 3 maand later zien maar alles is altijd roos gekleurd dus nada niets noppes, best wel heel frustrerend………..
  ik weet niet of ik wel eens groen zal zien, denk dan dat ik aan mijn stoel zal gekluisterd zitten…………
  maar allé blijven proberen zeker …………..

 12. Karen says:

  doe zoals ik, offer er een beetje slaap voor op en ga om middernacht aan je pc zitten.Je kan boeken vanaf 00.01 uur

 13. marc says:

  ABSOLUUT een MEGA ervaring op alle vlak…van de charmante ontvangst, onwijs-mooie decor, uiterst professionele aangename bediening, zinneprikkelende gerechten, en de ontspannen sfeer… getafeld van 19 tot 1 uur zonder 1 seconde verveling…Nen DIKKE ‘chapeau aan Sergio en zijn team…

 14. Joyce says:

  Ik heb 3 mnd geleden gereserveerd en wij gaan nu 19/11.
  We waren reeds eerder in the upperbar geweest en daar had Sergio ons gezegd dat de kalender elke dag om 8u ‘s morgens aangepast wordt. Zo is het mij gelukt om te reserveren. Niet om 00u01 maar 08u01 proberen is dus de boodschap.
  Kijken er alvat naar uit

 15. Christel says:

  Kan iemand mij zeggen of er een vast wijnarrangement kan genomen worden? of dienen wij echt per gerecht te kiezen? Ik zou graag zo een beetje willen weten wat het mij gaat kosten aan eten (apero, wijn).bedankt.

 16. begusto says:

  Beste Christel, er is inderdaad geen vast wijnarrangement maar de formule per glas heeft telkens 3 keuzes in verschillende prijsklasse van 7€ tot 12€. Zo kan de klant zelf beslissen hoeveel glazen hij bestelt 🙂
  Mvg
  Be-Gusto

 17. Heid says:

  Als je reserveert op de wachtlijst… Wanneer word je dan verwittigd dat er plek is?
  Dag ervoor? Dag zelf? Hoeveel uur op voorhand, kwestie rekening te houden met de reistijd.

 18. begusto says:

  Beste Heidi, bedankt voor je bericht in verband met de wachtlijst. Voor het juiste antwoord verwijzen wij jullie graag door naar de reservatie verantwoordelijken van The Jane.
  http://thejaneantwerp.com/?lang=en
  Mvg,
  Be-Gusto

 19. Ine says:

  Wij zijn twee weken geleden terug geweest na 1,5 jaar ! Ik vind het eten super maar je kan niet meer a la carte eten. Je moet menu nemen 100euro en je kan ook geen wijnen per gerecht kiezen maar wel met aangepaste wijnen 55euro of een fles wijn. Aangepaste wijnen waren heel weinig en werden niet bijgevuld.
  Ik vond het de eerste keer een prachtig concept maar nu vind ik dat het zoals overal is… Alles of niets , spijtig!

 20. Diederik says:

  Hallo,

  Ik heb een tweetal vragen. Ten eerste; kan er getafeld worden zonder consumptie van alcohol? Mijn hele gezin, mezelf incluis consumeren namelijk geen alcohol.Ten tweede; is er een menu voorzien voor kinderen? Ik wil graag ook mijn kinderen, 5 jaar, 7 en 8 jaar de ervaring schenken om in een toprestaurant te tafelen.

  Hartelijk dank!

  Met liefde,

  Diederik

 21. begusto says:

  Beste Diederik,
  Je kan best het restaurant contacteren voor deze vragen.
  Mvg,
  Be-Gusto

 22. Cool linda says:

  Hoe kunnen we een cadeaubon bekomen van the Jane? Alvast bedankt.

 23. begusto says:

  Beste,
  Voor cadeaubonnen kan je best contact opnemen met het restaurant rechtstreeks.(http://thejaneantwerp.com)
  mvg
  Be-Gusto

 24. Conrad Van hamme says:

  Zou graag mijn moeder éens uitnodige bij the Jane op welk bedrag moet ik rekenen voor menu aperitief en wijn voor twee

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] het blies me omver. Wil u een meer beschrijvende en genuanceerde mening, rep u dan naar de blog Be Gusto. Hij geeft u zijn oprechte mening en duidelijke omschrijving van de […]