Va et Vient – Kortrijk

Va et Vient: Va et REvient

Chef: Matthias Speybrouck

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Nu dat de Storm in Kortrijk is gaan liggen is het tijd voor het serieuze culinair werk. Met Table d’Amis en restaurant Damier kende de Kortrijkse gastronomie de laatste jaren een serieuze inhaalbeweging, restaurant ‘Va et Vient’ zorgt met zijn informeel concept nu ook voor de perfecte aanvulling.

Matthias Speybrouck is het creatieve brein achter restaurant ‘Va et Vient’. Deze Kortrijkzaan ging eerst ervaring opdoen bij Piet Huysentruyt in de Ardèche om nadien te starten bij Flemish Foodie Kobe Desramaults in restaurant In De Wulf. Het was Kobe die hem een nieuw avontuur bezorgde bij het Oud Sluis van Sergio Herman om zo meer ervaring op te doen. Twee jaar later werd Matthias door Kobe teruggehaald om mee het project De Vitrine in Gent op te starten en vandaag staat Matthias weer terug in zijn Kortrijk met een heus feelgood restaurant.Va et Vient Kortrijk

Restaurant Va et Vient ligt langs de Leie en vlakbij de Broeltorens. Te vergelijken met de stijl en richting van De Vitrine koos Matthias ook voor een informeel concept en jong team. Het pand werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor vlas en kreeg na enkele andere herbestemmingen een nieuwe look & feel. De betonvloer wordt afgewisseld met houten tafels in zwart frame. De witte ruwe stenen muur en het open plafond zorgen voor meer authenticiteit terwijl de eenvoudige houten schoolstijl stoelen mij aan menig Bistronomie adres doen denken. Vanuit de open keuken kan chef Matthias perfect de service mee aanvoelen van zijn restaurant met een 26 zitplaatsen. Boven is er nog een aparte ruimte voor groepjes of vergaderingen.Va et Vient Kortrijk

Een jonge hippe zaak met no nonsense karakter gaat uiteraard niet voor een uitgebreide kaart. Bij Va et Vient is er geen à la carte maar één vast menu dat gekozen kan worden in 3-gangen(35€), 4-gangen(45€) of 5-gangen(55€). Het is eventueel uit te breiden met een klein kaasbordje (7€). Lunchen bij Va et Vient kan al voor de democratische prijs van 25 €. Met de laagdrempelige prijzen heeft Va et Vient alvast een groot ‘vient’ gehalte!

De wijnkaart is geen dik boek maar een evenwichtige mix van betaalbare wijnen met ook uitgebreide keuze uit wijnen per glas. Op die manier stel je zelf een wijnarrangement samen met wijnen tussen de 5 en 7€ per glas. Er zijn iets klassiekere referenties maar ook biologische en enkele natuurwijnen.

De aperitiefkaart toont al meteen dat we hier een doordacht verhaal geserveerd krijgen. Met een keuze tussen enkele speciale gins, champagne, picon en pastis toont men mee te zijn met de tijd maar ook aandacht te houden voor vaste waarden. Zelf kies ik voor de Belgische mousserende wijn ‘Wiscoutre’ van Martin Bacquart – Domein Entre-deux monts. Deze bubbel van de kerner druif heeft subtiele aroma’s van appel en citrus. Het aperitief, dat we trouwens aan de bar drinken, wordt bijgestaan door een perfecte mise en bouche. Huisgemaakte ricotta komt met een bouillon van tomaat, verveine en gepofte boekweit. Terwijl het restaurant rustig volloopt is hiermee de toon gezet voor een schitterende degustatie.Va et Vient Kortrijk

Als eerste gerecht serveert Matthias gegrilde groene asperge met krokant zevenblad, gesmolten pancetta, crème van Chinese Bieslook en amarant. Een zalig gerecht waar de toetsen van het gebrande mooi verzacht worden met de groene crème. Het zevenblad en de pancetta zorgen dan weer voor die afwisseling in textuur dat ik graag in een gerecht terugvindt. In het glas komt een Grüner Veltliner 2011 van Zuschmann-Schöffmann uit Weinviertel Oostenrijk (6€).Va et Vient Kortrijk

De chefs komen zelf mee aan tafel om gerechten in te zetten en uit te leggen, deze band schept vertrouwen en toont de passie van het team. Ook met het tweede gerecht laat Matthias de visie helemaal kloppen. Mooi gekorste schelvis komt met een jus van pijp-lookjes, veldkers en bloemkool. De kruiding en cuisson van de schelvis zijn perfect en we krijgen alweer een gerecht in harmonie. Dit laat ik perfect begeleiden door de Vigna del Masso 2012 van Feudo Montoni (7€), dit is een rijpere volle witte wijn van de Cataratto druif uit Sicilië.Va et Vient Kortrijk

Spitskool komt met gerookte sprot en mierikswortel. Ook hier weer smaken die goed zitten en samengaan al is de spitskool voor mij te groot in verhouding met de andere componenten.Va et Vient Kortrijk

Als hoofdgerecht staat vandaag parelhoen op het menu. Een mooi gebakken filetstuk van parelhoen wordt geserveerd met groene peultjes, Keiemse witte en zuring. De combinatie met de Keiemse kaas is heerlijk en de afwerking met een jus van beurre noissette perfect. Simple, pour revenir. In het glas komt ‘Les Généstas’ Estézargues, een assemblage van grenache, syrah en carignan uit de Rhône (5€).Va et Vient Kortrijk Va et Vient Kortrijk

Het kaasbordje (7€) heeft vandaag een stukje geitenkaas uit Uxem en een in bier gewassen korstkaas uit Bergues. Beide komen uit Noord-Frankrijk en apart komt er een crème van appel en mosterd. Tja, we hadden misschien wel drie stukje kaas uit de streek willen proeven. Qua pairing mag het ook hier weer goed zitten met de Geuze van Boon.Va et Vient Kortrijk

Afsluiten doen we een licht en fris dessert waarbij Matthias lauwe aardbeien serveert met platte kaas, sorbet van rood fruit, venkelzaad en poeder van gerstegras.Va et Vient Kortrijk

Een overvloed aan mignardises laat Va et Vient achterwege en we drinken nog een koffie met huisgemaakte peperkoek.

Rough & Refined staat op de website als slagzin, woorden die volledig kloppen bij de stijl van de ambitieuze Matthias. Hij creëerde een perfecte mix die hem toelaat zijn passie in het bord te laten weerspiegelen. Bij Va et Vient is het bijzonder aangenaam vertoeven in een losse informele sfeer. De wisselwerking tussen het keuken- en zaalteam zorgt voor de juiste synergie en beleving. In het bord krijg je smaakvolle en uitgebalanceerde gerechten aan democratische rijzen. Een concept dat klopt en ‘revenir’ is dan ook overduidelijk op zijn plaats. CY soon,

CY soon,

Be-Gusto

Va et Vient
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Handboogstraat 20, 8500 Kortrijk
TEL: +32 56 20 45 17
www.vaetvient.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14,5/20Va et Vient Kortrijk

 

Comments
4 Responses to “Va et Vient – Kortrijk”
  1. Carla says:

    Mooi! Nog steeds niet bij Table d’Amis geweest overigens?

  2. begusto says:

    Dag Carla, juni wordt Table d’Amis maand:) Finally

  3. Carla says:

    Mooi zo, ik ben erg benieuwd naar je ervaring! Ik wil in het najaar weer, momenteel zijn we een beetje druk met andere restaurants 😉

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Ondanks een keuken die mij niet volledig kan bekoren heb ik een fijne avond beleefd en heb ik absoluut genoten van een aantal van de borden. Er was niet echt een optie tot aangepaste wijn maar onze ober heeft zo goed mogelijk zijn best gedaan ons bij elk gerecht een bepaald glas te adviseren. De sfeer was top en het sobere maar mooie interieur past erg goed en is aangenaam vertoeven. Binnenkort is er trouwens Interieur 2014 en met ‘Design Tables‘ is Va et Vient een leuke bestemming in die periode. Wil je een culinaire recensie van Va et Vient: kan je lezen bij Be-Gusto. […]