De Vitrine – Gent

De Vitrine : “Het bistronomisch venster tot ongedwongen vertier in Gent”

Chef: Matthias Speybrouck                                 Inspirator: Kobe Desramaults

ONLINE RESERVEREN

Het laatste bezoek aan het Gentse restaurant ‘De Vitrine’ was al meer dan een jaar geleden en het is dan ook vanzelfsprekend dat een Gentse tweedaagse naast ‘JEF’ ook ‘De Vitrine’ op het programma had staan! Dat de culinaire stroming in Gent de laatste jaren een serieuze metamorfose kende is niet onopgemerkt gebleven, daar zitten de ‘Flemish Foodies’ natuurlijk voor iets tussen.

De Vitrine ligt in de Gentse wijk van plezier en werd ingericht in een oude slagerij. Het restaurant bevat twee delen. Vooraan een bar als aperitief-toog en als tweede gedeelte een smalle gang met retro tafels die uitmondt in een open keuken. De oude tegelvloeren en wandtegels verduidelijken de sfeer, een restaurant met een persoonlijkheid. De naam “De Vitrine” is zeer toepasselijk want de vitrines van het bekende Glazen Straatje, de Gentse rosse buurt, liggen op een steenworp.De Vitrine Gent

In het buitenland is Kobe Desramaults (In de Wulf) terecht één van de meest besproken Belgische chefs en vaak wordt hij ook genoemd als dé Chef met groots potentieel. Niet verwonderlijk dat hij zich dan ook in de top 100 van de ‘World’s Best Restaurants’ wist te vestigen(#72). Het concept dat hij hier in Gent op de kaart zette vinden wij alvast top. In de lijn van de hedendaagse trend wordt er hier creatieve gastronomie in een volkse en ongedwongen sfeer geserveerd. De keuken wordt bemand door Matthias Speybrouck.  Met ervaring bij Oud Sluis en natuurlijk In De Wulf heeft Kobe hier alvast voor jong potentieel gezorgd. De menukeuze is zoals we tegenwoordig vaker zien beperkt, één vast menu en een kleine wijnkaart met originele & natuurlijke referenties. Je kan hier voor 45€ een 4-gangen menu degusteren en een extra gerecht kan voor slechts 10€ toegevoegd worden aan de retro wandeling. De aperitief hapjes zijn à la carte te verkrijgen maar geen verplichting, toch zijn ze aan te raden want dit is vaak volks genieten. Het restaurant wordt geleid door gastvrouw Eef Desramaults, zus van Kobe, en Eef ontpopt zich tot de perfecte dame voor deze bustling ‘place to be’.

Bij binnenkomst voor de tweede service van 21u00 moeten we nog eventjes wachten vermits de tafels nog bezet zijn. Daar hadden we op gerekend en aan de authentieke toog is het wel druk maar zeer aangenaam vertoeven. Ik bestel deze keer de Flemish Gin en geniet van een explosie aan kruidigheid.

Eens aan tafel kunnen we genieten van de puurheid van de drie hapjes to share. Huisgemaakte paté (8€), Wulken met honingmayonaise (5€) en hartige soezen met een crème van oude mimolette kaas(8€). Voor de wulkjes is het een klein gevecht aan tafel terwijl de paté gelukkig aan mijn kant blijft staan. Jammer dat er deze keer geen portie varkenshuid-chips met honing mayonaise en mosterdpoeder meer is. Op tafel komt verder nog knapperig brood met boter, reuzel en grof zout.De Vitrine Gent De Vitrine Gent De Vitrine Gent

We starten met de makreel, rammenas en ingelegde look. We kiezen hierbij voor de witte Loch Riesling van het Weinhof Herrenberg, 2011, Saar Duitsland. De wijngaarden van dit kleine domein liggen op de leisteenflanken van de Saarrivier. Deze droge witte wijn combineert op een schitterende manier mineraliteit met fruitigheid en kracht met finesse.De Vitrine Gent

Als tweede gerecht volgt de suggestie, de gerookte kuit met koolrabi en dragon. Niet bepaald de favoriet van de avond aan tafel al moet ik zeggen dat de kuit lekker intens van smaak was.De Vitrine Gent

Het volgende gerecht benadrukt de hedendaagse trend van simplicity: Komkommer, dille en huisgemaakte pancetta. De eenvoud weet ik te appreciëren maar qua cohesie miste ik hier een beetje pit.De Vitrine Gent

Als hoofdgerecht krijgen we een stukje Geitenlam met duinasperges en geitenkaas uit Uxem; niet iedereen volgt mijn mening maar voor mij is dit stukje geit perfect gegaard, zacht in de mond en vol intensiteit: just great!De Vitrine Gent

Kaasselectie: Damse mokke, Pas de Rouge, Kempense geitenkaas. Hier oogst vooral de Pas de Rouge de lofzang aan tafel.De Vitrine Gent

Kervelcremeux, zuringgranité en venkelpollen. Desserts met groenten aan de basis imponeren meer en meer door zijn light gehalte en creativiteit. Ook hier weet deze combi mij te plezieren. De kervelcrème is apart geen hoogvlieger maar in het gerecht komt de subtiliteit van smaken perfect naar boven.De Vitrine Gent

Met een dubbele avond-shift, een vier gangen vol creativiteit en een kleine keuken doe ik toch mijn pet af voor de organisatie. Je komt hier niet om culinair omver geblazen te worden maar vooral om te  genieten. Genieten van de ongedwongen rock-‘n-roll sfeer en van de puurheid van eerlijke en creatieve gerechten. Ook in de bediening heerst een strak en perfect tempo. Moesten we in Gent wonen dan zouden we de rosse buurt zeker vaker opzoeken! Bistronomie en simpelweg een gastro-bistro om te bezoeken en te blijven bezoeken. Het is ook uitkijken naar chef Matthias Speybrouck die in 2014 zijn eigen restaurant ‘Va et Vient’ in Kortrijk zal openen!

Be-Gusto

De Vitrine 
ONLINE RESERVEREN
Brabantdam 134, 9000 Gent
TEl: +32 9 336.28.08
www.de-vitrine.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14/20

Comments are closed.