Zoethout – Wellen

 ONLINE RESERVEREN
 Vloeiherkstraat 14, 3830 Wellen
 0032 12 21 64 53
 www.zoethout.be

Maandag, Dinsdag & zaterdagmiddag gesloten

Chef: Laurens Snykers

UPDATE: LEES ZEKER OOK ONZE MEEST RECENTE ERVARING

————————————————————————————————————————————————

Culinair verrast worden. Het gebeurt niet zo vaak per jaar maar onze trektocht naar het landelijke Wellen zullen we niet snel vergeten. Zonder torenhoge referenties en zonder verwachtingen gingen we op bezoek bij restaurant Zoethout, in Wellen City notabene. Jeugdig enthousiasme, inzet, durf en passie haalden de bovenhand en gaven mij één van de eerste culinaire rillingen van het jaar! Het ontdekken van dit soort nieuwe restaurants dat is exact één van de hoofdredenen waarom we tijdens vrije momenten tijd investeren om onze gastronomische beleving neer te pennen.16225522203_bfb257e99c_z

Restaurant Zoethout ligt in Wellen, aan de rand van de fruitstreek Haspengouw. Het complex heeft ook een feestzaal en de achterliggende parking is dan ook zeer ruim. In de vierkantshoeve uit 1796 was vroeger restaurant Ter Poorte gevestigd van TV Limburg kok Moke. Bij aankomst in het restaurant worden we vriendelijk ontvangen door gastvrouw Lien Buntinx en begrijpen we waarom Limburg blij is met deze metamorfose.Zoethout - Wellen

De eerste indruk oogt vrij klassiek. Het jonge koppel creëerde een mooie mix tussen de authenticiteit van het gebouw en enkele moderne toetsen. De houten balken zorgt voor het warmere gevoel en de natuurlijke toets. Er is een lager intiem gedeelte en een aanpalende ruimte met meer licht door een veranda. Hier heb je zicht op de zeer mooie binnenkoer van de hoeve.Zoethout - Wellen

Laurens Snykers heeft al enkele knappe referenties met Auberge du Pécheur, Aan tafel bij Luc Bellings en Vous lé Vous. Het was bij Vous lé Vous dat Laurens, Lien Buntinx (die verantwoordelijk was voor de organisatie van de events) leerde kennen en de ‘sweet dreams’ voor Zoethout gesmeed werden. Een jonge chef die hardwerkend en passioneel op zoek gaat naar zijn identiteit moet geen ellelange à la carte brengen maar focussen op de essentie. Laurens heeft dit volledig begrepen. Met een kleine equipe, twee in de keuken, zorgt hij voor verrassende, creatieve maar ongecompliceerde combinaties op het bord. Met zijn productkeuken, serveert de chef in letterlijke zin van eigen bodem. Achter de hoeve ligt een moestuin van 1,2 hectare die hij samen met zijn schoonvader bewerkt. Vele groenten, fruit en kruiden zijn zo kraakvers. In contrast met de stijl van het gebouw en interieur is dit een zeer eigentijdse keuken met een funky karakter. Op zoek naar zijn signatuur zien we duidelijk welke richting de chef uit wil gaan. En met deze degustatie kon hij meer dan overtuigen.16657880718_a68cbe31d9_z

Zoethout brengt geen à la carte maar legt de nadruk op enkele culinaire menu’s. In de week is er een ontdekkingsmenu van 4-gangen voor 48€ dat ook in een all-in formule gekozen kan worden (75€). Volledig genieten is het met zijn degustatiemenu in 5-gangen (58€) of 8-gangen (78€). De beperkte wijnkaart is vrij klassiek met ook enkele Belgische suggesties. Gezien de stijl die de chef in het bord brengt zouden enkele mooie organic wines zeker een meerwaarde betekenen.

Ik arriveer iets te laat en wonder bij wonder heeft mijn sparring partner FFF zich nog niet vergaloppeerd aan het rijkelijk aanbod gin’s die gastvrouw Lien serveert. Verder is er keuze tussen de lokale Schorpion schuimwijn of een huisgemaakt non alcoholisch aperitief op basis van kers, appel en citrus. Ik proef dit laatste en ben verheugd een beter alternatief dan de inspiratieloze crodino te vinden. Het drankje werd gelukkig niet aangezoet. Afhankelijk van het gekozen menu wordt het aantal hapjes aangepast. Met ons degustatiemenu krijgen we de full monty van maar liefst 8 hapjes. De volgorde was niet altijd in balans en minder is zeker ook voldoende. Wel werd meteen duidelijk dat de chef een toon zet met creativiteit en verzorgde presentaties.

Tartaar van rund met espuma van zee-egel, limoen en piment. Een vrij pittige start, waardoor het rundsvlees wat wegdeemstert en een houten lepeltje is lekker natuur maar geeft een lichte smaak af.Zoethout - Wellen

Met de gelakte lamszwezerik met bulgur, pompoen en krokant van pompoen komt een eerste bommetje. Een uitstekend hapje, lekker intens en zeer goed in balans.Zoethout - Wellen

Een krokant stukje varkenshuid wordt afgewerkt met gerookte oestercrème en aalbes.

Ik ben zot van marshmellow maar deze amuse versie met koffie en aardappel is meer geschikt als mignardise.Zoethout - Wellen

De chef herpakt zich echter direct met een perfect stukje gebrande forel dat komt met een sublieme crème van lavas en koolrabi.Zoethout - Wellen

Een crème van bloedworst wordt afgewerkt met gepofte rode kool en poeder van rode kool.Zoethout - Wellen

Escargots krijgen een subtiel schuim van mierikswortel en zeebesjes.Zoethout - Wellen

Diepgang en verfijning verkrijgt Laurens met een knappe combinatie van gebrande eidooier met krokant van eekhoorntjesbrood dat op hooi gepresenteerd wordt.Zoethout - Wellen

Na deze explosie aan hapjes is het tijd om te starten met de 8 gangen. Eerst komt een tartaar van horsmakreel met bloedradijs en overheersende toetsen citrus.Zoethout - Wellen

In Japanse stijl wordt er een tempura van Softshell krab gebracht om te dippen en combineren met structuren en een bouillon van champignon waar precies genoeg pit in zit.Zoethout - Wellen Zoethout - Wellen

Het mag simpel lijken maar de creatie van Skrei met verse bladspinazie, een crème van spinazie en schuim van witbier kan een gerecht worden dat in vele funky sterrenzaken niet zou misstaan. Nog iets meer durf, kruiding en textuur en we bezwijken.Zoethout - Wellen

Ik heb zelden een gerecht zonder saus gegeten dat mij zo kon overtuigen dan de Rode poon van vandaag. Deze wordt krokant geserveerd met bloemkool, blaadjes van bloemkool en een koude crème van koolputterskaas uit Beringen. Koud en warm in een perfect samenspel.Zoethout - Wellen

Filet van Franse jonge Duif komt met de volledige gekonfijte bout. Hierbij komt simpelweg een peertje dat in kriekenbier van Wilderen gemarineerd werd. Ook de saus is van de jus met de Wilderen kriek en zorgt voor een verrassende en gedurfde zurige toets.Zoethout - Wellen

Meer van dat is ons motto na het proeven van een uitstekend hoofdgerecht. Het rundsvlees van Jo Herbots uit Zoutleeuw werd 4 weken gerijpt en komt met gebrande prei en een saus met hooi aroma. Zowel de kruiding, bakwijze en diepe smaak zijn top.16819604356_757f270c06_z

Een dessert met wortel & vanille. Why not! Wortel crème met een jonge verse wortel, pannacotta van vanille, granité van wortel en meringue van vanille.Zoethout - Wellen

Een chocolade sorbet wordt gecombineerd met structuren en een ganache van chocolade, rozemarijn en een vinaigrette van chocolade.16638159527_3efe7fff51_z

De huisgemaakte mignardises komen in een koffer op tafel en zorgen mee voor een voortreffelijke afsluiter.Zoethout - Wellen

Ook qua timing verliep deze avond perfect en de chefs zorgen afwisselend voor het serveren van de gerechten. Hierbij merk je onmiddellijk de inzet en passie die ze etaleren voor hun métier. Extra troeven zijn de moestuin, fruitbomen en kruidentuin die door de chef zelf met de schoonvader onderhouden wordt. Laurens Snykers imponeerde vanavond en toonde enthousiast zijn culinair potentieel. Restaurant Zoethout, een aanrader van jewelste waarvan we de evolutie met veel plezier van dichtbij blijven volgen!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            14,5/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 14,5/20
 
Restaurant Zoethout
Online Reserveren
Vloeiherkstraat 14, 3830 Wellen
Tel: +32 12 21 64 53
www.zoethout.be
Maandag, Dinsdag & zaterdagmiddag gesloten

Comments are closed.