Aan Tafel bij Luc Bellings – Hasselt

Luikersteenweg 358
3500 Hasselt 
0032 11 22 84 88
www.lucbellings.com

Zondag, maandag, zaterdag lunch gesloten

Chef: Luc Bellings

Het was de laatste weken weer feest ten huize Bellings. Over zijn kennis van de Belgische friet en zijn visie op het recenseren gaan we het vandaag niet hebben. Laat staan dat we ons laten leiden door het Testosteron gehalte aan de Hasseltse Luikersteenweg. We gaan zonder vooroordelen op bezoek bij ‘Aan Tafel bij Luc Bellings’ en zetten ons schrap voor een kritische maar objectieve beoordeling van de beleving en vooral de kunde in het bord. Let Food talk!Aan Tafel bij Luc Bellings

Bellings slaagt er in ieder geval in om een geolied team in het gelid te houden en regelmatig jonge klasbakken van een gedegen opleiding te voorzien. Al jaren bevestigt hij zijn twee sterren status en de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding in het luxe segment mag ook in de verf gezet worden. Het interieur is stijlvol en sereen met overwegend lichtgrijze tinten. De ruimte achteraan wordt steevast als eerste in gebruik genomen want daar is de grote open keuken.  Sierlijke silhouetten van beeldhouwer Emiel De Block verfraaien het interieur. Op de eerste verdieping is er nog een apart feestzaaltje tot 30 personen.Aan Tafel bij Luc Bellings

Bij Aan Tafel met Luc Bellings kookt men met veel eerbied voor het product en worden gastronomische gerechten geserveerd die uitmunten in smaak en vormgeving. In de zaal zorgt een ervaren team voor een gemoedelijke en professionele bediening zonder al te veel franjes. Net zoals tijdens ons vorig bezoek hebben we van de harde aanpak van Bellings weinig gemerkt. De open keuken blaakte van sereniteit en uiterste concentratie. Samen met sous-chef Tom Bollen (ex ‘t Zilte) en patissier Youri Przytula (’t Zilte, JER & Vous lé Vous) zorgt Bellings dagelijks voor harmonieuze gerechten met identiteit. Zoals ze in Limburg zeggen, hebben alle top coureurs een ‘goei entourage’!

Naast een beperkte à la carte met allemaal topproducten serveert men een 4-gangen themamenu all-in voor slechts 100€ pp, dit is inclusief aperitief, aangepaste wijnen en koffie. Voor het ultiem gastronomisch plezier kan je kiezen voor de ‘Aan Tafelmenu’ in 4-gangen (85€), 5-gangen (100€) en 6-gangen (115€). Er is ook een dagelijks variërend marktmenu, zowel voor lunch als diner in de week,  in 3-gangen voor 45€ of 75€ all-in.

Na de gebruikelijke bubbels starten we het 4-gangen ‘Aan Tafelmenu’ met zeer verzorgde, gevarieerde en mooi gepresenteerde amuses. De praline van gin & tonic had een juiste structuur maar miste smaakintensiteit. Verder stuk voor stuk geslaagde hapjes. Het kommetje met de kippenoester, fregola, inktvis en kerrie was sensationeel met exact de juiste diepgang en pit. De makreel met appel, zurkel en couscous zorgde dan weer voor een verrassende maar geslaagde combinatie.

Kroepoek van wakame & dip van sesamAan Tafel bij Luc Bellings

Cake van groene kruiden, kalamansigel, paling & ansjovis

Praline van gin & tonic en komkommerAan Tafel bij Luc Bellings

Kippenoester, fregola, augurk, gezouten citroen, inktvis en kerrieAan Tafel bij Luc Bellings

Zalm, rode biet, radijs, chioggia, ponzu & yoghurtgelAan Tafel bij Luc Bellings

Crème van gerookte makreel, couscous, granny smith, sausje van zurkelAan Tafel bij Luc Bellings

Als eerste voorgerecht krijgen we Kreeft met sla, erwten en ponzu. De kreeft werd lichtjes in limoen gemarineerd en is subliem van smaak. Hierbij komt een sausje van sla met een geslaagd fris zuurtje. Apart wordt er nog een heerlijke tartaar van kreeft met selder in een fris erwtensoepje geserveerd en de afwerking is met yuzu poederijs. Als winepairing schenkt de sommelier een macabeo Albada blanco 2013 van de bodegas Virgen de la Sierra uit Aragon-Spanje.Aan Tafel bij Luc Bellings Aan Tafel bij Luc Bellings

De gegrilde zeetong komt met een sausje van venkel, paprika, mosselen, iberico, groene asperges, een crème van paprika en dille crème. De zeetong is perfect gegaard, mooi gepresenteerd en lekker. Verder heeft dit gerecht teveel verschillende smaken die cohesie missen om op het niveau van de andere gerechten te komen.Aan Tafel bij Luc Bellings

Bij het hoofdgerecht hebben we de keuze tussen kabeljauw of de pigeon. We kiezen het duifje en deze wordt geserveerd met girollen, een flan van gevogelte, wortel, aardappel en een lavendel saus. Dit is zo een typisch gerecht waar de puurheid van het product mooi geëtaleerd wordt en er toch enkele creatieve toetsen het geheel extra opwaarderen. De saus met subtiele lavendel toetsen geeft het gerecht samen met de perfecte bakwijze een mooie touch. Apart komt nog een gazpacho van perzik met langzaam gegaarde duif. Dit intermezzo is zeker niet wow en overbodig wat mij betreft. In het glas genieten we van de Pétalos 2011 van het domein Descendientes de J. Palacios. Deze biodynamische wijn van 100% Mencia druif is een DO Bierzo uit Castilla y Leon en typeert met intense florale toetsen, blauwe bessen en balsamico aroma’s.Aan Tafel bij Luc Bellings Aan Tafel bij Luc Bellings

Het dessert bestaat uit drie afzonderlijke gerechten met elk hun eigenheid en creatieve insteek. Als eerste zoetigheid krijgen we een combinatie van kersen met pistache, lychee merengue en roos. Dit zijn voor een dessert vrij veel verschillende smaken maar ze matchen opmerkelijk perfect. Hierbij wordt er geen klassiek plakkerig spul geschonken maar een frisse en licht zoete, rode mousserende Gamay van Jean Paul Brun uit Fleurie-Beaujolais. Knappe match!Aan Tafel bij Luc Bellings

Patissier Youri volgt met een op het eerste zicht eenvoudig bord met aardbeien, framboos en ijs van brownie. Het gerecht krijgt een saus van chocolade die verfijnd werd met vlierbloesem. Een gerecht waarbij simplicity het gehaald heeft en volledig naar mijn hart.Aan Tafel bij Luc Bellings

Met de laatste etape van het menu wil men overduidelijk nog eens knallen. Spek nota bene werd verwerkt als popcorn en in een cake. Dit zorgt voor de uitdagende noot in een geheel met witte chocolade, abrikoos structuren en ijs van abrikoos.Aan Tafel bij Luc Bellings

Gezien de reputatie van Bellings zijn we extra gefocust aan tafel gegaan. Onze objectieve basis doet ons echter bevestigen dat op culinair vlak zijn restaurant er nog altijd staat. Een gedreven team werkt duidelijk hard om stuk voor stuk gerechten gedetailleerd te verfijnen. Zo waren de desserts vandaag outstanding. Niet te gecompliceerd, uitdagend en met evenwicht in smaakcohesie. We horen dat patissier Youri tijdens een vrije periode onlangs nog stage ging doen bij The Jane. Deze passie drijft boven en dat proefden we in het bord. Het had een keer plezant geweest om op ‘story’ niveau af te sluiten richting het adres van Bellings maar eerlijkheid duurt het langst. We hebben het hier over gastronomie en Luc Bellings is op dit moment duidelijk geen Chef in Nood!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            16,5/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 16,5/20
 
Aan Tafel bij Luc Bellings
Luikersteenweg 358, 3500 Hasselt
TEl: +32 11 22 84 88
www.lucbellings.com
Zondag & maandag, zaterdag lunch geslotenAan Tafel bij Luc Bellings Aan Tafel bij Luc Bellings

 

 

Comments are closed.