L’Air du Temps – Liernu Eghezée

L’Air Du Temps welcomes Tanja Grandits from restaurant Stucki

 Online Reserveren
 Rue de la Croix Monet, 2, 5310 Liernu-Eghezée 
 0032 81 81 30 48
 www.airdutemps.be

Maandag & Dinsdag gesloten

Chefs: Tanja Grandits & Sang-Hoon Degeimbre

Restaurant L’Air Du Temps behoort tot één van de mooiste restaurants van ons land. Eigenaar en chef Sang-Hoon Degeimbre is een man met een visie en grote persoonlijkheid. Sinds de chef in 2013 verhuisde naar de nieuwe locatie in Liernu kreeg de totaal beleving een enorme boost. Het is ook geen geheim dat ons respect voor deze chef groot is en een bezoek aan L’Air du Temps steevast voor culinaire hoogtepunten zorgt.

Met de stijlvolle vierkantshoeve geven Sang-Hoon Degeimbre en Carine Nosal een verlengstuk aan hun culinaire visie. L’Air du temps, ook de naam versterkt het verhaal. In de open ruimte creëert men kunst die gedreven wordt door het hedendaags gebruik van terroir-food.

De verhuis van de statige dorpswoning naar deze gastronomische hoeve mag gezien worden en er werd kost noch moeite gespaard om deze hoeve karaktervol te laten schitteren. Het aanpalende domein omtrekt maar liefst 4ha moestuin met serre. L’Air du Temps volgt zo de visie van zelf geteelde ingrediënten en de velden van de Hesbaye fungeren dagelijks als inspiratiebron voor een grootse keuken.

San in Brussel

Vanaf 5 Oktober opent Sang-Hoon trouwens een tweede restaurant in de Rue de de Flandre 19 (www.sanbxl.be). Restaurant San in Brussel wordt toegankelijker en focust op de essentie van de producten. Een essentie van puurheid en smaak die in kommetjes geserveerd zal worden en waar lepel & kom een centrale rol krijgen.

Als koken een passie is, kan ze niet bestaan zonder gedeeld te worden!

Deze quote van Sang-Hoon beklemtoonde de motivatie achter de organisatie van de ‘quatre-mains’ diners. Net zoals vorig jaar verwelkomt hij ook dit jaar weer enkele topchefs! Zo kwamen André Chiang (restaurant André), Bo Bech (Geist) en Loïc Villemin (Toya) in 2015 al op bezoek en ontving L’Air du Temps de jaren ervoor ook topchefs zoals bijvoorbeeld Pascal Barbot (L’Astrance), Michaël Vrijmoed, Alexandre Couillon (La Marine Noirmoutier) en Quique Dacosta. Vandaag komt ladychef Tanja Grandits van restaurant Stucki in Bazel op bezoek.

Tanja Grandits – Die Aromaküche

De carrière van Tanja Grandits begon in het chemisch laboratorium. Nadat ze in het Zuid Duitse Albstadt opgroeide begon ze enkele semesters Chemie te studeren. Zeer snel maakte ze echter de switch naar het gerenommeerde luxehotel Traube Tonbach. Er volgde een carrière met onder andere Claridge’s Londen, Château de Montcaud in Bagnols-sur-Cèze en Thurtal in Eschikofen waar ze door Gault&Millau in 2006 verkozen werd als Chef van het Jaar. Nadien nam ze samen met haar man het legendarische restaurant Stucki in Bazel over en veroverde ze de harten van de gasten met haar creatief gebruik van aroma’s en smaken. Het is die uitzonderlijke gave om kruiden en aroma’s te gebruiken die complementariteit met de keuken van L’Air du Temps verzekert.

Two Teams – One mission

Voor deze speciale avond creëerden de twee chefs een menu waarbij alle zintuigen geprikkeld werden. Een kleurrijke belevingskeuken zoals zelden meegemaakt. Het geluk was die avond ook dat de culinaire topfotograaf ‘Anthony Florio’ zijn gedrevenheid toonde waardoor we gebruik kunnen maken van enkele knappe foto’s.

Bij aankomst starten we traditioneel met een infusie drankje als verfrissing. Vandaag genieten we op het terras met zicht op de moestuin van een infusie van venkelbloemen. We gaan verder met de Champagne Laherte Frères.

Krokant van brood wordt geserveerd tussen een foto van beide chefs.L'Air du Temps

Tanja start met als amuse een krokantje met een crème van kikkererwten, limoen en venkelbloem.

Dan volgt een fenomenale creatie rond tomaat. Enkele structuren van tomaat worden gebracht met ijs, een crumble en poeder van tomaat.

Cracker van tomaat, kruidnagel en een ricotta van geitenmelk.

Mosseltjes met kapucijn bloem.

Elke chef mocht een product kiezen waar ze dan elk mee aan de slag gingen om een gerecht mee te maken. Tanja koos voor wortel en haar creatie is absoluut top. Stukjes zalm met een perfecte garing smelten bijna in de mond. Ze worden geserveerd met de structuren van wortel en een intense jus van wortel. De jus werd afgewerkt met sinaasappel en kardemom en is werkelijk subliem.

Sang-Hoon volgt met zijn uitstekende wortel variant. Kleine worteltjes met voldoende beet worden afgewisseld met een bouillon van Bonito, tagette, katsuobushi en sjalot. Zoet-zuur en mooi in balans.

We gaan verder met een signatuur gerecht van Tanja. De baars ‘Perche du Lac‘ wordt in een tempura van brandnetel gegaard, tapioca van komkommer, structuren van komkommer en een gel van komkommer.

Als signatuur van San komt zeeduivel Jackson Pollack. De lotte is op lage temperatuur gegaard en krijgt fraîcheur door een mousseline met citroen. Ook qua presentatie is dit een kunstwerk.

Het gekozen product van San om elk een gerecht mee te maken is ‘ui’. Tanje toont haar kwaliteiten door intense aroma’s prachtig te combineren. Een thee van ui met rozen, een dumpling van Carabinero garnaal, honing van Sumac, gepekelde ui en gepocheerde Carabinero.

San op zijn beurt brengt een ode aan ui door hierbij een crème van ui en koffie te serveren met limoen, crunch van ui en esdoorn. Een basisproduct wordt verheven tot topgastronomie.

Het hoofdgerecht is de ‘plat à 4 mains’ waarbij de twee bondgenoten samen aan het werk gingen. In een yellow look creatie komt subliem gegaarde gele kip met humus, polenta, mosterdzaad, kimchi pickles en een gefermenteerde jus. Nog iets meer textuur en diepgang en ook dit is top.

Tanja Grandits heeft blijkbaar een talentvolle patissier in haar rangen en deze kwam vandaag mee. Zelden zo een lekker dessert gegeten waarbij basilicum en roquette verwerkt werden. Zonder twijfel één van de beste desserts dit jaar gegeten! We krijgen een granité van roquette en appel met basilicum olie, een crumble van brioche brood, ijs van appel en basilicum, een mousse van olijfolie en limoen.

Dan volgt een cocktail met gin, vermouth Belsazar, shiso.

Als dessert brengt San een flan van melkvel met perzik, popcorn, ijs van perzik en rozen, purper shiso en rozenblaadjes.L'Air du Temps

Afsluiten doen we met de mignardises om nadien richting keuken te vertrekken. Alle ‘4-hands dinners’ eindigen namelijk in de keuken met een glas bij een aangename babbel!

Tijdens de after drink wordt duidelijk dat beide chefs ook veel plezier beleefd hebben aan dit gebeuren, een duidelijke synergie in visie mondde uit in een prachtig gastronomisch spektakel. Beide chefs demonstreerden een lichte creatieve keuken met respect voor terroir en natuur. Durf, kunst, intensiteit en innovatie zijn op hun plaats om deze avond te beschrijven. Reken daarbij een prachtige wijn en bier pairing en uiterst professionele bediening. Het draagt allemaal bij tot een beleving die meer brengt dan alleen maar dineren. Absoluut de moeite is ook de combinatie met een overnachting bij L’Air du Temps. Gastro-toerisme op topniveau. CY soon,

Be-Gusto

 

L’Air du Temps

Online Reserveren

Rue de la Croix Monet, 2, 5310 Liernu-Eghezée 

Tel: +32 81 81 30 48

www.airdutemps.be

Maandag & Dinsdag gesloten

 

Stucki

Bruderholzallee 42, 4059 Basel, CH 

Tel: +41 61 361 82 22

www.stuckibasel.ch

Zondag & Maandag gesloten

 

 

Comments
One Response to “L’Air du Temps – Liernu Eghezée”
  1. Walter says:

    Geen quotering ?
    We (my wife and I) waren er begin mei, hebben er gedineerd op zondagavond en overnacht.
    Er zijn momenten waarop je de “klasse” ervaart. Maar de totaalbeleving was niet van dezelfde aard.
    Dommage !