Va et Vient – Kortrijk

Va et Vient: Om met plezier naar terug te komen!

 ONLINE RESERVEREN
Handboogstraat 20, 8500 Kortrijk
 0032 56 20 45 17
www.vaetvient.be

Chef: Matthias Speybrouck

Matthias Speybrouck heet Va et Vient succesvol op de kaart gezet. Hij creëerde zijn eigen identiteit in het bord met de juiste mix tussen puurheid en finesse. In een casual omgeving weet zijn tasting menu de nadruk te leggen op een culinaire beleving met smaak en diepgang.

De chef ging eerst ervaring opdoen bij Piet Huysentruyt in de Ardèche om nadien te starten bij Kobe Desramaults in restaurant In De Wulf. Het was Kobe die hem een nieuw avontuur bezorgde bij Sergio Herman in Oud Sluis om zo nog meer ervaring op te doen. Een paar jaar later werd Matthias door Kobe teruggehaald om mee het project De Vitrine in Gent op te starten. Met Va et Vient keerde hij terug naar zijn heimat Kortrijk.Va et Vient Kortrijk

Restaurant Va et Vient ligt langs de Leie en vlakbij de Broeltorens. Het pand werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor vlas en kreeg na enkele andere herbestemmingen een gezellige casual look & feel. De betonvloer wordt afgewisseld met houten tafels in zwart frame en een witte ruwe stenen muur. Vanuit de open keuken kan de chef perfect de service mee aanvoelen. In de zomer kan je lekker genieten op het terras aan de Leie.Va et Vient Kortrijk

Bij Va et Vient kan je bij het aperitief nu ook kiezen voor enkele ‘snacks to share’. Een amuse komt automatisch maar je kan ook aanvullen met bijvoorbeeld een Kortrijkse bil met savoracrème en amandelen of boerenpaté met Bekegemse eendenlever. Het tasting menu waarvan je kan genieten vlakbij de Leie werd ‘Menu Verleieding’ genoemd. Dit kan je invullen van 3 tot 7 gangen. Het menu werd samengesteld met seizoensgebonden producten van lokale telers en producenten. Per gerecht selecteerde men ook een passende wijn die je per glas kan bestellen. De wijnkaart toont balans; een mooie selectie natuurwijnen maar ook voldoende van het klassieker type om iedereen gepast te kunnen serveren.

Als amuse komt een lekkere humus met maanzaad en gedroogde palmbladeren.Va et Vient Kortrijk

Matthias heeft iets met paté’s dus kiezen we van de ‘snacks to share’ de boerenpaté gevuld met Bekegemse eendenlever en mosterdzaad. Een meer dan geslaagde start bij ons glas Crémant de Bourgogne van Sylvain Bouhélier.Va et Vient Kortrijk

Ook met de boter legt de chef de link met de streek door dit op te werken met vlaszaad. Het brood werd op de houtskool gebakken.Va et Vient Kortrijk

We starten het menu met een panna cotta van zeesla met geroosterde prei en mierikswortel. De panna cotta geeft een mooi contrast met de roasty smaak van de prei.Va et Vient Kortrijk

De Grevelinge oester komt met sjalot, bulgur en een schuim van gerookte tabasco. Top, zalig intens en mooi in balans.Va et Vient Kortrijk

Zeekat met een perfecte cuisson wordt gecombineerd met een smeuïge aardappelcrème, een jus van zeekat en Liefmans Goudenband en gepoft varkensvel.Va et Vient Kortrijk

Mooi krokant gebakken kalfszwezerik is van uitstekende kwaliteit en komt met gefermenteerde zwarte look en daslook, paddenstoel en gebrande hazelnoten voor de crunch.Va et Vient Kortrijk

Simmenthal entrecote zorgt voor een volgend hoogtepunt. Hier knap gecombineerd met zandwortel, een crème van spliterwten, beurre noisette, witlof en mizuna kruid.Va et Vient Kortrijk

Een eerste dessert is crème bouilly met appel en een nougatine van lijnzaad.Va et Vient Kortrijk

De gember crémeux met een mousse van big bang bier uit Gullegem, een cacao sabayon en granité van sinaas maakt het feest compleet.Va et Vient Kortrijk

Rough & Refined staat op de website als slagzin. We kunnen het niet beter omschrijven. Va et Vient evolueerde duidelijk en brengt vandaag nog meer finesse, creativiteit en diepgang in gerechten waar een mooi product centraal staat. Matthias creëerde een perfecte stijl-mix die hem toelaat zijn passie in het bord te laten weerspiegelen. De chefs komen mee aan tafel en presenteren de gerechten met trots. Va et Vient, ‘revenir’ is hier duidelijk op zijn plaats!

Be-Gusto

Be-Gusto score: 15,5/20

Be-Gusto value for money: 15,5/20

 

Va et Vient

ONLINE RESERVEREN

Handboogstraat 20, 8500 Kortrijk

Tel: +32 56 20 45 17

www.vaetvient.be

Comments are closed.