Oak – Gent
Oak: Sublieme smaken
Online Reserveren | |
Hoogstraat 167, 9000 Gent | |
0032 9 353 90 50 | |
www.oakgent.be |
Restaurant Oak in Gent rekenen we bij één van de revelaties van de laatste jaren. Sinds de opening loopt het storm en imponeert Marcelo Ballardin zijn cliënteel met uitgebalanceerde creaties die altijd voldoende fraîcheur hebben.
Marcelo is Braziliaans en heeft Italiaans bloed. Biologie studies werden aan de kant geschoven om nadien de wetenschap van food te analyseren. Een horeca opleiding in de London Cordon Bleu School was het gevolg. Zijn passie en gedrevenheid bracht hem onder meer bij 1 Lombard Street in Londen, Hertog Jan te Brugge, Geranium Kopenhagen, Oud Sluis en Dinner by Heston in Londen. Marcelo was ook nog ‘food developer’ bij Pure C in Cadzand om samen met chef Syrco Bakker nieuwe gerechten uit te werken.
Een rijke lijst aan ervaring die al even impressionant is als de twee eerste jaren van Oak Gent. Vorig jaar nog gelauwerd door Gault&Millau als Jonge chef van Vlaanderen en vorige maand nog één van de uitblinkers op de Native Cooking Awards. De rollercoaster stopt niet want Marcelo broedt momenteel met nieuwe plannen en een aangepast concept?…Het restaurant is klein met een 24 tal zitplaatsen en werd uitgekiemd ingericht. Het design combineert een licht gekleurde parketvloer met groene, gele en rode designstoelen. De zwarte muur, donkere houten designtafels en verlichting zorgen voor extra gezelligheid. Achteraan is er ook een klein terras en boven kan een private dining room de capaciteit vergroten.
De keuken van Marcelo heeft soms Italiaanse elementen, maar zijn liefde voor de frisse en kruidige Aziatische keuken is duidelijk merkbaar. Het verbluft regelmatig met een sublieme beheersing van de zuurtegraad in zijn gerechten. Een duidelijke signatuur getekend door de Oud Sluis & Pure C periode. Samen met sous chef Eric Ivanidis, die mee de opstart deed zorgt Marcelo voor krachtige gerechten met pure en uitdagende smaken. De chef komt zelf op regelmatige basis mee in de zaal om zijn visie en gerechten toe te lichten.
Met een 5-gangen voor slechts 55€ laat Marcelo zien dat topgastronomie niet duur moet zijn. Een smile krijg je meteen met het alcoholvrije aperitief waar koriander, limoensap en bergamot subliem gecombineerd worden. Hierbij komen enkele intens smakende hapjes. Ook de echte Belgian Foodie die mee aan tafel zit knikt goedkeurend!
Krokant slahart met een caeser dressing en parmezaan voor uit het vuistje
Krokant met rozemarijn, een tapenade van zwarte olijf en poeder van gedroogde tomaat
We starten met een tartaar van wilde gamba, curry, wortel structuren, gepofte quinoa en mini witlof. Een bom van smaken met een schitterende cohesie en perfect zuurtje.
Dan gaat de chef even toveren en vaart hij richting 5 toques. Heek wordt samengebracht met peterselie wortel, kokkels, een jus van kokkels en kokos en Parmezaan tot een intense euforie. Zelden zo een diepgang en verfijnde scherpte in gerechten gezien. Schitterende zuurtjes die net voldoende frisheid geven zonder teveel te overheersen.
Met het befaamde Txogitxu rundsvlees uit het Baskenland van visionair Imanol, dat trouwens perfect gegaard werd, bevestigt de keuken ook met de hoofdgerechten. Hierbij komt rode biet, bulgur en een bloemkool salade. De bord keuze is wat ongelukkiger.
Het eerste dessert is een brunoise van appel met een jus van appel en boerenkool en een vers gedraaid vanille ijs.
Ook in het laatste dessert met chocolade structuren en passievrucht zitten alle componenten goed en wordt smaakvol het culinair festijn bevestigd.
De eenvoud van het pand en het interieur vergeet je ogenblikkelijk wanneer de chef zijn borden vol finesse aan een gestaag tempo laat komen. Opmerkelijk dat een chef op zo een korte culinaire carrière al dit niveau haalt. Gerechten worden met passie en creativiteit uitgewerkt tot creaties waar de samenhang en intensiteit bijzonder groot zijn. Na dit tweede bezoek aan Oak zijn we meer dan overtuigd, Oak behoort tot de top. Met zijn stijl nestelt Marcelo zich ook perfect tussen het rijke gastronomische aanbod van ons land en weet hij toch mooi te differentiëren. Culinair genieten moet niet duur zijn en dat kan ook bij Oak!
Be-Gusto
Be-Gusto score : 16/20
Be-Gusto value for money: 16/20
Oak Gent
Hoogstraat 167, 9000 Gent
Tel: +32 9 353 90 50