On Tour: Zeeland

On Tour: ZeeuwschVlaanderen

West-Zeeuws-Vlaanderen is overduidelijk één van de mooiste regio’s van Nederland. Wekelijks trekken vele Belgen naar Zeeland om te gaan genieten van de natuur en natuurlijk het lekkere eten. Door de minimale verplaatsing is het een perfecte keuze voor een geslaagd weekendje weg. De provincie ‘ZeeuwschVlaanderen’ is gelegen in het Zuid-Westen van Nederland, grenst aan België, aan de Noordzee en bestaat ook uit een aantal eilanden met prachtige landschappen.Zeeland culinair

Begin juni 2016 organiseerde de gemeente Sluis een reis door de prachtige regio om de vele troeven van de regio alsook enkele toprestaurants te tonen. De foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen heeft alles in huis voor fijnproevers. Zilte producten uit de slikken- en schorrengebieden aan de Noordzee, een brede waaier aan schaal- en schelpdieren, zee-groenten en natuurlijk de aardappels van Zeeuwse grond. Als extra troef is er nog de verse vis uit de Noordzee die dagelijks aangevoerd wordt via Breskens.Zeeland culinair

Wij gingen met veel goesting op culinaire ontdekkingstocht doorheen West-Zeeuws-Vlaanderen.Zeeland culinair

’12 Hands lunch bij Pure C – Cadzand’

Op zondagmiddag werd het startshot van onze excursie gegeven met een delicieuse lunch. Pure C ligt in het Strandhotel in Cadzand en door zijn ligging op de tweede etage kom je mooi gelijk met de duinen aan de zeezijde en creëert men een prachtig zicht over de Noordzee. Het interieur is fris, trendy en rustgevend met mooie designer booths en licht kleuren. Buiten aan de duinen heb je een prachtig houten terras. Onlangs werd er gestart met een verbouwing en uitbreiding van het hotel. Dit wordt ongetwijfeld één van de mooiste plekjes aan de Noordzee.Zeeland culinair

Maar liefst 6 chefs werden uitgenodigd om te koken voor deze speciale gelegenheid.

– Sergio Herman (Oud Sluis, Pure C, The Jane)

– Syrco Bakker (Pure C)

– Sven Elverfeld (Aqua)

– Andreas Caminada (Schloss Schauenstein)

– Soenil Bahadoer (de Lindehof)

– Jurgen Koens (Pastry Club)Zeeland culinair

Zeeland culinairDe gasten werden verwelkomd op het terras met uitzicht op de zee, het was genieten van een cocktail en de verfijnde hapjes.

Snacks

Kropsla, komkommer & gazpacho (Andreas)Zeeland culinair

Zalm, sake, radijs, yoghurt en roos (Sergio)Zeeland culinair

‘Brood Pure C’ (Syrco)Zeeland culinair Zeeland culinair

Pompoen, Pani-Puri, eend, tamarinde (Soenil)Zeeland culinair

Kalamata olijf; kumquat, everzwijn, geitenkaas & venkel (Sven)Zeeland culinair

Menu

Oester, bevroren margarita van Hierbas de las Dunas, oester van op de BBQ, finger lime en mousseline (Syrco)Zeeland culinair

 

Forel & kaviaar van Tainach, salade, champignon en hazelnoot (Sven)Zeeland culinair

Oosterscheldekreeft, gerookte rode biet, dashi, Royal Belgian Caviar (Sergio)Zeeland culinair

Nasi goreng met schelpdieren, seroendeng met kokos en pinda en bier van duindoornbes van de Hoppeschuur (Syrco)Zeeland culinair

Lam, duindoornbes en ui (Andreas)Zeeland culinair

Kalfsvlees, duinkruiden, algen, vlierbloesem en kalfsjus (Syrco)Zeeland culinair

Rendang, gemberbier, gele curry en soja (Soenil)Zeeland culinair

Groene thee, NY cheesecake, gin, limoen en groene appel (Jurgen)Zeeland culinair

Ontdekkingstocht producten West-Zeeuws-Vlaanderen

Na de lunch werden we uitgenodigd voor een tour door de regio. We bezochten lokale boerderijen, leveranciers, een asperge boerderij, en de gemeente Groede.

Aspergeboerderij Spitsbroek

Al bijna 30 jaar worden hier asperges geteeld en ze worden gesmaakt door vele toprestaurants. Hier zie je nog vakmanschap en passie. Ieder jaar wordt er in samenwerking met enkele bekende chefs uit de regio een asperge happening georganiseerd. Zeker een aanrader!Zeeland culinair

Zeeland culinairBlend Group

Wie over Zeeland spreekt kan tegenwoordig niet anders dan ‘blend’ roepen. Deze diep gepassioneerde gastronomen zijn de nieuwe sensatie van de catering en pop-up scene. Blend oftewel nooit hetzelfde menu of dezelfde locatie. Een pop-up concept op verschillende bijzondere plekken en feesten. En uiteraard de ideale blend van lekker eten, cocktails en muziek.Zeeland culinair

In Groede, bezochten we restaurant Etablissement 1880. Etablissement 1880 is gelegen aan de historische markt van Groede, dicht bij de Zeeuwse stranden en het mooie polderlandschap van de regio. Ladychef Mariëlla Jongman en gastheer Danny Jongman verhuisden vorig jaar naar een nieuw pand dat stijlvol en hedendaags ingericht werd. Gedrevenheid, kennis en liefde voor het vak gaan hier hand in hand. Een restaurant dat we zeker nog eens gedetailleerd gaan bezoeken!Zeeland culinair

Zeeland culinairWe proefden ook verschillende lokale producten op een kleine “food market”.Zeeland culinair Zeeland culinair

Zeeland culinairDe dag werd afgesloten met verschillende bieren van de brouwerij Markensteijn. Dit is het zelf gebrouwen bier van Grand café en brouwerij De Drie Koningen op de markt van Groede.Zeeland culinairZeeland culinair

Lunch in De Kromme Watergang

De tweede dag van de reis begon met een excursie naar het ‘Schorren en slikken’ natuurgebied, onder begeleiding chef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Edwin is expert van alle zilte ingrediënten en heeft met de ‘Zilte Hof’ een unieke teelttuin aangelegd. De zilte producten vormen de onderscheidende ingrediënten waarmee West-Zeeuws-Vlaanderen zich onderscheidt als foodregio. Hier kweekt men op kleine schaal nieuwe, oude en exotische gewassen. In de zilte hof worden 150 soorten groenten, bloemen en kruiden gekweekt. Ook worden er proeven gedaan met andersoortige bemesting en bewatering met zout in plaats van zoetwater.Zeeland culinair

Zeeland culinairDe lunch werd geserveerd restaurant De Kromme Watergang en bestond uit een uitzonderlijk aanbod schaal en schelpdieren en een aantal fijne bereidingen van verse vis. Zo toonde de chef wat zijn nieuwe tweede zaak Zee/Land/Zilt in Yerseke allemaal serveert. Een absolute aanrader mijn gedacht!Zeeland culinair Zeeland culinair Zeeland culinair Zeeland culinair

Summerfest

In de namiddag was het dan tijd voor één van de meest inspirerende foodevents. Summerfest werd voor de tweede keer georganiseerd en als lokatie was er het terrein van de Strandkerk van Cadzand bad. Het werd een feest met vele topchefs, creatieve lekker streetfood bereidingen en uitzonderlijke cocktails. Een kleurrijk terrein was de perfecte locatie voor de summer kick off. Met acts, sprekers, een super food beleving en opzwepende muziek werd Cadzand door ‘inspiredevents’ weer omgetoverd tot de ‘place to be’.Zeeland culinair

Zeeland culinair Zeeland culinair Zeeland culinairZeeland culinairVeel dank aan alle chefs, de organisatie, de ambachtslieden, de gemeente Sluis en alle betrokkenen. Zeeland You Rock!

 

Resto-bar Pure C / Strandhotel


ONLINE RESERVEREN

Blvd de Wielingen 49 – 4506 JK Cadzand-Bad, Nederland

Tel: +31 117 39 60 36

www.pure-c.nl

 

Restaurant De Kromme Watergang


ONLINE RESERVEREN

Slijkplaat 6 – 4513 KK Hoofdplaat, Nederland

Tel: +31 117 348 696

http://www.krommewatergang.nl/

 

Etablissement 1880

ONLINE RESERVEREN

Markt 9, 4503 AG Groede, Nederland

Tel: +31 117 37 60 66

http://www.etablissement1880.nl

 

Comments
One Response to “On Tour: Zeeland”
  1. Bartjeuh says:

    Hoe raak je in godsnaam uitgenodigd op dergelijke evenementen?