Oak – Gent

ONLINE RESERVEREN
Hoogstraat 1679000 Gent
0032 9 353 90 50
www.oakgent.be

Zondag & maandag gesloten

Chef: Marcelo Ballardin

Met restaurant Oak heeft Gent er alweer een nieuwe culinaire topper bij. Volledig in lijn met de trend van hedendaagse concepten die goed scoren, opende Chef Marcelo Ballardin samen met partner Dominik D’Hooge hun versie van ongedwongen gastronomie.

Marcelo is Braziliaans en heeft Italiaans bloed. Biologie studies werden aan de kant geschoven en hij volgde het passionele horeca pad vier jaar geleden via de London Cordon Bleu School. Zijn gedrevenheid bracht hem via stages en werkopdrachten bij een aantal mooie huizen. Zo passeerde hij bij 1 Lombard Street in Londen, Hertog Jan te Brugge, Geranium Kopenhagen, Oud Sluis en Dinner by Heston in Londen. De laatste twee jaar was hij aan de slag als ‘food developer’ bij Pure C in Cadzand om voor chef Syrco Bakker nieuwe gerechten uit te werken. Het spreekt voor zich dat we gezien deze impressionante ervaringsronde uitkeken naar het Oak avontuur.3_1

De naam Oak is het resultaat van een brainstorming met vrienden en typeert de ‘back to nature gedachte’. Niet alleen in het bord is de natuurlijke smaak essentieel maar ook in het interieur werd dit verdergezet. Het design combineert een licht gekleurde parketvloer met groene en rode designstoelen. De zwarte muur, donkere houtentafels en dimbare verlichting moeten voor extra warmte zorgen. In de smalle ruimte beneden zijn er een 24 tal zitplaatsen. In het weekend wordt dit uitgebreid tot 36 plaatsen door ook een private dining room op de eerste verdieping te gebruiken. Via de Akkerstraat 84 kom je in de privé parkeerbox van Oak met een 10-tal plaatsen die op voorhand gereserveerd kunnen worden. Advanced parking skills zijn een must.Oak Gent

De keuken van Marcelo heeft soms Italiaanse elementen, maar zijn liefde voor de frisse en kruidige Aziatische keuken is duidelijk merkbaar. Op termijn volgen zeker en vast ook nog Zuid-Amerikaanse toetsen in de gevarieerde keuken van Oak. Samen met sous chef Eric Ivanidis zorgt Marcelo voor krachtige gerechten met pure en uitdagende smaken. De chef komt zelf op regelmatige basis mee in de zaal om zijn visie en gerechten toe te lichten.Oak Gent

Restaurant Oak heeft geen à la carte en serveert één vast menu. In de plaats krijg je dan wel een uitstekende prijs kwaliteit met voor het diner 5-gangen aan 50€. Uitzonderingen door allergieën zijn uiteraard mogelijk. Je kan ook gaan lunchen bij Oak en dan is er de keuze tussen 2-gangen (25€), 3-gangen (35€), 4-gangen (45€) of 5-gangen (50€).

Het restaurant is nog maar pas geopend en niet alle verfraaiingswerken aan de entree zijn klaar. Dit stoort ons niet al had een lichte schoonmaak voor de service wel op zijn plaats geweest. Eenmaal binnen bij de groet van de chef en team voel je echter meteen de gemeende gastvrijheid. Dit wordt een plek waar ongedwongen amusement primeert. De krappe tablesetting kan ook dat plezier niet wegnemen. Bij mijn vraag naar een alcoholvrij aperitief improviseert de chef met een geslaagde combinatie van kalamansi met fever tree tonic en granité van rabarber.Oak Gent

Een eerste hapje komt in de vorm van kroepoek met zee-alg en dashi.Oak Gent

Als tweede amuse serveert Marcelo een heerlijk huisbereid pita broodje met een dip van rode biet en fetakaas. De start is veelbelovend en ondertussen loopt de beneden verdieping volledig vol.Oak Gent

Makreel komt half gebakken met wasabi, avocado, komkommer en vinaigrette. De chef toont dat hij zijn techniek beheerst en serveert een perfect gebakken en kwalitatief stuk makreel. In verhouding iets teveel komkommer en in eerste aanzet heeft de jus iets te veel azijn. Dit verbetert echter en na het mengen komen de matchende smaken perfect tot hun recht. Aan de wijnkaart is nog wat werk want de keuze beperkt zich tot 5 witte en 5 rode wijnen (van 35€ tot 55€). Slechts één wijn kan per glas geschonken worden en hier is een uitbreiding een must. We degusteren van een glas vermentino Filemone 2012 van het huis La Fralluca uit Suvereto – Toscane. (7€).Oak Gent

Voor het tweede gerecht werd Marcelo geïnspireerd door Huibrecht van restaurant Bun in Antwerpen. Dit gerecht is een absolute topper waar de chef power en finesse stijlvol in een bord samenbrengt. De uitstekend gebakken Pladijs komt met koriander, pak soi en lenteroletjes. Het rijstpapier van de lenterolletjes is flinterdun en de groenten zijn lekker knapperig. De zuren in deze koud-warm combinatie zitten perfect en de kruiding van de pladijs is top. Oak Gent

Op onze vraag hanteert Marcelo een strak tempo en hij brengt zelf het hoofdgerecht aan tafel. De eend is correct rosé gegaard en komt met pompoen, rode linzen, gelakte aubergine en een ravioli die gevuld werd met vlees van de eendenbout. Oak Gent Oak Gent

Het eerste dessert is voor mij het minste van de avond en mist wat samenhang. De titel ‘fuck Poetin’ belooft nochtans vuurwerk en de in rode porto gepocheerde peer wordt met kleine merengue van rode porto en fiore di latté ijscrème geserveerd. Dit is een link naar de chef zijn Italiaanse grootmoeder.Oak Gent

Ik ben fan van ananas en de chef zorgt voor een nieuwe extase door gemarineerde ananas te serveren met een tube met witte chocolade, een jus van ananas en vijf Chinese kruiden en heerlijk ijs van ananas. Oak Gent

We sluiten een meer dan geslaagde avond af met koffie en een kommetje vol gefrituurde mini donuts en kaneelijs.Oak Gent

Het krappe interieur wordt Oak moeiteloos vergeven door het vuurwerk dat we in het bord krijgen. Jaloers zijn we op de Gentenaren die er alweer een super culinair adres bij hebben. Met zijn stijl nestelt Marcelo zich ook perfect tussen het rijke gastronomische aanbod en weet hij toch mooi te differentiëren. In een moderne maar ongedwongen omgeving weet de chef overduidelijk een statement af te leveren. Culinair genieten moet niet duur zijn en hij overtuigt met een juiste balans tussen product en creativiteit. Benieuwd naar de evolutie van Oak is dit zeker een adres om naar terug te keren. CY soon,

Be-Gusto

Be-Gusto score :                           14,5/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15/20
 
Oak Gent
Online Reserveren
Hoogstraat 167, 9000 Gent
TEl: +32 9 353 90 50
www.oakgent.be
Zondag & maandag gesloten
Comments
2 Responses to “Oak – Gent”
  1. pascale says:

    hallo,

    ik wil mijn dochter voor haar twintigste verjaardag yracteren op de lunch, zij is vegetarisch (vis en vlees)
    Ik vroeg me af of dat mogelijk is
    Indien ja wil ik graag reserveren voor drie personen oo 23.06.2015
    hopelijk tot dan

    pascale

  2. begusto says:

    Beste Pascale,
    Voor reservaties kan je best rechtstreeks het restaurant contacteren of de online reservatie module gebruiken.
    Mvg