Veranda – Antwerpen

Veranda: “The Voice of Bistronomie”

 ONLINE RESERVEREN
 Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen
+32 3 218 55 95
 www.restaurantveranda.be
Zondag, maandag & dinsdagmiddag gesloten
 
Lees zeker ook onze review van Veranda na de verhuis!

————————————————————————————————–

Chef: Davy Schellemans

Er verscheen de laatste week nog al veel in ‘Bloggieland’ over Restaurant Veranda in Berchem. Niet verwonderlijk natuurlijk want Veranda was het decor voor een eerste ‘Food-bloggers battle’. In tegenstelling tot de fashion bloggers hier echter geen echte ‘battle’ maar samen inspirerend genieten van de food-passie!

Het fotomateriaal werd vakkundig verzorgd door Thomas Van De Water terwijl Cookanista het brein was van deze organisatie…great idea Kim! Be-Gusto tekende met plezier present en zorgde graag voor het contact met Veranda, evident want Veranda werd reeds eerder omgedoopt tot frequent bezocht ‘culinair café’.

Al van bij den apero in café ‘Stanny’ was het duidelijk dat dit een heel gezellig gebeuren zou worden. Een vervolg bij Veranda is altijd een garantie voor een gepassioneerd foodgebeuren in een ongedwongen sfeer. Voor mij mag elk seizoen dan ook een Veranda bezoekje bevatten. We bejubelde de prestaties van Davy, Daan & Co reeds meerdere malen: ‘Bistronomie rocks’, ‘Naturally the best’ & ‘Mijn Culinair café’.

Omdat we weten dat collega bloggers ook de nodige aandacht aan het rock’n roll food gebeuren zullen geven hebben we vandaag een keer gefocust op de ‘wine-story’. Davy en Daan zijn gepassioneerd bezig met natuurlijke en biologische wijnen, ze weten die kleine producenten te vinden waar een mens spontaan vrolijk van wordt. De manier hoe deze dan ook met veel inleving geserveerd worden door Daan Guelinckx, scoort altijd. Tja van sportleraar tot maître-sommelier en vooral entertainer, het kan verkeren. Ook dit verhaal maakt Veranda tot ‘my favorite’ spot!

Daan Guelinckx

Daan Guelinckx

Het startshot wordt gegeven met een glaasje bubbels: La Perle Rose 2010 van het Domaine Ocre Rouge – Beaufort. Een sublieme non dosage schuimwijn van 100% Pinot Noir. In combinatie met de amuses ‘just perfect’. Eerst een glaasje met gestoomde eieren, dashi, pijpajuin en zee-egel, nadien een zalig bordje gepekelde butternut met een luchtige crème van butternut, ingelegd mosterdzaad en krokant spek.

Gestoomde eieren & dashi

Gestoomde eieren & dashi

Butternut & mosterdzaad

Butternut & mosterdzaad

Al met de eerste wijn weet Daan ons te imponeren. De Biodynamische Grüner Veltliner ‘Fritsch’ 2011 van het domein Karl Fritsch uit Wagram Oostenrijk, een beetje citrus, pompelmoes & kruidige aroma’s. Subtiel in het glas en perfect bij ons eerste gerecht. De zacht gepocheerde kabeljauwfilet wordt geserveerd met groene asperges, gemarineerde sjalotjes, dragon, grijze garnalen en een verrukkelijke dijonaise van savora mosterd.

Kabeljauw & Dijonaise

Kabeljauw & Dijonaise

Fritsch Grüner Veltliner

Fritsch 2011 Grüner Veltliner

Ook de volgende wijn is een biodynamische telg, dit keer uit Piemonte Italië. De Semplicimente Belotti bianco, 100% Cortese, van Azienda Belotti heeft vinificatie en rijping op acaciahout gehad en zit boordevol karakter. Dat mag wel want hij mag Napoleon’s lievelingsgerecht gaan bijstaan, Sot-l’y laisse. Deze hoenderhaasjes serveert Davy met Chinese Broccoli, zure room, radijzen en een crème van citroenschil.

Sot-l'y-laisse

Sot-l’y-laisse

Semplicimente 2011

Semplicimente 2011

Blijven genieten is de boodschap en dat doen we ook met een extra tussengerecht. Een Vichyssoise met gember, zonnebloempitten, mimolette kaas en zalmeitjes.

Vichyssoise & mimolette

Vichyssoise & mimolette

Ik ben enorme fan van rode wijnen uit de Côtes du Rhône. Met de volgende sensatie uit ’99 komt er dan ook een brede glimlach. De Côtes-du-Rhône Villages, Château Du Mourre 1999 van Jaques Paumel, wordt gevinifieerd van grenache (90%) en een beetje Mourvèdre (10%). De druiven zijn afkomstig van twee percelen in Courthézon die vroeger tot de appellatie Châteauneuf-du-Pape behoorden. Een zeer krachtige en rijke wijn die vele runderen aankan. Het Holsteiner schouderstuk is 49 dagen gerijpt en komt met een emulsie van spinazie, zilveruitjes en mierikswortel. Toegegeven spinazie is niet echt mijn ding, maar dat Holstein diertje maakt veel goed.

Holsteiner & spinazie

Holsteiner & spinazie

Ch. Du Mourre '99

Ch. Du Mourre ’99

We gaan terug naar wit, maar niet zomaar ene witte! De natuurwijn ‘Le Temps fait tout’ Mas Costefere van Rémi Poujol kan hier zeker zijn mannetje staan. De assemblage van Ugni Blanc en een beetje Clairette uit de Languedoc heeft een malo-lactische gisting doorgaan, is vol van smaak en geeft lichte aroma’s van kweepeer. Konijn is tegenwoordig weer helemaal in en vandaag werden de billetjes langzaam gegaard. Het vlees nadien gelakt in de pan en op ons bord bijgestaan door een crème van knolselder, daslook, appel en poeder van wijnbladeren. Konijn bestel ik zelden maar voor dit gerechtje durf ik graag te zondigen!

Konijn & knolselder

Konijn & knolselder

Le Temps fait tout - Poujol

Le Temps fait tout – Poujol

We weten dat Davy nog gaat imponeren met twee zoetere ‘creatievelingen’ en bestellen nog een glaasje ‘Apotheke’. De Trittenheimer Apotheke 2011 is een Riesling Spätlese van het Weingut Ansgar Clüsserath. Zeker niet te zoet en plakkerig, eerder fris met aroma’s van geel fruit. Het eerste dessert degusteerden we reeds in variant tijdens het Transguardia04 event. Zachte verse geitenkaas met passievrucht, sorbet van yoghurt, schuim van karnemelk en een yogurt-krokantje. Delicieux!

Passievrucht & geitenkaas

Passievrucht & geitenkaas

Trittenheimer Apotheke 2011

Trittenheimer Apotheke 2011

Het tweede dessert weet mij zelfs nog meer te bekoren. Peer zowel rauw als sorbet, een koude sabayon van citroen, praliné, gerookte amandelen en broodkrokant. Dit bord pleziert gewoon tot de allerlaatste beet en profileert zich dan ook tot mijn favoriet van de avond.

Peer & praliné

Peer & praliné

Bij de gebruikelijke after dinner talks staan de ‘blogger neuzen’ duidelijk in dezelfde richting, die award voor beste prijs/kwaliteit bij Gault Millau heeft Veranda niet gestolen. Restaurant Veranda staat voor een speelse keuken vol genialiteit, met geconcentreerde smaken en gevarieerde texturen. Dit eerste ‘Bloggers diner’ was meteen een schot in de roos en het is dan ook duidelijk dat er nog een aantal replay’s gespeeld zullen worden, benieuwd in welk stadion deze keer!

Foodbloggers @Veranda

Foodbloggers @Veranda

Bezoek zeker ook een keer de foodblogs van de andere aanwezige bloggers:

Bedankt Davy, Daan, Koen & Leen

Be-Gusto,

Veranda
Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem
TEl: +32 3 218.55.95
www.bistronomie.be/nl/bistro-9/veranda
Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 16/20
Comments
2 Responses to “Veranda – Antwerpen”
  1. Ik moet de Veranda toch eens uitproberen, ik eet niet vaak uit in Belgie maar ik hoor er goeie dingen van en het is zo goed als achter de hoek van mijn kantoor!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] lang op onze to-do lijst. Maar door 1 of andere reden kwam het er nooit van. Een eerder gepland foodbloggersdiner moest ik missen door mijn werk.   Veranda kan je omschrijven als een echte bistro, naar Parijs […]