Neptune – Brussel/Elsene

Neptune: “One of my – Bistronomie – favorites in Brussels!”

Chef: Nicolas Darnauguilhem

We ontdekten het funky karakter van Neptune vorig jaar tijdens het Culinaria food festival. (Ook dit jaar weer één van de smaakmakers tijdens culinaria 2013!) Chef Nicolas wist mij toen te prikkelen met zijn eigentijdse creatie van een ‘koude bouillon van verse wortelgroenten, bloemen en kruiden’. Sindsdien staat ‘Neptune’ zeer hoog aangeschreven voor een avondje no-nonsense food-keuvelen en genieten van nieuwe natuurwijnen. Neptune ligt vlabij het Flageyplein en is een realisatie van Nicolas Darnauguilhem:  een vrijgevochten Fransman die na een aantal globetrotter avonturen in Brussel strandde met de bedoeling een wijnbar op te starten.

Nicolas Darnauguilhem

Nicolas Darnauguilhem

Zijn hoekpand groeide al snel uit tot een minimalistisch maar vaak gelauwerde gastro-pub. Na een kleine ingreep moeten we zelfs niet meer via de keuken naar het bezemkast-toilet. Toch mis ik de charme van deze kitchen tour! Nicolas blijft echter volledig zijn ding doen en serveert gedurfde combinaties. Foodpairing werd hem duidelijk met de paplepel ingegeven. Voor de lunch serveert Nicolas 3 gangen met een keuze in voor- en hoofdgerecht aan 26€. Tijdens het diner gaat hij aan de slag met een 8-gangen degustatie voor 56€. Op verzoek van de foodies die Neptune regelmatig bezoeken creëerde Nicolas onlangs het Grand Menu. Daar gaat hij volledig los in 12-gangen (86€). Er zijn geen à la carte mogelijkheden maar daar maalt hier niemand om.

Neptune Brussel

Neptune Brussel

Vermits we pas ver na 9PM arriveren moeten we het grand menu aan ons voorbij laten gaan, alweer een gegronde reden om zeker nog eens terug te keren. We starten met een bordje amuses: biscuit van zwarte sesam met prei, koekje met cottage cheese & tartelette met rode kool.

Amuses

Amuses

Bij zijn tweede gerecht zwiert Nicolas weer zijn gekende persoonlijkheid ten toon. Stukjes gerookte paling met nootjes, verse kaas en een sausje van hazelnoot. A match!

Paling & hazelnoot

Paling & hazelnoot

A bit more funky: Gepocheerde Oester met havermout, brandnetel en een tuile van rode biet. Hierbij serveert de sommelier een glaasje uitstekende natuurlijke Chenin, de Premier rendez vous 2011 van B.Jousset.

Oester-brandnetel-rode

Oester-brandnetel-rode biet

De rage van gepocheerde eitjes houd ook vandaag halte met een pure creatie van een zacht gegaard eitje, wilde kervel, crumble van brood en daslook.

Ei en kervel

Ei en kervel

Een uitstekende bereidde bonito makreel wordt geserveerd met een zalfje van zeesla, haringeitjes en afgewerkt met een feuille van zeesla. Mooi in evenwicht, zacht en tevens rijk van smaken. Even grandioos is de wine-pairing. Een witte Melon de Bourgogne Amphibolite van 2011 – Jo Landron.

Bonito & zeesla

Bonito & zeesla

Voor het hoofdgerecht grijpt Nicolas naar meer gekende en minder gewaagde smaakcombinaties zonder echter afbreuk te doen aan puurheid en kwaliteit. Een mooi stukje jonge eend met spinazie, sjalotjes, aardappel en lente-ui.

Canne semi sauvage

Canne semi sauvage

Het pré-dessert lijkt simpel maar zit qua uitvoering ‘comme il faut’. Een taartje met verse aardbeien en een sorbet van cassis en aardbeien, verse geitenkaas, citroen en ahornsiroop.

Aardbei & geitenkaas

Aardbei & geitenkaas

We sluiten deze culi-walk af met mijn topper van de avond! Ganache chocolade wordt gebracht met een sorbet van vanille en amandelmelk, yoghurt schuim en spelt-poridge.

chocolade-yoghurt-amandelmelk

chocolade-yoghurt-amandelmelk-spelt

Noemenswaardig bij Neptune is de wijnkaart en suggesties van natuur en biologische wijnen. Deze kunnen absoluut verrassen. Bij Neptune geen afgeborstelde sommelier met strikske maar een gedreven kenner en gepassioneerde vrijgevochten wijnliefhebber. Laat die gast zeker zijn ding maar doen! You will be naturally surprised!

In een zoektocht naar de authentieke en betaalbare Bistronomie adresjes kan ‘Neptune’ in Brussel niet ontbreken. De gids Bistronomie omschrijft Neptune als volgt: Een keuken vol van speelse wispelturigheid en eigenzinnigheid, vaak exploderend in een sausje genialiteit! Met zijn natuurlijke ‘joie de vivre’ kon Nicolas ons alvast meermaals overtuigen en voor die Grand menu weet hij mij zeker nog wel eens te strikken! À bientôt!

Be-Gusto

Neptune
RESERVEREN
Rue Lesbroussart, 1050 Elsene
TEl: +32 489 303 350
www.neptuneresto.com
Zondag, maandag & dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 14/20
 
Zie ook ons vorig verslag over de Neptune Lunch!

 

 

Comments are closed.