Danny Vanderhoven – Rekem/Lanaken

 Terhills Hotel
Zetellaan 68, 3630 Maasmechelen
0032 89 24 05 26
www.restaurantdanny.be

Zondag, maandag en zaterdag middag gesloten

Chef: Danny Vanderhoven

Chef Danny Vanderhoven verhuisde midden 2015 van zijn villa in Rekem naar het nieuwe moderne Terhills Hotel in Maasmechelen. Een bezoek aan deze nieuwe locatie staat op ons programma.

_________________________________________________________________________________

Danny Vanderhoven deed de laatste jaren het een en ander bewegen in de Limburgse gastronomie. Van opleiding is Danny accountant maar met veel overtuigingskracht richting horeca zei hij het ijzerbedrijf, dat hij samen met zijn broer runde, vaarwel om zich als commis naast enkele topchefs te nestelen. In minder dan 4 jaar was Danny herboren en momenteel drukt hij zijn culinaire stempel op de Limburgse gastronomie met zijn restaurant ‘Danny Vanderhoven’.

Danny Vanderhoven

Danny Vanderhoven

Danny Vanderhoven & Ineke Dols

Danny Vanderhoven & Ineke Dols

Deze selfmade man begon zijn horeca carrière 6 jaar geleden bij restaurant Vivendum van Alex Clevers. Hij leerde organiseren en leiding geven bij Luc Bellings als sous-chef toen Bellings als ‘chef in nood’ furore maakte in Vlaanderen. Nadien gaf Danny als executive chef een nieuwe dimensie aan restaurant La Source van het domein La Butte Aux Bois in Lanaken. In September 2011 opende hij zijn eigen restaurant in een klassieke villa aan de drukke Steenweg te Rekem-Lanaken. Het was Gault&Millau die hem na slechts 3 maanden in de picture zette en na amper 1 jaar volgde ook de eerste Michelin ster. Zelden werd er zo snel een culinaire erkenning gegeven en dat was dan ook een gegrond sein om even terug te keren naar mijn heimat en op ontdekking te gaan aan de Maaskant.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Bij aankomst wordt je niet onmiddellijk weggeblazen door de looks van de witte villa met rieten dak. Binnenin is het interieur wel stijlvol ingericht met comfortabele kuipzeteltjes en een klassiek gedekte tafel. Het restaurant heeft twee zones. Het living-gedeelte voor een 20 tal couverts ademt rust uit terwijl de open keuken met een ‘Chef’s table’ en barstoelen (max12 personen) het nodige vuurwerk garandeert. De inrichting wordt hier en daar opgefleurd met kunstwerken die vriendin Ineke Dols zelf ontwierp. ’s Zomers is het genieten geblazen op het terras met zicht op de country fields van Rekem. Danny verwelkomt ons op zijn gekende manier, een stropdas is hier niet nodig. Geen stijf gedoe in deze sterrenzaak maar een losse sfeer in een huiselijk kader.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

We weten van insiders dat Danny het geregeld laat knallen in zijn kleine keuken en nemen dan ook met veel plezier plaats aan de chef’s table. Mijn ondertussen gekende food-buddies voor vanavond zijn ‘Shoot that Food’ & ‘The Belgian Taste Buds’. Na een wel zeer geslaagd Hasselt avontuur enkele weken en een paar maanden geleden kon ik hen moeiteloos overtuigen om mee de tour door Limburg te voltrekken.

Sommelier Roy Thyssen

Sommelier Roy Thyssen

Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Sous-Chef Pascal De Bruin

Danny serveert een beperkte à la carte kaart die met de seizoenen mee evolueert. De meeste gerechten kunnen uitgebreid worden met kaviaar of zomertruffel. Een 2-gangen lunchmenu met koffie wordt voor 32,5€ geserveerd en op verzoek zelfs binnen de 60minuten. Zijn gastronomische uitspattingen kan je echter het best proeven met het ‘Flavors menu’, 5-gangen aan 69€ en 6-gangen aan 85€. Voor een passende wine-pairing kan je de hulp van sommelier Roy Thyssen inroepen (39,5€/49,5€) of zelf op ontdekking gaan doorheen de uitgebreide wijnkaart. De keuken van Danny evolueerde naar een verfijnde productkeuken. Hij gaat voor een eerlijke keuken met als essentie gerechten die hij zelf graag heeft. Zijn culinaire gedachtegang zit boordevol fantasie en creativiteit, hij combineert smaakfacetten volgens zijn eigen inspiratie. Gerechten met pit en vaak wereldse invloeden, de rusthuis zalfjes zijn duidelijk geen kost voor Danny Vanderhoven!

Pictures by “Shoot That Food

We starten met een Champagne Fallet-Prévostat, deze blanc de blancs grand cru extra brut komt van  een klein familiaal huis in Avize. De champagne kent eerst een élevage op oude vochtige Elzasser fusten van 12 tot 24 maanden en rijpt nadien nog eens minsten 8 jaar ‘sur lattes’. Het resultaat is een zeer complexe champagne met volle rijpe aroma’s. Believe me ‘on of the best’, een huis om te onthouden!Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Als een ware DJ in zijn open keuken serveert Danny een eerste amuse op vinyl-plaat; Kroepoek van sepia met gepelde garnaal, grijze garnaal en een crème van pinda; Rolletje tonijn met een zalfje van macedamia noten en zoet-zure komkommer.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Met het serveren van de amuses blijft Danny bescheiden en nog een beetje ingetogen. Zijn laatste hapje is ondertussen wel een signatuur geworden. De aardappel op 5 wijzen: Maaskei (aardappel met eetbare gefilterde klei), crumble, schuim, schijfje en een brunoise gemarineerd in zure room. Een bio verhaal dat een beetje pit mist al is de patat met eetbare klei wel een leuke ervaring.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Met zijn eerste gerecht weet Danny wel te imponeren. Hij brengt een combinatie van Foie Gras, kalfszwezerik, crème van teriyaki, pata negra, sorbet van sjalot en een chutney van mango. Het geheel wordt geserveerd op handgemaakt porselein van de hand van vriendin Ineke Dols. In het glas komt de L’Allée des Frênes 2012 Bordeaux.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Op zoek naar Zeeuwse roem serveert de chef enkele smaakvolle Zeeuwse mosselen met kokkels, bulgur, selder, crème van banaan, limoenblad, schuim van tom ka kai en een gel van citrus. Een gerecht vol diepe smaken en met mooie wisselende texturen. Het is vooral de gedurfde combinatie met banaan bij de zilte smaken die onverwacht goed meevalt. Banaan overheerst wel snel het gerecht waardoor we enkele toefjes links laten liggen. Roy serveert hierbij een zeer goede Sauvignon Blanc uit Touraine, Domaine Gibault, 2012.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Net wanneer ik mij afvraag wanneer Danny zal losbarsten serveert hij zijn versie van Langoustine & gelakt buikspek. In een mooi kommetje brengt hij de langoustine met het buikspek op een bedje van  tomaten tapenade, het geheel wordt afgewerkt met een schuim van chili & sesam. Snijden in een kommetje is niet evident maar dat vergeten we snel wanneer we deze sublieme smaakcohesie ervaren. Een gerecht vol pit zet de toon voor meer bordplezier. Roy serveert hierbij een krachtige maar onevenwichtige Macon Uchizy, Raphael Sallet 2012 uit Bourgogne.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Vergeef het ons Danny dat we de fameuze Balkenbrei niet kennen! Deze bloedworst variant wordt gemaakt van varkensvlees, varkensbloed & boekweitmeel. Vandaag serveert Danny de Balkenbrei met chocolade, appel, rode biet, een rilette van parelhoen en ganzenlever ijs. De Beblenheim Riesling 2006, van Trapet uit de Elzas mag het geheel begeleiden.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Als hoofdgerecht  wordt vandaag Piepkuiken Peyriguet uit Landes geserveerd. Het boutje en de filet zijn mooi afgekruid en komen met een crème van ruccola, beukenzwammen, sinaasappelpartjes, gel van sinaas, gouden bal met sinaas, pinda crème en zwarte quinoa. Het Piepkuiken is werkelijk subliem, de rest is te ingewikkeld en mist samenhang. In het glas komt een krachtige en elegante wijn uit Moldavië, de Negru de Purcari 2008 met Cabernet Sauvignon, Saperavi en Rara Neagră.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Ondertussen worden we verwend met een selectie kazen van de chariot. Onze selectie: Stilton, geitenkaas gewassen in veenbessen, Fleur de Fagne, Vacherin de Mont d’Or, in Amarone gewassen koemelk kaas. Voor de wijnbegeleiding volgen we deze keer Danny’s advies met de extravagante natuurwijn Catavela 2011 Vino Bianco van Denavolo Giulio Armani.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

Het afsluitende dessert valt enorm in de smaak. De chocolade ganache wordt gecombineerd met een gel van witte en donkere chocolade, crème van ponzu, kokos, sorbet van kalamansi, room van yuzu en pompelmoes. Een verfijnd bord waar het volledige smakenpallet mooi in elkaar overvloeit. In het glas komt een licht zoete wijn uit Gascogne, de Brumont, Gros Manseng doux.Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken Danny Vanderhoven Rekem/Lanaken

In een zeer kleine keuken weet Danny Vanderhoven samen met zijn sous chef Pascal De Bruin een knappe prestatie neer te zetten. Autodidact Danny mogen we culinair gezond eigenwijs noemen. Zijn gedrevenheid en ambitieuze aanpak is de sleutel van zijn gastronomisch succes. Met zijn verfijnde productkeuken weet hij ons aangenaam te verrassen. In de bediening wordt gastvrouw Ineke Dols feilloos bijgestaan door sommelier Roy Thyssen en Bas Van de Mortel. Stilzitten is echter niets voor Danny Vanderhoven en we kijken dan ook vol interesse uit naar zijn verdere evolutie en nieuwe toekomstige projecten… CY Soon,

Team@Danny Vanderhoven

Team@Danny Vanderhoven

Be-Gusto

Danny Vanderhoven
Steenweg 280, 3621 Rekem-Lanaken
TEl: +32 89 24 05 26
www.vanderhoven-danny.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16/20

Comments are closed.