The World’s 50 Best Restaurants 2014

World’s 50 best Restaurants list – San Pellegrino

Gisteren was het weer het wereldkampioenschap van de gastronomie met de bekendmaking van “The World’s 50 best Restaurants 2014” lijst en de nieuwe Top 100. We waren er live bij om onze Belgische culinaire toppers te steunen. Een groot BE-feest werd het niet maar we mogen toch trots zijn met maar liefst drie restaurants in de top 100 van de wereld.THe World's 50 best Restaurants

Vorig jaar werd het Noma van René Redzepi nog naar de tweede plaats verwezen door de broers van El Cellar De Can Roca maar 2014 betekent een nieuwe eerste plaats voor Noma. En dat al voor de vierde keer sinds zijn bestaan. De derde stek op het podium is voor Osteria Francescana van Massimo Bottura. Verder is de vierde positie voor restaurant Eleven Madison van Daniel Humm en Heston Blumenthal stijgt met Dinner By Heston naar de vijfde plaats. Verrassend is de daling van diezelfde Blumenthal met zijn paradepaard The Fat Duck van 33 naar 47.THe World's 50 best Restaurants THe World's 50 best Restaurants

Het spreekt voor zich dat er weer veel criticasters zullen stilstaan bij de juistheid van de lijst, de objectiviteit en de vraag of de numero uno ook wel een terechte winnaar is. Feit blijft dat Noma een trendsetter is en waarschijnlijk het meest bezochte culinaire bedevaartsoord ter wereld. Wetende dat er meer dan 900 foodies over heel de wereld telkens 7 restaurants mogen aanduiden die volgens hen thuishoren in de top 50 dan is het evident dat Noma hoog scoort want de meesten gaan jaarlijks op bezoek naar Noma’s food experience. Kijk gerust even mee naar onze ervaring van 2 jaar geleden of geniet van de 10 voorbeeldgerechten die door VTM Koken en Coolinary in kaart gebracht werden na een recent bezoek. Voor en tegenstanders laat u volledig gaan, zolang de gastronomie, de culinaire creativiteit en de restaurant scene maar in de picture komen.THe World's 50 best Restaurants

THe World's 50 best RestaurantsOnze Vlaamse trots is nog altijd Peter Goossens die positie 45 inneemt met het Hof Van Cleve. Restaurant Hertog Jan, vorig jaar nog op 78, stijgt dit jaar naar de 65ste plaats. Proficiat Gert en Joachim, dat beloofd voor de toekomst na de verhuis. In De Wulf, vorig jaar 72ste, klimt naar de 61ste plaats en komt dichtbij een entry in de top 50. Proficiat voor Kobe & team. In Nederland neemt Jonnie Boer van De Librije met glans de rol over van Oud Sluis met een re-entry op plaats 29.THe World's 50 best Restaurants

We zien een duidelijk signaal want de opmars van Zuid Amerika en Azië blijft verder gaan. Waarom niet een culinaire trip plannen naar Brazilië, Peru, Japan of zelfs Thailand. In de top 50 blijven er echter ook nog altijd 29 restaurants van Europa dus food for thought.THe World's 50 best Restaurants

Special Awards:

  • Re-entry voor Martín Berasategui en Azurmendi in Spanje, Coi in de USA, The Test Kitchen in Zuid-Afrika, De Librije in Zwolle, Gaggan in Thailand en Waku Ghin in Singapore;
  • Restaurant Gaggan in Bangkok scoort als hoogste nieuwkomer op positie 17;
  • Central in Lima – Peru is de beste klimmer van 50 naar 15;
  • Alex Atala van D.O.M. wint de prestigieuze Chef’s Choice award;
  • De One To Watch award gaat naar Saison in San Francisco;
  • Jordi Roca krijgt de prijs van beste Pastry Chef 2014;
  • Azurmendi in Bilbao – Spanje valt niet alleen in de prijzen met een re-entry maar ze krijgen ook de Sustainable Restaurant Award. Een leuk verslag kan je vinden bij de Belgian Taste Buds die ons al warm maakten voor een nieuw bezoek in September.
  • Best Female Chef, Helena Rizzo van Mani in Sao Paulo – Brazilie.
  • Fergus Henderson krijgt de Lifetime Achievement Award

The list:

1. Noma, Copenhagen (Denmark)

2. El Celler de Can Roca, Girona (Spain)

3. Osteria Francescana, Modena (Italy)

4. Eleven Madison Park, New York (USA)

5. Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)

6. Mugaritz, San Sebastian (Spain)

7. D.O.M., Sao Paulo (Brazil)

8. Arzak, San Sebastian (Spain)

9. Alinea, Chicago (USA)

10. The Ledbury, London (UK)

11. Mirazur, Menton (France)

12. Vendôme, Bergisch Gladbach (Germany)

13. Nahm, Bangkok (Thailand)

14. Narisawa, Tokyo (Japan)

15. Central, Lima (Peru)

16. Steirereck, Vienna (Austria)

17. Gaggan, Bangkok (Thailand)

18. Astrid Y Gastón, Lima (Peru)

19. Fäviken, Järpen (Sweden)

20. Pujol, Mexico City (Mexico)

21. Le Bernardin, New York (USA)

22. Vila Joya, Albufeira (Portugal)

23. Restaurant Frantzén, Stockholm (Sweden)

24. Amber, Hong Kong (Hong Kong)

25. Arpège, Paris (France)

26. Azurmendi, Larrabetzu (Spain)

27. Le Chateaubriand, Paris (France)

28. Aqua, Wolfsburg (Germany)

29. De Librije, Zwolle (Netherlands)

30. Per Se, New York (USA)

31. L’Atelier de Jӧel Robuchon Saint-Germain, Paris (France)

32. Attica, Melbourne (Australia)

33. Nihonryori RyuGin, Tokyo (Japan)

34. Asador Etxebarri, Atxondo (Spain)

35. Martín Berasategui, Lasarte-Oria (Spain)

36. Mani, Sao Paulo (Brazil)

37. Restaurant André, Singapore (Singapore)

38. L’Astrance, Paris (France)

39. Piazza Duomo, Alba (Italy)

40. Daniel, New York (USA)

41. Quique Dacosta, Denia (Spain)

42. Geranium, Copenhagen (Denmark)

43. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Switzerland)

44. The French Laundry, Yountville (USA)

45. Hof Van Cleve, Kruishoutem (Belgium)

46. Le Calandre, Rubano (Italy)

47. The Fat Duck, Bray (UK)

48. The Test Kitchen, Cape Town (South Africa)

49. Coi, San Francisco (USA)

50. Waku Ghin, Singapore (Singapore)

Our highlights >50:

52. Septime, Paris (France)

53. Relae, Copenhagen  (Denmark)

55. St. John, London (UK)

57. Tickets, Barcelona (Spanje)

61. In De Wulf, Dranouter (Belgium)

63. Hedone, London (UK)

65. Hertog Jan, Brugge (Belgium)

74. 41 grados, Barcelona (Spain)

79. Maaemo, Oslo (Norway)

82. La Grenouillere, Montreuil (France)

Official information:

Organized by Restaurant magazine, The World’s 50 Best Restaurants list is an annual snapshot of the opinions and experiences of over 800 international restaurant industry experts. What constitutes “best” is left to the judgment of these trusted and well-travelled gourmets.

The results are a simple computation of votes. Given that this well-constructed list is based on personal experiences it can never be definitive, but we believe it is a honorable survey of current tastes and a credible indicator of the best places to eat around the globe.

Detailed website: http://www.theworlds50best.com/

En toen was er tijd voor de afterparty:)

THe World's 50 best Restaurants THe World's 50 best Restaurants

Comments are closed.