Souvenir – Ieper

Souvenir – Ieper: Food fun @ the battlefields

Chef: Vilhjalmur Sigurdarson

Direct Online Reserveren

Al van dag één dat restaurant Souvenir zijn deuren in Ieper opende stonden de ‘battlefields’ op mijn verlanglijstje. Het duurde even vooraleer we onze weg naar Ieper vonden maar begin juli was het eindelijk zover. Een creatief en bijzonder smaakvol terroir-diner deed de tocht van meer dan anderhalf uur naar Ieper prompt vergeten.

Joke Michiel gooide een 10 jaar lange loopbaan als televisieproducente over boord om mee culinair te gaan varen met haar IJslandse Viking. Vilhjalmur Sigurdarson ging even op verkenning naar Londen bij Texture alvorens zijn veroveringstocht door België te starten. Bij het In De Wulf van Kobe Desramaults ontdekte hij Nordic styled creaties met lokale producten, een passage bij Hertog Jan toonde dan weer finesse in uitgepuurde gerechten. Zelf herinneren we ons Vilhjalmur vooral van bij La Buvette. Bij dit no-nonsense concept was bijvoorbeeld slow coffee enkel mogelijk wanneer Willy in the house was. Zelf vergelijken Vilhjalmur en Joke hun bistronomie concept met Veranda in Berchem, niet toevallig één van mijn meest favoriete verblijfplaats in Vlaanderen. Als deze stelling klopt dan zitten we vandaag op de juiste plaats.Souvenir restaurant Ieper

Het interieur heeft alvast de juiste synergie voor het aangekondigde concept. De witte muren en ruw houten accenten worden bijgestaan door leuke designstoeltjes om zo de Scandinavische toets compleet te maken. Ook over de verlichting werd nagedacht en zo creëerde men de juiste sfeer. Tel daarbij de lach en hartelijke ontvangst van gastvrouw Joke en het plaatje klopt volledig.Souvenir restaurant Ieper

Chef Vilhjalmur weet van welk hout pijlen te maken en pleit voor één menu om zo de focus op versheid, kwaliteit en betaalbaarheid niet te verliezen. Le bonheur n’est pas une expérience, c’est un souvenir!  Dit is de leuze die we lezen en dit souvenir neem je al mee naar huis voor 35€ in een 3-gangen lunch of 55€ voor een 5-gangen diner. Het menu is vaak uit te breiden met een extra gerechtje. Bij Souvenir streeft men naar evenwichtige gerechten. Extra aandacht zit er in het gebruik van groenten van gepassioneerde boeren, duurzame visserij en vlees van lokale producenten. De wijnkaart kleurt uiteraard volledig organic en legt de focus op kleine producenten die duurzaam werken. Een aantal wijnen kunnen ook per glas geproefd kunnen worden.Souvenir restaurant Ieper

Bij het openen van de aperitief kaart wordt ik spontaan vrolijk. Naast een uitgebreide keuze aan Gin-Tonics serveren ze ook de uitstekende ‘Le petit Beaufort’. Deze natuurlijke bubbel van Alice Beaufort is een minerale & frisse licht rosé bubbel uit Bourgogne en heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding (8€).

Een eerste hapje toont het natuurlijk karakter wanneer we uit het vuistje een blad van Oost-Indische kers gevuld met krab en selder mogen proeven.Souvenir restaurant Ieper

Een kommetje met een smaakvolle tartaar wordt geserveerd met een coulis van paprika en duizendpoot kruid.Souvenir restaurant Ieper

Met het eerste gerecht blijf ik dan weer wat op mijn honger zitten. De fijne gazpacho is nog ok maar de geroosterde broccoli met gepofte gerst en lavas bekoren veel minder. Ik mis cohesie maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat broccoli nooit volledig mijn ding geweest is. De witte mooi geëtiketteerde ‘Entre chien et loup’, een Pinot Auxerrois 2013 van Rietsch in de Elzas is dan weer een ontdekking (6€).Souvenir restaurant Ieper

Culinaire kunde bewijst de chef door een simpele koolvis volledig op te waarderen. Hij serveert de koolvis met spitskool, venkel, witte besjes en een heerlijke jus van langoustine. We drinken hierbij een frisse en nootachtige Chenin Blanc uit de Loire, Les champs jumeaux, blanc 2012 (6,5€).Souvenir restaurant Ieper

De gerechten worden afwisselend door de bediening en de keuken ingezet en bij een extra tussengerecht is het de chef zelf die toelichting komt geven. Hij moet het geweten hebben want dit is de knaller van de avond. Een combinatie op sterrenniveau door een perfect gegaarde edele langoustine te verblijden met girolles en een uitstekende saus van champignon en hazelnoot. De vlaag van creativiteit door dit te pairen met rode biet en kersen is meer dan geslaagd, un souvenir.Souvenir restaurant Ieper

Ook het vegetarisch intermezzo is voortreffelijk wanneer een bol met snijbonen, keikopkaas, linzen en bonenkruid komt.Souvenir restaurant Ieper

Vlees van bij ons, dat is nooit slecht. Een mooi stukje Brasvarken serveert de chef met verse bloemkool, gekarameliseerde bloemkool, courgette, zonnebloempitten en een jus van mosterd. De rode wijn die we hierbij bestellen titelt ‘Enjoy’ en dat is de juiste beschrijving van deze avond. Deze Enjoy 2010 van de cot (malbec) druif van Christian Chaussard uit de Loire (6,5€) wordt alleen iets te warm geschonken. Om dit euvel te verhelpen wordt binnenkort een klimaatkast in de aperitiefruimte geïnstalleerd.Souvenir restaurant Ieper

Afsluiten doen we met bessen die opgefrist worden met een lichte yoghurt mousse, een lekkere sorbet van ijzerkruid en witte chocolade.Souvenir restaurant Ieper

Ieper is bekend voor zijn rijke historie en cultuur en mag blij zijn dat ze er nu ook een culinaire trekpleister bij hebben. Het nieuwe avontuur van Joke en Vilhjalmur is hedendaags en slaat de spijker op zijn kop. Niet teveel chichi maar gezelligheid, vriendelijk en vooral in het bord vuurwerk. Met een creatieve productkeuken heeft de chef meermaals zijn status kunnen bevestigen. ‘Les beaux souvenirs ne meurent jamais’ CY soon,

Be-Gusto

Souvenir
Online Reserveren
Surmont de Volsbergestraat 12, 8900 Ieper
Tel.: +32 57 36 06 06
www.souvenir-restaurant.be
Dinsdag, Woensdag & Zaterdag middag gesloten
 
Comments
3 Responses to “Souvenir – Ieper”
 1. martine says:

  souvenir ieper

 2. marcel deblauwe says:

  Gisteren vrijdag hebben we uw resto bezocht.
  Zeer goed en culinair hoogstaand
  Vriendelijk (en mooi) personeel.
  Komen zeker terug
  Mvg

 3. marcel deblauwe says:

  vervolg positieve reactie: een groepsfoto van u en uw team zou mooi staan op uw website
  mvg
  Marcel Deblauwe