Rascasse – Kapellen

Rascasse: “Kapelse Parel in het groen”

Chef: Erwin Denijs                                                                                               RESERVEREN

Restaurant Rascasse ligt in een mooie groene zone van Kapellen en mag ondertussen een vaste gastronomische waarde genoemd worden in Antwerpen-Noord. Vorig jaar konden we reeds kennis maken met dit stijlvolle restaurant van Caroline en Erwin. Een week waar Bistronomie & Rascasse in de kijker gezet werden, vormden de bron van inspiratie voor een nieuw bezoek.

Rascasse ligt in een meer dan 100jaar oud pand waar vroeger café “Jagersrust” gevestigd was. Het stijlvolle interieur omvat 2 niveaus en centraal staat de strakke bar. Men koos voor een twist van scandinavische invloeden, aangevuld met moderne wit lederen stoelen en een schilderij van de schorpioenvis of ‘Rascasse’. Tijdens de zomer is het aangenaam vertoeven op een mooi terras aan de achterzijde.Rascasse

Chef Erwin Denijs deed ervaring op in De Karmeliet, Follies, Chez Bru, De Schone van Boskoop en Hippodroom. Gastvrouw Caroline Claeys, zus van Filip-De Jonkman Brugge, groeide op in een horeca familie en leerde de kunsten van het vak in La Souricière. In 2010 riep Gault Millau haar uit tot Gastvrouw van het jaar, een titel die we vandaag nog altijd bevestigd zien.

Restaurant Rascasse kreeg ook dit jaar een vermelding in de Bistronomie gids en een week lang werd er een 3-course bistronomie menu geserveerd (45€). Wij gaan voor het all in pakket met aperitief, aangepaste Rhône wijnen, Liefmans, water en koffie (75€). Voor de gelegenheid toverden de Bistronomie bezielers – Steve & Johannes, – één tafel om tot foodie place, een tafel met collega restaurateurs en horeca vrienden. Een tof gezelschap en leuk om eens samen aan tafel te zitten met één van mijn ongedwongen favorieten ‘Bistrot Miro’ en cheese master ‘Frédéric Van Tricht’.

We starten met spek & eieren waarbij Erwin een smaakvol hapje met ijs van spek & ui en krokant van spek serveert.Rascasse

Ook de amuses op houtblok gepresenteerd zijn verfijnd en van een hoog niveau.

  • Kroepoek van inktvis & mayonaise van capucijnknol
  • Bolletje tomaat met vulling & crunch van garnaal
  • Tapenade van zwarte olijven en broodkrokant
  • Couscous van bloemkool & pickles met romanescoRascasse

Erwin is één van de bezielers van het NorthSeaChefs verhaal, een gebeuren dat we alleen maar kunnen steunen. Bij het voorgerecht merken we dit overduidelijk bij zijn keuze om te werken met onze doornhaai. De Lauwe bereiding van doornhaai komt met rode bietjes, tarwe, erwtensla, komkommer, luchtige geitenkaas en wordt afgewerkt met een dressing van snijbietblad, zuring en komkommer. Een verfijnd bord bol van detailwerk en met een mooie zure balans, de kruiding van de doornhaai mocht iets meer pit hebben.Rascasse

Sommelier Jimmy Severins serveert bij dit eerste gerecht een wijn uit de Luberon streek van het huis Chapoutier. La Ciboise is een assemblage van Vermentino, Grenache blanc, Ugni Blanc en Rousanne uit de Rhônevallei. Met een uitstekende balans tussen frisheid en rondeur past hij perfect bij de doornhaai.Rascasse

Lokale producten krijgen ook een verdiende keuken plaats in de keuken van Erwin. Voor het hoofdgerecht koos hij de asperges uit het nabijgelegen Essen. Jonge grietfilet wordt geserveerd met de asperges, lamsoren, zee-banaantjes en Nicola aardappelen. Garing van de grietfilet en asperge is perfect, de bouillon van asperge smaakt lekker af.Rascasse

Hierbij wordt een Côte du Rhône geschonken van Ch. Gigognan, de vigne du prieurié blanc 2011 is een assemblage van Clairette, Roussanne en Marsanne. Een schitterende wijn die het geheel wel ging overheersen.Rascasse

Om te eindigen krijgen we de keuze om de Kriek Liefmans cuvee brut te laten bijstaan door een selectie kaas van Van Tricht of een zoete variant. Logischer wijze kiest mijn buur voor de selectie kaas met de Bio Bleu –een ambachtelijke koemelk kaas uit Gent, een schapenkaasje en de Torta del avego. Als zoetebek kies ik voor een inspiratie op basis van kriekenbier. Het ijs van kriekenbier wordt geserveerd met een espuma van kriek, gelei van verveine, verveine blad en apart de gesuikerde beignets. Van alle gerechten kon dit mij het minst bekoren, de beignets werden plat in de espuma en het geheel miste een beetje pit en balans.Rascasse

Dat de bediening bij Rascasse borg staat voor een vriendelijke en professionele begeleiding is allang geen geheim meer. Ook de gerechten wonnen duidelijk aan verfijning en de sfeer is ongedwongen in een stijlvol kader. Een mix die zeker een garantie biedt voor een nieuw bezoek!

Be-Gusto,

Rascasse
Kalmthoutsesteenweg 121, 2950 Kapellen
TEl: +32 3 297 94 29
RESERVEREN
www.restaurantrascasse.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14,5/20Rascasse
Comments
One Response to “Rascasse – Kapellen”
  1. MyriamC says:

    Misschien toch de moeite om dit nog een derde kans te geven. De twee eerste keren waren wij vrij teleurgesteld. Moet eerlijk zeggen dat dit alweer enige tijd geleden is.