Culinaria 2014 – Brussel

Culinaria 2014: “Chefs invite for an original festin!

Het thema van Culinaria is dit jaar ‘origineel festijn’. Volledig in de huidige tijdsgeest want in 2014 eten we niet, maar tafelen we. De beleving speelt een belangrijke rol en daar speelt Culinaria dit jaar dus op in. Lachen bij een groots banket dat was de boodschap en wij schoven met plezier mee aan tafel.Culinaria 2014

“Because eating together is the only true communication that matters…”

Ook dit jaar imponeert Culinaria met een uitgebreide line-up van topchefs, een Foodiesquare met luxe producten en kwalitatieve showcases. Tijdens de openingsavond genoten we van de Foreign ‘Festin’ by San Pellegrino. Een organisatie van OneBite consulting waar Top50 chef Quique Dacosta uit Denia-Spanje een workshop gaf.Culinaria 2014

Tijdens de ‘Nacht van het Zoute’ en de nocturnes van de Zavel later dit jaar zal Culinaria zijn gekende caravan weer langsturen om het festijn te verzekeren.

In het goederenstation Tour & Taxis in Brussel zorgde een sfeervol gedekte ‘festijn’ tafel voor de verwelkoming. Je kan zelf nog tot en met zondag gaan genieten van een unieke fijnproevers ervaring. Vergeet zeker niet je ticket in voorverkoop te boeken!

Wij laten je alvast even mee genieten van onze culinaire eetbeleving.

Voor de mise en bouche kregen we een keuze voorgeschoteld uit vier hapjes. We starten met het Octo gerecht van Dario Puglia van Gigi Il Bullo. Konijnen en saucissen liet hij thuis en om zijn hapje van octopus te serveren bracht hij zelfs the famous Log & chef Shingo Tamai mee!Culinaria 2014

Een bezoek aan restaurant Bouchéry van Damien Bouchéry & Bénédicte Bantuelle staat al langer op de to do en blijft dat zeker na het proeven van een zalige sparerib met vlierbloesem.Culinaria 2014

Een aperitief sla ik door de proeversdrang stomweg over en blijkt bij thuiskomst dat ik daardoor de BUSS N°509 gin van Serge Buss mis, shame on me.

Dit jaar moet je bij binnenkomst kiezen tussen Menu 1 en Menu 2 en kan je niet meer freewheelen tussen de gerechten. Gelukkig zijn we met twee en is ons motto sharing is caring zodat we alle aanwezige creaties kunnen proeven.

Le Cor de Chasse – Mario Elias:

Een bezoek aan Le Cor de Chasse is gegarandeerd de moeite als je in de buurt van Durbuy bent. Ook vandaag bevestigt de chef met een lekkere creatie van Diepwatervis met sjalotjes, karnemelk van de hoeve van Paguay en groentenpickels.Culinaria 2014

Arabelle Meirlaen – Arabelle Meirlaen:

Gault&Millau chef van het jaar Arabelle serveert een in de mond smeltend stukje zalm. De moelleux van zalm komt met een ingedikte jodiumrijke jus en in het glas een sake.Culinaria 2014

Centpourcent – Axel Colonna Cesari:

Axel serveert een triologie van tonijn met agrum toetsen. De zoete toets in het gerecht bevalt mij minder. Hierbij krijgen we een Leffe Royale met mandarijn extract. Ondanks de citrus synergie met het gerecht een moeilijke match.

©Ann Vertriest

©Ann Vertriest

©Ann Vertriest

©Ann Vertriest

Seagrill – Yves Mattagne:

In Brussel is Yves Mattagne steevast een chef waar vele bezoekers naar uitkijken. Vandaag brengt hij een rijkelijke combinatie van Sint-Jacobsvrucht met ganzenlever, wortelmousseline, peper, gember, plumsaus, pindanoot en krokant met sesamzaad. Veel verschillende ingrediënten die hij tot een mooi geheel combineert. Hij stond zelf mee aan het fornuis om de perfect gebakken coquilles te garanderen. In het glas komt een witte wijn uit Graves.Culinaria 2014

Dôme – Julien Burlat:

Restaurant Dôme in Antwerpen was enige tijd geleden nog het toneel van één van mijn beste lunches van het jaar (verslag volgt) en ik verheug mij dan ook op zijn Groentebouillon met een subtiele oestertoets, huisbereide pastrami en krokant gebak met boekweit. Dit proeft als puur natuur en rijkelijk genieten.Culinaria 2014

Magis – Dimitry Lysens:

Chef Dimitry Lysens van restaurant Magis in Tongeren is ondertussen een vast waarde geworden op Culinaria. Vorig jaar stonden ze nog lustig speenvarken aan het spit te draaien maar dit jaar werd het hooi de inspiratie. De Bouillon van hooi met asperges komt met eendenlever en kippenoester. Hierbij wordt de fruitige witte Domaine de Miselle geschonken uit de Côtes de Gascogne.Culinaria 2014

L’Eveil des Sens – Laury Zioui:

Deze sterrenzaak uit Montigny-le Tilleul ten Zuiden van Charleroi hebben we nog niet bezocht. We worden wel niet geprikkeld door de gekonfijte ganzenlever in Gruyèreroom met balsamico en medjoul dadel. Hierbij krijgen we een glas Spaanse wijn van de inheemse Godello druif.Culinaria 2014

Nieuw dit jaar is het begeleidend glas wijn of bier dat je telkens krijgt aan de stand van de chef. Dat de frigo’s met San Pellegrino water als self service fungeren hebben we iets later ook door.

Benoit & Bernard Dewitte – Benoit Dewitte:

De laatste maanden merk ik via social media dat de keuken van Benoit Dewitte een serieuze evolutie kent. Alweer een reden om nog eens naar Ouwegem af te zakken dit jaar. Op Culinaria brengt hij Kalfswang met op stro gerookte knolselder, bonenkruid en olijf. Het bijhorend drankje vergeet ik mee te nemen maar Benoit imponeert met een uitstekend palet aan diepe smaken.Culinaria 2014

Couvert Couvert – Laurent & Vincent Folmer:

Bij Couvert Couvert kan je altijd terecht voor een keuken met karakter en authenticiteit. Vandaag serveren ze een uitstekend stukje eend uit Challans met wortel, sinaas, zeewier en olijf.Culinaria 2014

L’Air du Temps – Sang Hoon Degeimbre:

Het is geen geheim dat ik enorme fan ben van de pure & verfijnde keuken van Sang Hoon. In Liernu werd ik al meermaals weggeblazen en het is nooit de vraag wanneer zijn we geweest maar meer wanneer kan ik terug. Vandaag liet hij enkele bbq spits installeren om de lammeren te roosteren. Jammer dat dit niet ‘en plein public’ aanschouwd kon worden en dat ik werd tegengehouden om mijn zakmes bourgondisch te gebruiken. In het bordje brengt hij dan weer de verfijning door het geroosterd lamsvlees te serveren met lactogefermenteerde groenten en jus.Culinaria 2014 Culinaria 2014

©Ann Vertriest

©Ann Vertriest

Dierendonck – Hendrik Dierendonck:

Ongetwijfeld het grootste vuurwerk kwam uit de richting van de stand Dierendonck. Met hakbijl toonde Hendrik het Brussels publiek hoe een echte ambachtsman nog een rijkelijk festijn voorbereid. Na een degustatie nemen we dan ook een lekker stuk Agnus beef mee voor de bbq dit weekend. Culinaria 2014 Culinaria 2014 Culinaria 2014

©Ann Vertriest

©Ann Vertriest

Dessert van DelRey & Jean-Philippe Darcis:

Het rijkelijk kaasbuffet met kazen uit Zwitserland slaan we over om ons te richten op het dessert. Deze twee patissiers hebben een mooi reputatie qua top-patisserie. Het dessert vanavond was echter niet in lijn met het niveau van de gerechten.

©Ann Vertriest

©Ann Vertriest

Foreign Festin by San Pellegrino

Een van de hoogtepunten tijdens ons bezoek was de workshop met Quique Dacosta uit Denia. Deze chef staat op de 41ste plaats in de San Pellegrino World’s 50 best lijst en werd in samenwerking met OneBite Consulting naar Culinaria gehaald. Hij staat gekend als meester in het dresseren en creatief creëren.Culinaria 2014

Met dit objectief liet hij dan ook de hele tafel zelf een gerecht samenstellen. We starten met een basis die gemaakt is van enerzijds jus van jambon en anderzijds een jus van erwt. Dit vlak met een poeder van erwt erover is de basis voor het landschap dat later in de mist zal verdwijnen.Culinaria 2014

We mogen zelf afwerken met een purée van champignon en met een pincet dresseren we erwtjes, pancetta, pijnboompitten, krokant van varkenshuid en groene takjes. Het geheel wordt op een decoratie stuk geplaatst met stikstof en dennentakjes en zo creëren we La Brume of de mist.Culinaria 2014 Culinaria 2014 Culinaria 2014

Wij werden ook dit jaar weer overtuigd en keren hopelijk deze editie van Culinaria nog terug want dagelijks wisselt de cast van sterrenchefs en zijn er nieuwe masterclasses!

Meer info en gedetailleerde programmatie kan je vinden op de website.

CULINARIA 2014: Van 21 Mei tot 25 Mei: www.culinariasquare.com

AGENDACulinaria 2014

Culinaria 2014

Comments
One Response to “Culinaria 2014 – Brussel”
  1. Anita W says:

    The dessert of Delrey & Jean-Philippe Darcis was the best!