Limburg Proeft 2014 – Proefgerechten

Limburg Proeft 2014: gastronomisch proeven in Hasselt!

Bij een stralende zon werd gisteren het startschot gegeven van Limburg Proeft. De tweede editie van Limburg Proeft, de verwante van Antwerpen Proeft, duurt nog tot en met maandag 9 juni en is de ideale culinaire verpozing voor dit zonnige weekend. Dit jaar is het flaneren op het nieuwe plein met groene accenten en gezellige terrassen aan de Grenslandhallen en Ethias Arena in Hasselt. Je kan er proeven van enkele signature dishes van 25 toprestaurants, sterrenchefs en jonge keukentalenten.Limburg Proeft 2014

Dat Limburg bruist van gastronomische kwaliteit kan je regelmatig lezen in Be-Out Limburg en wij gingen dan ook met plezier terug richting heimat. Als lid van de vakjury kregen we het genoegen om gerechten te gaan proeven van de restaurants die meedingen naar de prijs “Beste Gerecht”. Degustatie partners fotograaf Adriaan van Looy, restaurant blogger SvenBelgian Taste Buds’ en culinair journalist Liesbeth Hobert hadden er zin in en met een strak tempo gingen we op verkenning. We laten jullie alvast meegenieten van de deelnemende gerechten zonder gedetailleerde bevindingen want het resultaat van de wedstrijd is uiteraard nog ‘top secret’. Bedankt Adriaan van Looy voor de knappe foto’s.

Bij aankomst zag je meteen de andere aanpak van Limburg Proeft in vergelijking met vorig jaar. Er werd een soort van straten patroon uitgewerkt richting centrale bar. Ook Bru zorgt weer voor de juiste verfrissing en verpozing op het Bru terras. De gezellige hoekjes, verschillende zitmogelijkheden en gevarieerde inkleding zorgt voor een leuke atmosfeer. Ook met de keuze aan gerechten heb je een uitgebreide variatie. Keuzestress is dan ook danig aan de orde. Betalen doe je bij Limburg Proeft met LP bonnen ter waarde van 1,25€. Deze bonnen zijn ter plekke verkrijgbaar aan de centrale kassa’s en voor de meeste proevertjes is het tarief 4 of 6 LP-bonnen. Een toegangsticket kost 5,75€ in voorverkoop en 7,5 € aan de kassa.

Onze Limburg Proeft tour!

De Weijers Hoven – Xavier Conings:

Dit restaurant uit Hoeselt was vorig jaar ook aanwezig en chef Conings werd vorig jaar geïntroduceerd bij de 33 Meesterkoks van België als compagnon de la Toque Blanche. Vandaag serveert hij een tartaar van op eik gerookte zalm met asperges, wortel en aardappel. (6 LP bonnen)(de combinatie met een Duvel Trippel hop wordt geadviseerd)Limburg Proeft 2014

‘t Poorthuys – Jeff Beyens

Voor wie Bokrijk bezoekt is er de aangename mogelijkheid om te genieten van de kunsten van chef Beyens. Voor Limburg Proeft creëerde hij een Vitello Tonnato met pesto van ansjovis & kappertjes, yoghurt en krokant van Parmezaan (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Innesto – Koen Verjans

Onze bezoeken aan restaurant Innesto in Houthalen zijn altijd memorabel. De goedlachse gastvrouw Sofie ontvangt ons met een knappe kreeftvariatie. De baby kreeft werd zacht gegaard en komt met een frisse couscous, harissa, zoet-zure groenten, frisse couscous en kruiden. Het kleurrijke gerecht komt mooi tot zijn recht in de festivalbordjes van SD trading. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Cuchara – Jan Tournier

Op de vraag of culinaire festivals interessant zijn voor restaurants is mijn antwoord luid ja. Cuchara is daar het voorbeeld van. Vorig jaar kon chef Tournier mij enorm inspireren en enkele weken later zaten we met een groep van 8 te genieten in het Lommelse Cuchara. Een tweede bezoek moest niet lang op zich wachten en we kijken dan ook uit naar zijn Rundstartaar. De Rundstartaar van Belgisch wit-blauw wordt in de typische Tournier stijl geserveerd met mierikswortel, yoghurt, bevroren melk en gebrande bieslook. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014 Limburg Proeft 2014

De Kwizien – Wouter Van Hoof

Van Lente-engeltjes te paard had ik nog nooit gehoord. Deze cannelloni versie van lente-oesters in runderham zit in een bouillon van truffel en oesterzwammen en komt verrassend uit de hoek. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Lucie & Jimmy – Lucie Ory

De sympathieke Lucie ontvangt ons met een frisse ceviche van schelvis, hangop, een beetje room van sherry, rode ui gemarineerd in limoen & dragon azijn en zwarte kroepoek. Bieradvies hierbij is de Vedett IPA. Haar stijlvol gedresseerd en smaakvol geheel inspireert voor een nieuwe tasting en ook haar tweede Limburg Proeft gerecht met een kroketje van ossenstaart komt op de to do. Beide gerechten (6 LP bonnen).Limburg Proeft 2014 Limburg Proeft 2014

Creatief Culinair Atelier – Mario Holtzem

Mario is erelid van de Jeunes Restaurateurs de l’Europe en leidt verschillende succesvolle culinaire projecten. Voor zijn tweede deelname aan Limburg Proeft brengt hij een tartaar van gepekeld kalfsvlees met gerookte paling, mayonaise van ansjovis, zoetzure sjalotjes, daslookcrème en een crumble van pumpernickel. een soort van vitello tonnato maar dan zonder tonijn (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Danny Vanderhoven – Danny Vanderhoven

De last minute deelname aan de wedstrijd komt er door de attente Ineke Dols. Vergeet zeker niet te kijken naar haar selectie van eigen servies dat ze op de markt brengt via het Serax label. Danny heeft iets met banaan…dat konden we vorig jaar in zijn villa-restaurant reeds proeven. Op Limburg Proeft combineert hij zelfs in Afro-Asian stijl een stukje buikspek met mosselen en banaan. Het buikspek werd Oosters gelakt en komt met mosselen in escabeche, een crème van banaan, gel van citrus en schuim van Tom Kha Kai. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Le 54° – Alain Motten

Dit huiskamerrestaurant uit Tongeren serveert een warme bereiding met kreeft. De ravioli van kreeft ligt in een waterzooi van courgette, wortel, prei en wordt afgewerkt met een compote van San Marzano tomaat. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

O Geros – Mariane Tzamouranis

Het kleine gezellige Grieks restaurant O Geros wordt mij aanbevolen als de referentie voor een Grieks avontuur met ongedwongen genieten van de typische Griekse gerechten. Voor dit festival koos lady chef Mariane voor smaakvol fingerfood. Voor de wedstrijd serveert ze Calamarisringen met tzatziki en gegrilde citroen die we met plezier met de handen eten. (4 LP bonnen) Voor de vleesliefhebber zijn er de met lookhoning gelakte ribbetjes. (4 LP bonnen)Limburg Proeft 2014 Limburg Proeft 2014

Il Fiore – Dino Bagnato

Dino Bagnato is één van de culinaire certitudes als het gaat over de Limburgse Italiaanse keuken. Voor Limburg Proeft maakt hij een Melanzana alla parmigiana of vertaald een lasagna van aubergine op Parmezaanse wijze die in de oven gegratineerd werd. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

L’Epicerie du Cirque – Bistronomie – Dennis Broeckx

De jaarlijkse gids Bistronomie pakt dit jaar uit met een stand op Limburg Proeft en presenteert elke dag één van zijn leden. Op zaterdag komt Bistro Bis, zondag Nano en maandag is het de beurt aan restaurant 6 Zinnen. Voor de openingsavond haalden ze de bistronomische sterrenchef Dennis Broeckx van het Antwerpse L’Epicerie du Cirque naar Limburg. Zijn luxe streetfood burger was op Antwerpen Proeft al één van de toppers en ook vandaag is dit laatste hoofdgerecht een bevestiging. Hij serveert vanuit de Green Egg een burger van gelakt buikspek met een mayonaise van aardpeer en ansjovis, pickles van aardpeer en gerookte paprika en een crumble van de schil van aardpeer. (4 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Gustus – Bart Claes

Cateraar Gustus kiest ervoor om dessert met een Limburg knipoog te serveren. Zo viel het taartje van jonagold appel met een mousse van crème brulée, karamel van rietsuiker vanille ijs en taartkruimels in de smaak. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Chocoladehuis Boon – Patrick Mertens

In Limburg is Boon een smaakvol begrip. Zo zijn we altijd verheugd als er chocolade of pralines van Boon cadeau gedaan worden. Op Limburg Proeft serveert hij twee verschillende degustatiebordjes wat de keuze niet gemakkelijk maakt. Teruggaan is de boodschap. Ons degustatiebord Grand Cru bevat een trio van donkere cubettes van ganache op basis van grand-cru chocolades met grand orange, fleur de sel en cacao nibs. Dit afgewerkt met een gelei van bloedsinaasappelen en pompelmoes, Kumabo d’or praline en chocoladekrokantje met crêpe dentelle. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

De winnaar van de #instaproeft wedstrijd wordt later bekend gemaakt en wij plannen nog een nieuw bezoek om te kunnen proeven van de andere kleppers! Zo zijn we benieuwd naar de Beluga Loves You experience van tweesterren restaurant Beluga uit Maastricht. Ook een bezoek Vous Le Vous/Smaaksalon van Giovanni Oosters mag niet ontbreken. Bij LP Ambassadeur Pepe Giacomazza van restaurant La Botte kan je uiteraard ook nog gaan proeven en het is uitkijken naar de andere Bistronomie adressen Taratata, Nano, Bistro Bis en 6 zinnen. Ook is er de Ellis Gourmet foodtruck om nog even een lekkere burger uit het vuistje te proeven. Onderaan de lijst met alle restaurants want het zijn er teveel om op te noemen.

Mis ‘Limburg Proeft’ dit jaar zeker niet, nog tot en met maandag 9 Juni kan je gaan genieten en jou persoonlijke culinaire wandeling samenstellen!

Na een geslaagde eerste tour op de openingsdag gingen we met plezier nog eens terug om te proeven van de gerechten die niet meededen aan de wedstrijd #instaproeft. Excuses alvast voor het missen van nog enkele creatieve en aantrekkelijke gerechten wegens tijdsgebrek.

Onze ‘Limburg Proeft’ tour 2! 

Bistro Nano – Bistronomie – Marijn Carremans

Het Bistronomie label wordt vandaag vertegenwoordigt door het Hasseltse restaurant Nano. We proeven een zeer smaakvolle Aspic van varkenstong met opgelegde groentjes en een crumble van spek. (4 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Innesto – Koen Verjans

Het kreeftgerecht van Koen Verjans viel vrijdag in de smaak en vermits hij vandaag ook zelf op Limburg Proeft staat doen we een re-visit. De baby kreeft werd zacht gegaard en komt met een frisse couscous, zoet-zure groenten, frisse couscous en kruiden. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Danny Vanderhoven – Danny Vanderhoven

Naast zijn bananengerechtje dat we reeds proefden pakt Danny op Limburg Proeft ook uit met een stijlvolle bal met geelvintonijn, eendenlever en couscous. De dashi of Japanse bouillon zorgt voor de balans in het gerecht. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

De Kwizien – Wouter Van Hoof

Na de interessante combinatie van oesterzwammen, oester en rundsvlees gaan we ook eens van het frissere aspergegerecht proeven. De asperges worden geserveerd met boekweit, eidooier, schuim van asperge en waterkers. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Taratata – Christoph Smets

Restaurant Taratata in Hasselt staat al langer op mijn Bistronomie to-do lijst en helaas kwam het er nog niet van. We gaan dan ook goekeurend proeven van zijn Wagyu rundsvlees met quinoa en aubergine. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Lucie & Jimmy – Lucie Ory

Tijdens de tour van vrijdag en na een zeer goed gesmaakte ceviche van schelvis had ik al beslist dat er ook geproefd moest worden van het kroketje van ossenstaart met couscous, bloemkool, pickles en komkommer. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Beluga Loves you – Hans van Wolde

Dit tweesterren restaurant uit Maastricht zorgt met een immense stand en stevige beat voor een trendy sfeer op Limburg Proeft. Er worden maar liefst 9 gerechten geserveerd en wij degusteren de risotto met kalfsvlees, grot champignons en parmezaan.Limburg Proeft 2014

Een gerecht dat we niet voor de looks nemen maar een enorme smaakbom met sublieme diepgang. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Smaaksalon – Giovani Oosters

Wie culinair Hasselt zegt denkt ook aan chef Guivani van restaurant Vous Lé Vous en het Smaaksalon. Als eerste dessert geniet ik dan ook van de pannenkoek op Limburgse wijze met stroop, appeljenever, sabayon en suikervrij vanille-ijs. (6 LP bonnen)Limburg Proeft 2014

Chocoladehuis Boon – Patrick Mertens

Op Limburg Proeft serveert het chocoladehuis twee verschillende degustatiebordjes wat de keuze vrijdag zeer moeilijk maakte. Een nieuwe dag en daarom kiezen we bordje twee ‘Parel’ met een mousse van chocolade, praline op basis van vanille uit Madagascar met kers, praline met tonkaboon, bergamot en sinaas. Hierbij ook nog een frisse gelei van mandarijn, krokante schijfjes melkchocolade en een parel van witte chocolade. (6 LP bonnen) Limburg Proeft 2014

Smakelijk!

Be-Gusto

Limburg Proeft: 6-7-8-9 Juni: www.limburgproeft.be

Lijst restaurants (vrijdag 6 juni tot pinkstermaandag 9 juni 2014) 

Beluga Loves You * * / Club-F – Maastricht (Nederland), Hans van Wolde

Danny Vanderhoven * – Gastronomie – Lanaken, Danny Vanderhoven

Innesto * – Gastronomie – Houthalen-Helchteren, Koen Verjans

Vous Lé Vous * / Smaaksalon – Gastronomie / Belgisch-Frans – Hasselt, Giovani Oosters

Cuchara * – Gastronomie with a twist – Lommel, Jan Tournier

‘t Poorthuys ^ ^ – Creatief, gastronomie – Genk, Jeff Beyens

Chocoladehuis Boon ^ – Chocolatier – Hasselt, maître-chocolatier Patrick Mertens

De Kwizien ^ – Modern – Hasselt, Wouter Van Hoof

Il Fiore ^ – Italiaanse gastronomie – Maasmechelen, Dino Bagnato

La Botte ^ / Peppe & Amici – Italiaans / Italiaanse catering – Genk, Peppe Giacomazza

Herestraat 2 ° – Klassiek-mediterraan – Sint-Truiden, Lars Vandenreijt

Le 54 ° – Frans-Italiaans – Tongeren, lady chef Ilse Motten

Lucie & Jimmy ° – Gastronomie – Tongeren, lady chef Lucie Ory

Taratata ° – Modern – Hasselt, Christoph Smets

Creatief Culinair Atelier – Cateraar – Genk, Mario Holtzem

De Weijers Hoven – Streekgastronomie – Hoeselt, Xavier Conings

Ellis Gourmet Burger – Amerikaans – Maasmechelen

Global Cuisine – Cateraar – Hasselt; Filip Biesmans, Wim Schoofs

Gustus – Cateraar – Hasselt, zaakvoerder Bart Claes

‘t Kaasplankske – Kazen – Beringen, kaasmeester Peter Verbruggen

O Geros – Grieks – Genk, lady chef Mariane Tzamouranis

Oishii – Sushi – Hasselt, zaakvoerder Duy Le

Orestis – Grieks – Genk, lady chef Efgenia Karampatakis

Pattos – Kumpir-restaurant – Hasselt, Billy Afacan

Bistronomie Gids stelt voor: 6 Zinnen ^ – Frans modern – Hasselt, Jan Wouters

Bistronomie Gids stelt voor: Bis ^ by Magis – Gastronomie – Tongeren, Dimitry Lysens *

Bistronomie Gids stelt voor: L’Épicerie du Cirque * – Gastronomie – Dennis Broeckx

Bistronomie Gids stelt voor: Nano ^ – Frans – Hasselt, Marijn Carremans

 

Comments are closed.