Culinaria 2013 – Pure Street Brussels

Culinaria Pure Street: “Een underground party met ster-allures!

Gisteren werd het startshot gegeven voor de 5e editie van Culinaria. Net voor de opening werden de nieuwe plannen van dit culinaire trefpunt uit de doeken gedaan. Culinaria verlegt duidelijk zijn grenzen om uit te groeien tot een promotor van de Belgische gastronomie. Culinaria is voortaan niet langer enkel een jaarlijks terugkerend gastronomisch event, maar start dit jaar aan een heuse tournee. Zo zal de culinaire caravan al zeker in Augustus halte houden in Knokke bij de ‘Nacht van het Zoute’ en in November zullen de nocturnes van de Zavel het toneel vormen van dit culinair festijn.

In het goederenstation Tour & Taxis zorgde een explosieve Pure Street cocktail alvast voor een unieke culinaire ervaring. Je kan zelf nog tot en met zondag gaan genieten van een fijnproevers ervaring die een amuse en een 7-gangen menu inhoud. Vergeet zeker niet je ticket in voorverkoop met korting te boeken!

We laten je alvast even mee proeven van onze culinaire underground ervaring.

Voor de amuses kregen we een keuze voorgeschoteld tussen de proevertjes van culinair aanstormende talenten Neptune, La Buvette, Bouchéry en ’t Vijfde Seizoen. Geen evidente keuze want stuk voor stuk hapjes die ons wisten te imponeren. Wij kozen voor Neptune waar Nicolas Darnauguilhem in een papieren zakje een gepocheerd ei serveert met wilde kervel, lookmengsel en witte wijn azijn. Streetfood van hoogstaand niveau!

Neptune @Culinaria

Neptune @Culinaria

Een culinair event in Brussel, dan zal de Seagrill zich zeker niet laten kennen. Met de start van het eerste gerecht van de hand van Yves Mattagne & Kenny Bernaerts werd de lat meteen op het hoogste niveau gelegd. Een zachte ravioli met Foie gras, gerookte paling en consommé van eend. Schitterend in presentatie – subliem in smaakcohesie.

Seagrill @Culinaria

Seagrill @Culinaria

Extra vandaag is de Leffe Experience, een samenwerking met Bart de Pooter van restaurant Pastorale. Bart ontwierp een concept om in Japan onze aardappelproducten en Belgisch bier te promoten. Vandaag serveert hij een glaasje Leffe samen met een smeuïg aardappelproevertje & Holstein vlees dat 50 dagen gerijpt werd.

Pastorale @Culinaria

Pastorale @Culinaria

Met Antwerpen als thuisbasis is de keuze voor de degustatie van Viki Geunes van ’t Zilte een evidentie. Met een originele combinatie van Green chorizo, gemarineerde zeebaars en groene paprika herken je duidelijk zijn signatuur.

't Zilte @Culinaria

‘t Zilte @Culinaria

Enkele maanden geleden werd ik tijdens een bezoek aan de nieuwe locatie van restaurant L’Air Du Temps nog gastronomisch omvergeblazen. Ook vandaag weet Sang Hoon Degeimbre met een prikkelend gerecht deze ervaring weer te bevestigen. Een tartaar van kalfsvlees serveert hij met stukjes scheermesjes en een pittige jus van postelein. This is my cup of tea! De hulpkok weet mij nog mee te geven dat San in ‘reality’ niet overeenstemt met de art karikatuur op zijn Pure Street design.

L'Air Du Temps @Culinaria

L’Air Du Temps @Culinaria

Art by Eyes-B

Art by Eyes-B

The Battle of the Butchers by Henrik Dierendonck! Ook dat krijg je gepresenteerd op Culinaria. Henrik gaat in zijn shows niet alleen de varkens te lijf maar presenteert ook een selectie van de beste vleessoorten. Toch imponerend als je Henrik gepassioneerd bezig ziet. Vandaag laat hij ons proeven van zachte sneetjes Entrecôte van West Vlaams rood rund, deze Dierendonck Entrecôte werd 1maand gerijpt, nadien 1 maand gezouten en dan nog eens 1 maand op hoge temperatuur (14°C) gedroogd. Wat volgt na 3 maanden is een sensatie in de mond die vandaag nog nazindert.

Dierendonck @Culinaria

Dierendonck @Culinaria

Dierendonck @Culinaria

Dierendonck @Culinaria

Restaurant Le Cor de Chasse staat al langer op mijn ‘to do’ lijst, vandaag brengt chef Mario Elias zijn verhaal met Pigeon: Duif met foie gras en rode biet.

Le Cor Du Chasse @Culinaria

Le Cor De Chasse @Culinaria

Tijdens onze wandeling werd er meermaals gefluisterd dat proeven van het Wagyu beef een absolute aanrader is. We houden dan ook met plezier halte bij Le Chalet de la Fôret. Pascal Devalkeneer en team staan hier als showcooking mooie stukken Wagyu beef te grillen. Het gegilde Wagyu beef heeft een mooie kruidenkorst en wordt gebracht met een Gruyère ‘Zwitserse Bergen’, koffieolie en tonka bonen ‘Street Food style’.

Le Chalet de la Fôret @Culinaria

Le Chalet de la Fôret @Culinaria

Als eerste dessert smullen we van de creatie van mâitre chocolatier “Darcis”. Zijn fresh chocolate & hot street waffle blijkt een zeer verfijnd dessert te zijn waar unaniem met een ‘big smile’ op gereageerd wordt!

Darcis @Culinaria

Darcis @Culinaria

Als laatste gerecht degusteren we het gerecht van patissier Ducobu. Een stijlvol gebakje met room van platte kaas, mango & passievrucht mousse, gekarameliseerde coeur de palmier, vanille Guimauve, citroen & limoen schuim en mango coulis. Het geheel werd bespoten met Cointreau Cuisine.

Ducobu @Culinaria

Ducobu @Culinaria

Dranken en wijnen worden vanuit de centrale bars geserveerd. Een leuk wine-bar concept met street allures en misschien een natural wine pairing zou volgend jaar zeker nog een meerwaarde kunnen geven.

Culinaria kon ons ook dit jaar weer bekoren met een selectie van creatieve workshops.

Cocktails by Hortense presenteerde ons een sublieme mix die hij ontwierp na degustatie van een dessert bij Neptune. Dit dessert-verhaal omvatte voor hem alles en dat demonstreerde en bracht hij nu in cocktail formaat. Een mix van Sipsmith Sloe Gin en London Brokers Gin gebracht met Bitter Truth grapefruit, sap van bloedsinaasappel en pompelmoes.

Hortense @Culinaria

Hortense @Culinaria

Grenzen verleggen, ook dat is de boodschap voor foodies. Vandaag tonen we samen met ‘Coolinary’ en ‘Le Gourmand Belge’ dat we deze boodschap begrepen. We gaan mee in het verhaal van Greenkow en degusteren met volle aandacht enkele insecten: rupsen met pompoenzaad, gegrilde sprinkhaan, meelworm met tomaat en meelworm met courgette. Misschien geen hapklare brok voor elke dag maar zeker de moeite waard. Onze tour friends ‘Hot Cuisine de Pierre’, ‘Photocopy Ann’ en ‘@kev’s’ houden halte voor de foodpairing met the Brussels Beer Challenge.

Greenkow @Culinaria

Greenkow @Culinaria

Het prestigieuze Omnivore festival heeft dit jaar halte gehouden bij Culinaria. Gisteren waren het onder andere de Folmer Brothers van restaurant Couvert Couvert die het startshot gaven voor een 5-daagse met demonstraties van Belgische en Internationale topchefs!

Wij werden alvast overtuigd en keren nog deze editie van Culinaria terug want dagelijks wisselt de cast van sterrenchefs en zijn er nieuwe masterclasses!

Meer info en gedetailleerde programmatie kan je vinden op de website. Vergeet zeker niet je warme kledij mee te nemen!

CULINARIA 2013: Van 29 Mei tot 2 Juni: www.culinaria2013.com

BEZOEK VRIJDAG – GERECHTEN:

Kalfsbrochette - Veranda

Kalfsbrochette – Veranda

Gerookte geitenworst met truffels & fondue van blue - Gigi Il Bullo

Gerookte geitenworst met truffels & fondue van blue – Gigi Il Bullo

Asperge van Régalys met chlorofyl & wilde Kruiden - Arabelle Meirlaen

Asperge van Régalys met chlorofyl & wilde Kruiden – Arabelle Meirlaen

Foie Gras in cromesquis, gepaneerde langoustine, kalamansi - L'Eveil des Sens

Foie Gras in cromesquis, gepaneerde langoustine, kalamansi – L’Eveil des Sens

Rundsvlees, foie gras & gefrituurde purée - L'Hostellerie St Nicolas

Rundsvlees, foie gras & gefrituurde purée – L’Hostellerie St Nicolas

Gepocheerde Zeeduivel, bouillabaise & rouille - Benoît & Bernard Dewitte

Gepocheerde Zeeduivel, bouillabaise & rouille – Benoît & Bernard Dewitte

Hot Dog Deluxe met varkenskop, ganzenlever, wasabi - Dôme

Hot Dog Deluxe met varkenskop, ganzenlever, wasabi – Dôme

De volledige Cast Culinaria 2013!

Sang Hoon Degeimbre (L’Air du Temps **)

Yves Mattagne (Sea Grill **)

Julien Burlat (Dôme *)

Bart De Pooter (Pastorale **)

Dimitri Leysens (Magis *)

Laurent & Vincent Folmer (Couvert Couvert *)

Viki Geunes (’t Zilte **)

Benoit Dewitte (Benoit et Bernard Dewitte *)

Giovanni Bruno (Senza Nome *)

Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Forêt **)

Mario Elias (Le Cor de Chasse *)

Arabelle Meirlaen (Li Cwerneu *)

Franky Vanderhaeghe (Hostellerie Saint-Nicolas **)

Laury Zioui (L’Eveil des Sens *)

Kamo Tomoyasu (Kamo *)

Axel Colonna (Cent Pourcent *)

Davy Schellemans (Veranda)

Nicolas Darnauguilhem (Neptune)

Dario Puglia (Gigi il bullo)

Nicolas Scheidt (La Buvette)

Damien en Bénédicte Bouchéry (Bouchery)

Benjamin Denis (El Pica Pica)

Stefan Jacobs en Romain Mouton (Va Doux Vent *)

Broes Tavernier (‘T Vijfde Seizoen)

Henrik Dierendonck (Dierendonck)

Pierre Marcolini (Pierre Marcolini)

Joost Arijs (Joost Arijs)

Marc Ducobu (Ducobu)

Jean-Philippe Darcis (Darcis)

 

Nicolas Darnauguilhem

Nicolas Darnauguilhem

ns

Greenkow @Culinaria

Dierendonck @Culinaria

Dierendonck @Culinaria

Comments
2 Responses to “Culinaria 2013 – Pure Street Brussels”
  1. Carla says:

    Mooi zeg! Bij le Cor de Chasse was ik afgelopen Kerstavond.

  2. begusto says:

    @Carla Le Cor Du Chasse moet ik inderdaad dringend eens doen. Vermits er overnachtings mogelijkheden zijn kan dan wel eens een gezellig culinair weekend worden:)!