Antwerpen Proeft – Waagnatie Antwerpen

Antwerpen Proeft 2013: een uiterst geslaagde culinaire wandeling aan de waagnatie!

Info over Antwerpen Proeft 2014Klik Hier!

De zon was misschien niet constant van de partij tijdens onze ‘Antwerpen Proeft’ wandeling maar dit was met stip de meest geslaagde culinaire editie. Het was moeilijk om proevertjes over te slaan want stuk voor stuk creëerden de chefs vol passie deze ‘creatievelingen’. De nieuwe locatie inspireerde de organisatie duidelijk want er werden enkele gastronomische kleppers binnengehaald!

Antwerpen proeft is duidelijk een evenement voor iedereen en zo werd er dit jaar extra aandacht besteed aan een multiculturele mix. De themazaken uit alle hoeken van de wereld zorgden voor de zwoele sfeer aan de Waagnatie. Ook werden alle culinaire niveaus vertegenwoordigd door de deelname van Chocolatier Marcolini, Patissier Toon De Clerck en de kaasmeesters Van Tricht.

Er werd dit jaar duidelijk werk gemaakt van een meer kwalitatieve invulling van de accommodatie. Op de grote publieksterrassen en in de lounge hoekjes kon je gezellig verpozen na het kuieren. De talrijke presentaties in het ‘Bowers & Wilkens’ Theater zorgden dan weer voor de afwisseling. Alle restaurants bieden hun gerechten in degustatievorm aan. Voor proevertjes, drank en culinaire producten betaal je met speciale Antwerpen Proeft-bonnen. Voor de meeste hapjes is het tarief 4 tot 6 euro. Zo kan je op een toegankelijke manier met alle topchefs en leuke concepten kennismaken.

Bij aankomst werd meteen duidelijk dat Ambassadeur Viki Geunes en organisatrice Claudia Engelen tevreden terugblikten op de eerste dag van Antwerpen Proeft.

Viki Geunes & Claudia Engelen

Viki Geunes & Claudia Engelen

Onze ‘Antwerpen Proeft’ wandeling!

La Chapelle – Nick Bril & Sergio Herman:

Het restaurant met de slogan ‘…where fine dining meets the underground’ is nog niet open maar zorgt nu al voor een ware volksstroom. De eerste dag waren de proevertjes in no time uitverkocht, wij houden dan ook eerst halte om te proeven van dit verfijnd gerechtje. Ziltige salade van Zeeuwse asperges en zeekraal, jong lamsoor, luchtige geitenkaas, gedroogde entrecote van Dierendonck, jonge kruiden en bloemen. Alle registers meteen open en een start die kan tellen.

La Chapelle - Salade van asperges & geitenkaas

La Chapelle – Salade van asperges & geitenkaas

’t Zilte – Viki Geunes:

Chef & Ambassadeur Geunes speelt bijna een thuiswedstrijd en ook in de voortuin van zijn restaurant kan hij zijn stijl bevestigen. Mooie rijke smaken die met de nodige fraîcheur diepgang krijgen. Gelakt melkvarken met octopus, gebakken rijstcrème en frisse komkommer.

't Zilte - Melkvarken & octopus

‘t Zilte – Melkvarken & octopus

De Tuinkamer – Ken Verschueren:

Onze bezoekjes aan restaurant de Tuinkamer in Beerzel zullen we nooit vergeten, de aroma’s van de annex bakkerij en de verrassende keuken van Ken zorgen voor een ‘must visit’ gevoel. Vandaag serveert Ken twee degustaties. Aspergesalade De Tuinkamer met texturen van asperge, Granny Smith-appel en verveine. De jus met verveine geeft de nodige punch en frisheid. Met het tweede gerecht koos Ken voor diepere en rijkere smaken, gebraiseerde ossenstaart met aardappel. Een zalig mondgevoel en perfecte smaakcohesie, alweer top.

De Tuinkamer - Aspergesalade met jus van verveine

De Tuinkamer – Aspergesalade met jus van verveine

El Sabor Andino:

Peru is tegenwoordig culinair hot. Vergeet zeker niet te gaan proeven aan de exposantenkraampjes van de Peruaanse Pisco Sour cocktail. Het druivendistillaat Pisco wordt geserveerd met limoen, suiker, Angustura bitter en opgeklopt eiwit. Dit mag voor mij een nieuwe zomertrend worden!

Kommilfoo – Olivier De Vinck:

Restaurant Kommilfoo op het Antwerpse Zuid blijft één van mijn favorieten in ’t Stad. Nu Antwerpen proeft niet meer pal voor zijn deur staat, neemt Olivier gelukkig deel aan dit culinair event. Mooi gedecoreerde borden, fijne texturen en evenwichtige gerechten. Dat is de signatuur die we mogen verwachten van Olivier en ook vandaag wordt dit bevestigd met zijn gerechtje. Gepekelde kabeljauw en een brandade van kabeljauw met texturen van erwt, tuinbonen en crème van bio yoghurt.

Kommilfoo - Gepekelde & brandade van kabeljauw

Kommilfoo – Gepekelde & brandade van kabeljauw

Ardent – Wouter Van Steenwinkel:

Deze ‘young potential’ opende een paar maanden geleden zijn restaurant op de Antwerpse Dageraadplaats en wist in no time zijn plaats in culinair Antwerpen in te nemen. Vandaag serveert Wouter een koud-warm gerechtje van Kabejauwwangetjes met meisavooi, Noordzeekrab en een jus van karnemelk met garnaal.

Ardent - Kabeljauwwangetjes & meisavooi

Ardent – Kabeljauwwangetjes & meisavooi

Château Castigno:

Het terras van Château Castigno werd niet alleen stijlvol en gezellig ingericht maar de voor mij niet gekende wijnen konden zeer aangenaam verrassen. De Secret Des Dieux 2008 van Ch. Castigno met Syrah, Grenache en Mourvèdre vormde de perfecte verpozing. De charmante bediening serveert men er gratis bij.

Château Castigno

Château Castigno

Helsen – Frédéric Helsen:

Restaurant Helsen in Kasterlee ontpopte zich reeds tot één van onze ontdekkingen van het jaar. Zeker de moeite om een keer naar het kempische Kasterlee af te zakken. Een bezoek aan het zomers terras staat bij ons zeker nog op het programma. Vandaag probeert Frédéric ons te inspireren met Gelakte varkenswang, quinoa, komkommer, avocado en dashi. Dit bordplezier smaakt complex, intens en heeft de juiste spitsheid. Elegant en tevens vol van smaken, een absolute aan te raden degustatie!

Helsen - Varkenswang & quinoa

Helsen – Varkenswang & quinoa

12, Place du Marché – Thomas Coenen:

Dit restaurant in het zog van de Antwerpse Stadsschouwburg serveert een traag gegaard stukje Bershire buikspek met een kroketje van varkenskop, gemarineerde wortels, crème van jonge wortels en sorbet van pickles. Een gerecht bol van smaken en zeer  mooi afgewerkt. De koude pickles sorbet in de vorm van een varkenskopje zat goed qua smaak maar overheerste iets teveel.

12, Place du Marché - Berkshire buikspek

12, Place du Marché – Berkshire buikspek

Haute Cookure – Ivan Daelemans:

Geen ‘fish & chips’ maar Frietjes van zeetong en truffelmayonaise. Voor de liefhebbers van een steviger tussendoortje, niet volledig mijn ding echter.

Haute Cookure - Frietjes van Zeetong

Haute Cookure – Frietjes van Zeetong

De Schone van Boskoop – Wouter Keersmaekers:

Wouter weet altijd te inspireren met een stevige dosis groenten en pure smaken. Think out of the Box was zijn leuze voor Antwerpen Proeft en hij serveerde een zelfgemaakte Kalfsworst met truffel en stoemp van meisavooi. Een welgekomen stevigheid bij de frisse windjes aan de Schelde.

De Schone Van Boskoop - Kalfsworst met truffel

De Schone Van Boskoop – Kalfsworst met truffel

L’île d’Anvers – Peter Cardoen:

Ook Peter speelt bijna een thuiswedstrijd. Vandaag zorgt hij voor een deftig stuk vlees en serveert hij: traag gegaarde ‘pluma de lomo’ met seizoensgroentjes en een sausje van tijm.

L'île d'Anvers - Pluma de lomo met seizoensgroentjes

L’île d’Anvers – Pluma de lomo met seizoensgroentjes

Kaas liefhebbers houden natuurlijk eerst halte bij Van Tricht voor een cheese & beer pairing, om een nog ongekende reden hebben we deze passage per abuis overgeslagen…a shame!

Patisserie Toon De Klerck:

Deze voormalige patissier van het Hof Van Cleve heeft duidelijk zijn draai gevonden op het Antwerpse Eilandje. Zijn reuze Macaron van framboos, gevuld met chocolademousse op basis van Earl Grey thee scoort duidelijk met een perfecte smaakcohesie.

Toon De Klerck - macaron van framboos & chocolade

Toon De Klerck – macaron van framboos & chocolade

Pierre Marcolini:

De ideale afsluiter van een geslaagde avond is het degustatiebordje van Marcolini. Macaron met bosbessen, macaron met chocolade, pavé chocolaatje, biscuit praliné, gekarameliseerde cacao, praline met citroen crème, karamel praline en een nougatine praline. Zonder woorden…niet te missen!

Pierre Marcolini - macarons & pralines

Pierre Marcolini – macarons & pralines

Aan alle restaurateurs die we door tijdgebrek niet konden proeven, onze excuses want het aanbod was overdonderend groot! Samen met de The Belgian Taste Buds blikken we tevreden terug op een intensieve maar zeer geslaagde proeverij. De frisse wind kon onze degustatie niet verstoren en volgend jaar waaien ook wij weer naar het zonnige Antwerpen Proeft!

Mis ‘Antwerpen Proeft’ dit jaar zeker niet, nog tot en met zondag 12 Mei kan je gaan genieten en jou persoonlijke culinaire wandeling samenstellen!

Be-Gusto

Antwerpen Proeft: 9-10-11-12 Mei: www.antwerpenproeft.be

Lijst deelnemende restaurants:

•               Sergio Herman & Nick Bril: La Chapelle (Berchem) & (Oud Sluis) – ***

•               ‘t Zilte (Viki Geunes, Antwerpen) – **

•               De Schone van Boskoop (Wouter Keersmaekers, Boechout) – *

•               Mijn Keuken (Pieter Bosters; Wouw, Nederland) – *

•               De Tuinkamer (Ken Verschueren, Beerzel) – *

•               Kommilfoo (Olivier de Vinck, Antwerpen) – *

•               Haute Cookure (Ivan Daelemans, Oostmalle)

•               Helsen (Frédéric Helsen, Kasterlee)

•               Ardent (Wouter Van Steenwinkel, Antwerpen)

•               Rimbaud (Georges Geismar, Antwerpen) – Frans, Belgisch-Frans

•               ‘t Leeuwekopke (Thomas Verbist, Antwerpen) – Belgisch-Frans

•               L’Île d’Anvers (Peter Cardoen, Antwerpen) – Belgisch, Zuid-Frans

•               12, Place du Marché (Thomas Coenen, Antwerpen) – Belgisch-Frans, Italiaans

•               Grand Café Patrasche (Kim Schaerlaken, Hoboken)

•               Het Oude Raadhuis (Davey Adler; Halsteren, Nederland)

•               La Place (Antwerpen) – Marktrestaurant

•               Pierre Marcolini – Chocolatier

•               Toon De Klerck (Antwerpen) – Patissier

•               Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon (Berchem) – Kazen

•               Lucy Chang (Tjaco van Eijken) – Zuidoost-Aziatisch

•               Fong Mei (Leung Kwai Lam, Antwerpen) – Chinees

•               Little Ethiopia (Abraham Esayase, Antwerpen) – Ethiopisch

•               Namaste Gurkha (Nilkantha Acharya, Antwerpen) – Nepalees, Indiaas

•               Yam Thai (Nathalie Meskens, gastvrouw; Antwerpen) – Thais

•               Comocomo (Antwerpen) – Baskisch | Mamakookt  – Zuiders

•               El Sabor Andino; Antwerpen – Peru

•               Zaowang (Narayan Lal Chitrakar, Antwerpen) – Sushi

La Chapelle

La Chapelle – Nick Bril

Kommilfoo

Kommilfoo – Olivier De Vinck

Ardent-

Ardent – Wouter Van Steenwinkel

 

Comments are closed.