Gault&Millau 2014

De nieuwe Gault&Millau 2014: “Arabelle Meirlaen – Chef van het jaar”

Gault&Millau stelt vandaag de 2014 Belux gids voor in Brussel. Een lancering die we graag van dichtbij volgen want de afgelopen maanden zagen ook wij een aantal culinaire talenten waarvan we benieuwd zijn hoe ze het er bij de gastronomische gidsen vanaf brengen. Er zijn meer dan 100 nieuwkomers in de 2014 editie! De verschuivingen geven ons ook weer wat extra ideeën en stimulans voor onze volgende restaurant planning.

Chef van het Jaar: “Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant in Marchin”

Dat ladychef ‘Arabelle Meirlaen‘ verkozen wordt tot Chef van het jaar is natuurlijk geen complete verrassing. Haar culinaire verfijning oogst de laatste jaren meer en meer succes (18/20). De grootste award die men uitreikt is ongetwijfeld die van Chef van het jaar! Arabelle komt zo mee in de rij van absolute topchefs die deze titel al droegen zoals Peter Goossens, Viki Geunes, Roger Van Damme, Christophe Hardiquest, Bart De Pooter en natuurlijk Kobe Desramaults.IMG_3354

Jonge Topchefs – Les Grands de Demain

Vlaanderen: Tim Boury van restaurant Boury mag zich Jonge Topchef van Vlaanderen noemen. De score van zijn restaurant Boury in Roeselare steeg dit jaar ook naar 16/20. Met stip een adres om op onze to do te zetten! (16/20)

Brussel: Nicolas Scheidt van het bistronomie restaurant La Buvette Sint Gilles Brussel werd door ons al vaker bezocht. Met deze titel wordt zijn creativiteit en durf terecht geprezen.(15/20)

Wallonie: Jonge topchef van het jaar voor Wallonie is Stéphanie Thunus van restaurant Au gré du vent te Seneffe. Alweer een reden om een weekend naar het zuiden van ons culinaire land af te zakken.(15/20)

Hoogste nieuwkomers & opvallende nieuwkomers

  • 14/20 voor Vrijmoed Gent. Dat restaurant Vrijmoed in Gent goed zou binnenkomen hadden we verwacht. Een verdiende beloning, dat bleek al na ons bezoek enkele maanden geleden.
  • 16/20 Danny Horseele verhuisde onlangs naar Gent en mag met restaurant Horseele meteen de hoogste nieuwkomer genoemd worden.
  • 14/20 voor het nieuwe restaurant van Johan Segers TE KOOK in Antwerpen. Jonge beloftevol chef Thijs Vervloet imponeerde duidelijk menig recensent.
  • 13/20 voor Gigi Il Bullo. De award ‘Personality of the year’ zou wat ons betreft ook op zijn plaats zijn want chef Dario Puglio is wat mij betreft een culinair fenomeen. Zijn uitdagende keuken bekoort mij telkens opnieuw en zijn persoonlijkheid krijgt ook meer en meer internationale erkenning. Een terechte binnenkomer in de gids!
  • 14/20 voor Bistrot Du Nord. Deze nieuwe topper qua klassieke keuken in Antwerpen blinkt uit door zijn pure gerechten.
  • 13/20 ook in Antwerpen voor Ossip, Umami, Ardent en Lewis.
  • 14/20 voor Cécilia in Brussel. Een adres om te onthouden!
  • 14/20 voor Bistro Bis in Tongeren. Deze bistronomie uitbreiding van het sterrenrestaurant Magis in Tongeren blinkt uit door no-nonsense kwaliteit. Wij beleefden er alvast een super sunday!
  • 13/20 voor restaurant 6 Zinnen in Hasselt. Door ons persoonlijk gelauwerd als een ontdekking van het jaar, een mooie binnenkomer.
  • 13/20 In Limburg scoren Bistro Nano en Bistro Neuta ook 13/20.
  • 14/20 voor Fleur de Lin in Zele. Lode & Barbara mogen we enkele maanden na opening al bij de culinaire top van jong Vlaanderen plaatsen. Proficiat!
  • 14/20 Voor het nieuwe restaurant Bruut in Brugge.
  • 13/20 Voor Spaans Dak in Oud-Heverlee. Toegegeven ons laatste bezoek was er ook fenomaal!

Opvallande Stijgers & Dalers

  • Van 15 naar 16 voor Kommilfoo in Antwerpen, proficiat Olivier en Inger!
  • Veranda in Berchem staat niet voor niets zeer hoog op mijn favorieten lijst. Ze stijgen van 14 naar 15!
  • Van 13 naar 14 in Antwerpen onder andere: L’épicerie du cirque, Dock’s café, Fiskebar, Graanmarkt 13, Marcel en Puur Personal Cooking.
  • Le Chalet de la forêt in Brussel stijgt van 16 naar 17.
  • Helemaal bovenaan is het De Slagmolen in Opglabbeek van Bert Meeuwis dat van 17 naar 18 gaat!
  • 17/20 voor Auberge de La Grappe d’Or in Torgny
  • 16/20 voor La Source in Lanaken. Dit gastronomische restaurant van het domein La Butte Aux Bois bezochten we recent nog. Een score die we alleen maar kunnen bevestigen!
  • 15/20 voor Innesto. Koen Verjans lijkt met restaurant Innesto zijn plaats helemaal ingenomen te hebben in de top van culinair Vlaanderen. Jong Keukengeweld waar we nog veel van mogen verwachten en wie weet volgend jaar weer een extra punt!
  • 15/20 voor Bouchery in Brussel!
  • 14/20 voor Elckerlijc te Maldegem. Niet alleen de place to be voor een top barbecue ervaring maar tevens ook meer verfijnde gerechten.
  • 15/20 voor JEF te Gent. Een adres dat bij ons altijd scoort en dan ook meer dan verdiend.
  • 15/20 voor Karel De Stoute. In Gent blijven ze culinair scoren.
  • 16/20 voor Kelderman in Aalst, duidelijk een adres om op onze to do te zetten.
  • 15/20 voor WY van Bart De Pooter in Brussel.

Beste Groenterestaurant

Vlaanderen: Table d’Amis – Matthieu Beudaert – Kortrijk

Wallonie: L’Air Du Temps – Sang Hoon Degeimbre – Liernu

Beste Sommelier

Sepideh Sedaghatnia van restaurant ’t Zilte heeft die natuurlijke flair perfect aangevuld met de nodige technische bagage.

Gastvrouw van het jaar

Cora Moerman van De Zuidkant in Damme

Beste Italiaan van het jaar

Da Mimmo – Brussel

Mooiste Terrras

La Plage d’Amée – Namen 

Aziaat van het jaar

Yamato – Brussel

Beste Prijs/kwaliteit – Le Prix Plaisir

Vlaanderen: Het vijfde seizoen te Aalter volgt restaurant Veranda op.

Brussel: Zeer opmerkelijke appreciatie voor ‘Friture René’

Wallonie: Le Délice du jour – Gerpinnes

De ontdekkingen van het jaar

Vlaanderen: Maison D – Ronse

Wallonie: La Menuiserie – Waimes

Brussel: Cécila – Brussel

ALLE RESULTATEN KAN U VINDEN OP: www.gaultmillau.be

Gault&Millau 2014

Comments
2 Responses to “Gault&Millau 2014”
  1. Ann says:

    Ik had Arabelle tijdens Culinaria ontdekt en ga eind deze maand bij haar eten. Ben echt benieuwd. 🙂

  2. Chris Devis says:

    Goedemorgen,
    Ik was erg benieuwd naar deze uitgave maar tevens ook zeer ontgoocheld dat er één restaurant in Antwerpen naar onze mening onterecht over het hoofd werd gezien: Eetkamer A L’infintiste. Gedurende bijna 3 jaar ( geen nieuwkomer dus! ) legt Chef Marc Van Uffelen zijn ziel bloot op elk bord. Een restaurant waar de chef alles alleen doet van A tot Z en bovendien top gerechten serveert verdient een absolute vermelding! Wat ging er mis? Dit moet een vergissing zijn toch?
    Proficiat aan alle genomineerden!
    Met vriendelijke groet.