Gault&Millau 2015
Klik hier voor de Nieuwe Gault&Millau resultaten Belux 2016!
————————————————————————————————–
Gault&Millau 2015: Filip Claeys Chef van het jaar, veel verschuivingen en een duidelijke boodschap!
Gault&Millau stelde vandaag de 2015 Belux gids voor in Brussel. Een lancering die we graag van dichtbij volgden want met 113 nieuwe restaurants, 95 stijgers en een groot aantal dalers is dit met zekerheid de meest bewogen editie van de laatste jaren. Het signaal van Gault&Millau is duidelijk. Laagdrempelige concepten met gerechten van een hoog niveau krijgen meer en meer appreciatie. Opvallend is dat Gault&Millau dit jaar eens danig aan de hoge boom geschud heeft. Eén blik op de opvallendste dalers zegt genoeg! Ook een extra toevoeging aan de gids dit jaar is de special insert ‘Best of Japan’. De highlights van Gault&Millau:
Chef van het Jaar: “Filip Claeys van De Jonkman Brugge” Als bezield stichter van de North Sea Chefs toont Filip Claeys welke pareltjes hij kan maken met de minder populaire bewoners van de Noordzee. Hij combineert deze inzet voor een goed doel met een sublieme keuken en innovatieve gerechten. Deze attitude en kwaliteitsdrift wordt nu beloond door Gault&Millau. Ook de Vrijdag-Visdag events bij De Jonkman zijn legendarisch en leerrijk. Wat ons betreft een terechte Chef van het jaar! Jonge Topchefs – Les Grands de Demain Vlaanderen: Michael Vrijmoed is met zijn team helemaal op dreef. Hij ontwikkelde gaandeweg een eigen signatuur en krijgt daarmee nu de oververdiende beloning! De stijging van 14 naar 16/20 voor Vrijmoed spreekt boekdelen. Brussel: Restaurant Bouchéry werd onlangs nog door ons bezocht en we bevestigen deze keuze. Damien Bouchéry is absolute top. Ook Bouchéry stijgt naar 16/20. Wallonie: Fabrizzio Chirico van Délice du Jour in Gerpinnes Hoogste Nieuwkomers: Restaurant The Jane & UpperRoom Bar The Jane. Zeer uitzonderlijk dat een restaurant op 16 binnenkomt. Van The Jane in Antwerpen hadden we dat eerlijkheidshalve ook verwacht. Het is de ‘place to be’ voor topgastronomie in een trendy setting. Een meer dan logische 16/20 waar het zeker niet eindigt. Dat ook de UpperRoombar met 15/20 binnenkomt is een beloning voor de conceptuele diversiteit die je in het Groen Kwartier van Sergio & Nick kan gaan beleven. Beste Gastro-Bistro: Lewis in Hoogstraten Al van bij ons eerste bezoek waren we verkocht aan dit super no nonsense verhaal van Thomas Snijders. Van schilder naar topchef, zijn keuken gaat gewoon nooit vervelen en de vibes die bij Lewis hangen zijn gewoon fenomaal. Een Gastro-Bistro met pit en vooral Lewis is always fun! Opvallende Stijgers- Restaurant Bon-Bon van Christophe Hardiquest in Brussel stijgt naar 19,5/20 en komt zo naast Hof van Cleve aan de top van België. Dringend een bezoek inplannen zou ik zeggen!
- Le Prieuré Saint-Géry stijgt van 17 naar 18/20.
- Saito Harumi van Samouraï Brussel gaat van 16 naar 17/20.
- Tim Boury was vorige jaar Jonge topchef van Vlaanderen en blijft imponeren met als beloning een stijging van 16 naar 17/20.
- Innesto in Houthalen is één van onze favorieten voor de verfijnde gastronomie, en ja hoor Koen Verjans stijgt terecht naar 16/20.
- Cuines 33 in Knokke blijft successen scoren en gaat van 15 naar 16/20. Knap wat Fleur, Edwin en Frederik dagelijks brengen.
- De creativiteit en het harde werk van Kristof Marranes in zijn restaurant Ter Leepe levert een 16/20 op.
- Vrijmoed van Michael Vrijmoed maakt een overtuigende kattensprong van 14 naar 16/20!
- Restaurant Bouchéry van Damien Bouchéry en Bénédicte Bantuelle gaat naar 16/20.
- Olé! Le Cor de Chasse staat in December op ons programma na een overtuigend eerste bezoek. De 16/20 is binnen.
- David Selen in Bissegem stijgt van 15 naar 16/20.
- Villa Lorraine zet met Le Gastronomique de remonte terug in en klim van 15 naar 16/20.
- Bij Restaurant ‘Au Gré du Vent’ was Stéphanie Thunus vorig jaar Jonge Chef van het jaar Wallonië en ze blijft bevestigen wat resulteert in een 16/20.
- Jan Tournier van Cuchara in Lommel serveert zeer creatieve gerechten en maakt een opmars van 13 naar 15/20!
- Graanmarkt 13 van Seppe Nobels kreeg niet alleen de titel ‘Beste Groenterestaurant’ maar stijgt ook naar 15/20.
- Lewis in Hoogstraten de ‘Gastro-Bistro van het jaar’ en een sprong van 13 naar 15/20!
- Helsen in Kasterlee behoort bij de top van de Noorderkempen en de stijging van 14 naar 15/20 hebben we overduidelijk geproefd en is een terechte waardering voor de charmante Wendy en Frédéric.
- Haute-Cookure in Oostmalle gaat ook van 14 naar 15/20.
- L’Agathopède in Namen krijgt ook 15/20.
- Ook Fleur de Lin in Zele blijft bevestigen na een succesvolle entrée vorig jaar en stijgt van 14 naar 15/20.
- Goffin in Brugge kon ons onlangs ook nog overtuigen, een verdiende 15/20 krijgen ze dit jaar van Gault&Millau.
- Restaurant 6zinnen in Hasselt van het sympathieke koppel Jan en Karoline was vorig jaar onze ontdekking van het jaar het is dan ook meer dan verdiend dat ze na een geslaagd openingsjaar 14/20 krijgen.
- Mardaga in As stijgt met zijn nieuwe chef Jens Stinissen naar 14/20.
- Spaans Dak in Oud-Heverlee kennen we met een uitstekende prijs/kwaliteit, dit jaar stijgen ze naar 14/20.
- Bar Tre Hasselt van de gepassioneerde Dino Galliano stijgt van 12 naar 13/20.
Opvallende Dalers
- Comme chez Soi Brussel daalt van 19 naar 18,5/20
- Het Sea Grill van Yves Mattagne, nog zo een Brussels instituut, daalt van 19 naar 18/20
- Restaurant ’t Fornuis in Antwerpen gaat van 18 naar 17/20
- Ook in Brugge is het alle hens aan dek bij De Karmeliet die van 18 naar 17/20 gaat
- Le Passage in Brussel daalt van 17 naar 16/20.
- Restaurant Horseele in Gent daalt na één jaar al van 16 naar 15/20.
Opvallende Nieuwkomers
- Restaurant The Jane van Sergio Herman & Nick Bril komen binnen op 16/20.
- De UpperRoom Bar van The Jane met cocktails van Paul Morel scoort meteen met 15/20.
- Dat OAK te Gent scoort is een evidentie het was dan ook top daar, 14/20.
- Lèche plat in Arendonk zien we met 14/20 nieuw op de lijst.
- De ontdekking van het jaar Souvenir te Ieper krijgt ook 14/20 van bij de start.
- Petit Cuistot in Lier met 14/20
- De genialiteit van Julien Burlat brengt Comptoir des Galeries in Brussel meteen naar 14/20.
- Publiek te Gent komt ook binnen op 14/20, dringend nog eens gaan bezoeken zou ik zeggen.
- Naturell in Gent met 14/20.
- Bistro L.E.S.S, de bistro van team Hertog Jan in Sint-Michiels Brugge krijgt ook 14/20.
- Ook met 13/20 zien we enkele mooie nieuwe namen zoals: Bistrot Miro Antwerpen, Lucie & Jimmy Tongeren, BÚN Antwerpen, Love Fish Antwerpen, De Ganzenpoel Kontich, Vintage by Nuance, d’Essensi ‘s Gravenwezel, Pei&Mei Brussel, Unico Brussel, Essenciel Leuven, De Mayeur Ruisbroek, Va et Vient Kortrijk en Le Kok sur Mer Vlissegem.
Beste Groenterestaurant:
Vlaanderen: Graanmarkt 13 – Antwerpen
Wallonie: Le Coq aux Champs – Soheit-Tinlot
Beste Sommelier: Cesar Roman – Comme Chez Soi
Beste wijnkaart 2015: Nuance – Duffel
Gastvrouw van het jaar: Monia Aouini van Auberge de la Grappe d’or
Italiaan van het jaar: Il Trionfo – Knokke
Mooiste Terras: La Source in Lanaken
Aziaat van het jaar: L’Orchidée Blanche
Dessert van het jaar: Le D’Arville – Wierde
Brasserie van het jaar: Le Faitout in Baudour
ALLE RESULTATEN KAN U VINDEN IN DE NIEUWE GIDS 2015 OF VANAF 11NOV. OP: www.gaultmillau.be
how can i promote a restaurant in belgium.
i believe this restaurant is worth to mention in your guide gault millau / belgium
name
brasserie “de lamme goedzak”
kerkstraat 13
8340 damme / belgium