Bistronomie – Lancering gids 2015-2016
BISTRONOMIE IS HOT!
Het is jaarlijks uitkijken geblazen naar de lancering van de nieuwe Bistronomie gids. Ook dit jaar weer is Be-Gusto tevreden dat we mochten samenwerken aan dit mooie project. De Horeca ondernemers Steve Engels en Johannes Denis hebben de nieuwe gids vandaag voorgesteld in het depot van Duvel-Moortgat te Puurs.
Na drie zeer succesvolle edities van de gids brengen ze dit jaar een nog uitgebreidere versie uit. Ze stelden in het eerste jaar een gids samen met 75 Belgische zaken, nadien werd dit uitgebreid naar 85 en vorig jaar zelfs 95. De nieuwe editie telt maar liefst 111 referenties. Dit jaar werden ook enkele schitterende adressen in Wallonië toegevoegd en is er een lijst met trending Bistronomie spots in Nederland. Tevens nieuw in deze vierde editie is dat de gids in twee talen (NL/FR) werd opgesteld.
Kwaliteit blijft een belangrijke peiler in de selectie van de restaurants. Horeca zaken worden geselecteerd op basis van Bistronomie normen: een lekkere, smaakvolle no nonsense keuken met eerlijke producten, in een eigentijds kader en met een correcte prijshantering. Deze nieuwe Bistronomie gids brengt de Belgische top van de bistronomie samen in een gebruiksvriendelijk en funky boek. “Bistronomie” is een samentrekking van bistro & gastronomie en speelt volledig in op de hedendaagse wens naar ongedwongen culinair plezier. De nieuwe editie bundelt een uitgebreide selectie bistro’s, brasseries en complexloze restaurants in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Niet te missen mijn gedacht!
We zijn fier dat we samen met de Belgian Taste Buds meewerkten aan de teksten. Het grootste nadeel is dat onze ‘to visit list’ en ‘wish list’ bij het schrijven en lezen alsmaar groter wordt. Het is de ambitie om elk jaar naast de vaste waarden ook nieuwe ontdekkingen te introduceren. Vlaanderen en Brussel kenden we al een beetje en daar werd het aanbod van de affiliatie dit jaar nog uitgebreid. Wallonië krijgt in deze editie een eerste aanzet en zal de volgende jaren uiteraard nog meer aandacht verdienen. Maar zeker ook in Nederland gaat de Bistronomie evolutie enorm hard. De meest originele concepten schieten er als paddenstoelen uit de grond. Deze editie bevat dan ook een lijst met 14 aanbevolen adressen uit Nederland. Een verhaal bij onze Noorderburen dat zeker een serieus vervolg zal krijgen.
Naast een zeer klassevolle gids op papier, is er ook de bistronomie.be website. Via de zoekmachine op de website kunnen digitale bezoekers in enkele klikken volgens hun criteria een bistronomie-restaurant opzoeken en zelfs onmiddellijk via een slim online systeem de beschikbaarheid raadplegen en een plaats reserveren in real time. Naast de website en de gids vormt Bistronomie een platform tussen de consument en de partners van het boek en worden samenwerkingen tussen de restaurant- en hotelsector aangemoedigd. Deze samenwerking met de hotelsector leidt tot het genereren van extra reservaties bij de leden. Bistronomie is een affiliatie in blijvende evolutie. Meer nog Bistronomie organiseert unieke events, zoals Bistronomische battles; wine versus beer, en “Bistronomie in the Sky”.
De gids wordt tweetalig uitgebracht en wordt verdeeld via onder andere De Standaard boekhandel. Vanaf vandaag is het boek Bistronomie 2015 verkrijgbaar via de website en in de winkel voor 9,95 euro.
Ook Food Blogger Filip Vroonen kwam toelichting geven bij het verhaal over zijn Bistronomie minnares.
De lancering zelf werd bistronomisch en zeer smaakvol verfijnd door enkele partners. Restaurant L’épicerie du Cirque zorgde voor enkele zalige hapjes, bakker Toon De Klerck leverde brood en desserts, Kaasmeester Van Tricht imponeerde met een rijke kaasdegustatie en slager De Laet bewees dat een hot Dog ook een delicatesse kan zijn. Zoals het een gastheer siert had Duvel Moortgat ook enkele verrassingen voor ons. We mochten genieten van een primeur met de rode IPA en verder was er ook nog de nieuwe uitgave van Duvel in kleine flesjes, de IPA en de Wild Jo Blond van De Koninck. Natuurwijnen van a Taste Affair daar zeggen we natuurlijk ook geen nee tegen en als responsable driver verfrissen we regelmatig met de parelende waters en limonades van S.Pellegrino. Bistronomie you did it again, a great event! Thanks we will enjoy reading.
De lijst met restaurants van deze editie:
D’AFSPANNING – BEERNEM
ALTERMEZZO – TONGEREN/TONGRES
‘T APERTJE – DAMME
BAR(T)-A-VIN – ANTWERPEN/ANVERS
BERNARDIN – ANTWERPEN/ANVERS
BEURRE NOISETTE – BRUSSEL/BRUXELLES
BISTRO CHRISTOF – KNOKKE
BISTRO CUISINE KWIZIEN – ZWEVEZELE
BISTRO DE LAET & VAN HAVER – HOVE
BISTRO L’ECHIQUIER – KNOKKE
BISTRO LE NORD – ROESELARE/ROULERS
BISTRO LOKA – LICHTERVELDE
BISTRO MARRON – DEINZE
BISTRO NANO – HASSELT
BISTRO NEUTA – LEUT
BISTRO REFTER – BRUGGE/BRUGES
BISTRÔNOME – WAIMES
BISTROT DU NORD – ANTWERPEN/ANVERS
BONTE B – BRUGGE/BRUGES
BRASSERIE FRED – DURBUY
BRASSERIE LIVINGROOM 102 – WESTKAPELLE
BRASSERIE PAKHUIS – GENT/GAND
BRASSERIE RAYMOND – BRUGGE/BRUGES
BRUUT – BRUGGE /BRUGES
CATCH BY BELUGA – LEUVEN/LOUVAIN
CHAFLO & CO – DESTELBERGEN
CHEF’S TABLE – BURCHT
COMPTOIR DES GALERIES – BRUSSEL /BRUXELLES
DE GOEI GOESTING – HASSELT
DE KRUIDENMOLEN – KLEMSKERKE
DE REFUGIE – TIENEN
DE SCHALK – WILLEBROEK
DE SMAAK – IZEGEM
DEN DYVER – BRUGGE/BRUGES
DOCK’S CAFÉ – ANTWERPEN/ANVERS
DÔME SUR MER – ANTWERPEN/ANVERS
ENOTECA – LUIK/LIÈGE
FOU D’O BRASSERIE – GENT/GAND
GRAANMARKT 13 – ANTWERPEN/ANVERS
GRADE – GENT/GAND
GUILLAUME – BRUGGE/BRUGES
GUSTO – GENK
‘T JONG GERECHT – BRUGGE/BRUGES
KOK AU VIN – BRUGGE/BRUGES
KOK SUR MER – DE HAAN
L’APÉTIT – STEKENE
L’ÉPICERIE DU CIRQUE – ANTWERPEN/ANVERS
LA BOUFFÉE – DAMME
LA BUVETTE – BRUSSEL/BRUXELLES
LA MUSE – NIEUWPOORT/NIEUPORT
LA QUINCAILLERIE – BRUSSEL/BRUXELLES
LA TABLE DU BOUCHER – BERGEN/MONS
LE BISTROT D’À-CÔTÉ – HEUSDEN ZOLDER
LE FAITOUT – BAUDOUR
LE SELECTO – BRUSSEL/BRUXELLES
LECHE PLAT – ARENDONK
LES BRIGITTINES – BRUSSEL/BRUXELLES
LES FINES GUEULES – CHARNEUX
MA BRASSERIE – TILFF
MONDEVINO – BORGLOON
NIEK DUCHEYNE – BRUGGE/BRUGES
OH-RESTAURANT – SINT-IDESBALD
PETIT CUISTOT – LIER
POTIRON – KASTERLEE
PUBLIEK – GENT/GAND
QUATRE MAINS – BRUGGE/BRUGES
RESTAURANT FORUM – TORHOUT
RESTAURANT KARWIJ – ANTWERPEN/ANVERS
RESTAURANT RASCASSE – KAPELLEN
RESTO HENRI – BRUSSEL/BRUXELLES
TAFEL 10 – RUISELEDE
TAPA TAPA – ALVERINGEM
TARATATA – HASSELT
TARTUFO – SINT-PIETERS-LEEUW
TASTE & COLOURS – KORTRIJK/COURTRAI
THE BISTRONOMY – VIVOORDE
TOM’S DINER – BRUGGE/BRUGES
VA ET VIENT – KORTRIJK/COURTRAI
VALENTIN – BRUGGE/BRUGES
‘T VERSCHIL – AALST/ALOST
‘T VIJFDE SEIZOEN – AALTER
VIN PERDU – OUD-TURNHOUT
VINTAGE – GENT/GAND
HET VLIEGEND TAPIJT – MARKE
ZARZA – LEUVEN/LOUVAIN
ZIO – KEERBERGEN
Comments
2 Responses to “Bistronomie – Lancering gids 2015-2016”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] editie. Met quotes van Gido van Imshoot “Bistronomie is een nieuw werkwoord” en Frank Cops “Een concept waar zowel de chefs als de gasten gelukkig van worden” is de betekening al […]
[…] editie. Met quotes van Gido van Imshoot “Bistronomie is een nieuw werkwoord” en Frank Cops “Een concept waar zowel de chefs als de gasten gelukkig van worden” is de betekening al […]